Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

CHP Milletvekili Havutça: ?Balıkesir ilindeki rant kimlere peşkeş çekiliyor??

CHP Milletvekili Havutça: ?Balıkesir ilindeki rant kimlere peşkeş çekiliyor??

Balıkesir İlinin sorunları üzerine TBMM´de konuşan CHP Milletvekili Havutça´dan çarpıcı iddialar geldi.

Balıkesirli köylünün, esnafın, işçinin, çiftçinin sorunlarını Meclis Genel Kurulunda gündeme getiren CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, rant uğruna vatandaşın nasıl kandırıldığını, kimlere nelerin peşkeş çekildiğini açık açık anlattı.
?Balıkesir Bölgesinde vatandaşın elindeki toprakları haraç-mezat alan, kendi yandaşlarına rant sağlayan AKP´li siyasileri uyarıyorum? diyen Havutça, Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ?haddinizi bilin? diye seslendi.
Havutça, Balıkesir İlinin sorunları üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı gündem dışı konuşmada şu ayrıntılara yer verdi: ?Bakın, bizim bugün Balıkesir merkezde 1/100.000´lik plan onaylandı, geçen yıl Büyükşehir Belediyesi onayladı; şu anda buna ilişkin itirazlar, davalar devam ediyor ancak daha henüz bunlar kesinleşmeden Balıkesir merkezdeki AKP´li belediye ve diğer Karesi Belediyesi 1/5.000´lik planları mecliste onaylayıp uygulamaya koydular. Burada ne oldu bakın şimdi? Balıkesir´de Türkiye´nin 2. büyük küçük sanayi sitesi var arkadaşlar, tam 1.100 dükkân, 10 bin çalışan var burada. Bunların hiç haberi yok, Büyükşehir Belediyesi, aldığı kararla buraya AVM yapacak, rezidans yapacak, iş merkezi yapacak; bizim esnafımızı, karısının bileziğini satmış, çocuğunun sünnet altınlarını satmış, dükkân almış, otuz yıldan beri oradan ekmek yiyen ustaları kapı dışarı ediyor. Nereye gidecekler, ne yapacaklar, kredi yok, para yok! Bu insanlar bugün böyle bir sorunla karşı karşıya. Biz buradan belediyeyi uyarıyoruz: Haddinizi bilin, vatandaşın mülkiyet hakkına kesinlikle saldırmayın. Balıkesir´in etrafında büyük bir rant var şu anda. Balıkesir merkeze yakın Kabakdere köyünde 470 dönüm yer alan üst düzey siyasetçilerin danışmanları imar planları yapılmadan önce bunları almış, köylülerin elinden ucuza aldıkları yerleri kapatarak şu anda kendilerine büyük imar rantı sağlamışlardır. Bu, sadece orada mı? Hayır. Balya Müstecap köyünde, orada organize sanayi yapacağız düşüncesiyle, tavrıyla, planıyla köylülerin elinden dönümünü 3 bin liraya, 2 bin liraya yer kapatmaktadırlar. Bu senaryoyu biz Bandırma´da gördük. Köylünün elinden dönümünü 10 bin liraya aldıkları yerleri sanayi alanına çevirerek dönümünde 200 bin liraya kadar rant sağlamışlardır. Buradan hükümeti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını uyarıyoruz. Bu toprakların birtakım Ali Cengiz oyunlarıyla artırılan rantı bu milletin rantıdır, halkın rantıdır; sermayeye rantı peşkeş çekmeyin, buradan uyarıyoruz. Susurluk Şeker Fabrikası. Bölgeye hayat veren ve gerçekten de sadece hayvancılığın, üreticiliğin değil, bölgenin önemli bir ekonomik potansiyeli. Sadece bugün için orada çalışan 353 kişi ve yılda Türkiye´ye sağladığı potansiyel ekonomik değer 1 milyar lira ve bu da şu anda hükümetin yanlış şeker politikası sebebiyle, bölge çiftçisi büyük bir ızdırap içerisinde. Bundan iki yıl önce 8 bin üreticiyle sözleşme yapan şeker fabrikası, bugün sadece 500 çiftçiyle sözleşme yapıyor. Bölge halkı Susurluk´ta şeker fabrikasının derhal rantabl çalışması için gerekli önlemlerin alınmasını diliyorum.?
Haber Merkezi



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı