Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP Milletvekili Mehmet Tüm:

CHP Milletvekili Mehmet Tüm:

?Zeytin yasa taslağını geri çekin?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Mehmet Tüm, hükümetin, ülkemizdeki 125 milyon zeytin ağacını keserek, zeytinlikleri rant alanlarına dönüştürmek istediğini öne sürdü.
Tüm, TBMM´de düzenlediği basın toplantısında, mecliste altı kez reddedilmesine karşın bu yasa taslağının yedinci kez meclise getirilmesinin etik olmadığına dikkati çekerken, ?Belirli lobilerce hazırlanan bu taslağı zeytinciler ve bu sektördeki birlikler istemiyor. Bu taslak yasalaştığı takdirde ülkemizdeki zeytincilik biter. Hükümetin, bu taslağı bir an önce geri çekmesini istiyoruz? dedi.
Zeytinin, uluslararası arenada rekabet edebileceğimiz sektörlerin başında gelip, Anadolu´nun en eski değerlerinden biri olduğuna işaret eden Tüm, ?Zeytinliklerimizn peşkeş çekilmesi anlamına gelen bu taslak, kendi içinde birçok tutarsızlığı olan, belli alanları birilerine peşkeş çekmek amacıyla alelacele hazırlanmıştır. AKP iktidarı, sözcükleri değiştirerek gündeme getirdiği bu tasarıyla zeytinciye ölümü gösterip, sıtmaya razı etmeye çalışmaktadır. 

1999´dan beri altı kez meclise getirilip, her defasında reddedilen bu tasarı halkın değil, OHAL´i fırsat bilen lobicilerin ve rantçıların talebiyle hazırlanmıştır. Bu tasarı, tarafı olduğumuz ?Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması´na da aykırıdır. Yani hükümet, bu tasarı ile uluslararası sözleşmeleri de ihlal etmektedir. Bu açıdan zeytinciler, bu düzenlemeye karşıdırlar. Zeytin ve zeytinyağı üreticileri ve birlikleri mevcut yasanın korunarak geliştirilmesini talep etmektedirler. 171 milyon zeytin ağacı varlığımızın olduğu düşünülürse, bu yasa çıktığı takdirde 125 milyon ağacımız yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Çünkü, bizim zeytinlik alanlarımız genellikle 8-10 ağaçtan oluşmaktadır? diye konuştu.
Zeytinin, barış ve bereket anlamına geldiğinin altını çizen Tüm, Balıkesirli zeytincilerin taleplerinin de karşılanmasını isterken şunları söyledi:
?Hükümete önerimiz, tüm zeytincilerin taleplerini dikkate alarak bu tasarıyı bir an önce geri çekmesidir. Bizler de, başta Balıkesir, Körfez ve Marmara Bölgesi zeytincilerimiz olmak üzere tüm üreticilerimizin bu haklı talepleri gerçekleşinceye dek onların isteklerini her platformda dile getirmeyi sürdüreceğiz. Buna bağlı olarak, ?Zeytin ağacıma dokunma´ kampanyasını yürekten destekliyoruz.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Milletvekili Mehmet
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı