Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

CHP Milletvekili Havutça:

CHP Milletvekili Havutça:

?Çiftçimiz faiz ve borç batağından kurtulamıyor?

Balıkesirli çiftçi bir ailenin çocuğu olan CHP Milletvekili Namık Havutça, borç batağına saplanmış çiftçilere yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.
?Çiftçimiz elindeki avucundaki tüm kazanımlarını verse bile faizden ve borç batağından kurtulamıyor?
?Yağmur yağmaz, ürün olmaz. Ürünü dolu vurur, emekler çöpe gider. Plansız üretim nedeniyle üründe bolluk olur, ürün para etmez. Ülkede siyasi kriz çıkar, çiftçi emeğinin karşılığını alamaz. Kredinin ödemesi aksar çiftçi icralık olur.?
?İşte Türkiye´deki çiftçinin genel durumu bu? diyen CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, Tarım Bakanına 2002 yıllından bugüne kadar kaç çiftçinin kredi borcundan dolayı icralık olduğunu sordu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik´e kredi borcu olan kaç çiftçiyle ilgili icra işlemleri yapıldığını soran CHP´li Havutça, ?Çiftçinin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle ürettiği üründen kar yerine zarar ettiğini? belirtti.
Havutça, ülke çiftçisini krediye, faize, tefeciye bulaştıran bu yanlış tarım politikalarından iktidarın vazgeçerek, köylünün üretimdeki yüksek maliyet kalemlerini düşürmesi gerektiğini, çiftçininim kazandığı parayı kredi faizlerine ve oluşan temerrüt borçlarına verdiğini söyledi.
Bakan Çelik´e Türkiye genelinde toplam kaç çiftçinin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği´ne borcunun bulunduğunu soran Havutça, ?Kaç çiftçiyle ilgili kullandıkları krediyi ödeyemediklerinden dolayı haklarında kanuni takip başlatılmıştır?? diye de sordu.
Borcunu ödeyemediği için kaç çiftçiye hapis cezası verildiğini soran Havutça, ülkedeki yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçinin kredi batağına saplandığını, milyarlarca lira borç yükü altında yok olup gittiğini belirtti.
Ülkemizdeki tarımın sorunlarını sosyal devletin gereği olarak çözmeyi hedeflemek yerine "insandan önce kâr" dürtüsüyle hareket eden uluslararası tohum, ilaç ve gübre tekellerinin yağma ve talanına açan bir Bakanlıkla karşı karşıyayız diyen Havutça, ?Ülke ihtiyaçları doğrultusunda üreticilerin korunması ve geliştirilmesi, ulusal çıkarlarımız noktasında hayati öneme sahiptir? dedi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Milletvekili Havutça
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli