Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

CHP Milletvekili Balıkesir´e ?Bor Vadisi? kurulmasını istedi

CHP Milletvekili Balıkesir´e ?Bor Vadisi? kurulmasını istedi

CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı´ndan Balıkesir´e Bor Vadisi istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı´ndan Balıkesir´e Bor Vadisi istedi.
TBMM Genel Kurulu´ndaki bütçe görüşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bütçesi görüşülürken, Ulusal Bor Enstitüsü hakkında konuşma yapan CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, rezerv büyüklüğüyle Türkiye´nin dünya bor piyasasında rakipsiz olduğunu, bu rezerv büyüklüğü teknoloji ile buluşabilirse borda dünya lideri olup, ülkenin kaderinin değişebileceğini ve Türkiye´nin geleceğinin Bor´a yapılacak yatırımlara bağlı olduğunu anlattı.
Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Eğer biz gelecekte bor konusunda lider ülke olmak istiyorsak, AR-GE faaliyetlerine ciddi olarak eğilip ortaya reel projeler koymalıyız. Buna Balıkesir´de yapacağımız ?Bor Organize Sanayi Bölgesi´ ile yani ?Bor Vadisi´ ile başlayabiliriz. Balıkesir Bigadiç´te Türkiye´nin en büyük bor yatakları bulunuyor, bor´u çıkarıyoruz, öğütüp tornalara koyup yurtdışına ihraç ediyoruz. Bor madenini işleyip, uç ürün elde edecek fabrikalar zincirlerini hep birlikte Balıkesir´de kuralım. Boru ham madde olarak satacağımıza, kendi fabrikalarımızda işleyip katma değeri yüksek ürünler haline getirip öyle verelim.?
2003 yılında kurulan Ulusal Bor Enstitüsü´nün, 15 yılda kuruluş amacına yönelik çok fazla mesafe almadığını söyleyen CHP Milletvekili Şahin, ?Elimizde reel olarak sadece Eti Maden´in ürettiği, bor katkılı deterjan Eti Matik var, onunda deterjan piyasasında payı % 1.5. Tabii bor konusunda ülkemizin içinde bulunduğu bu olumsuz tabloyu sadece Enstitü´ye bağlamak doğru olmaz, Hükümet´in ve Bakanlığın da bor´a nasıl baktığı önemli. Bu bağlamda Bakanlığın bora ne kadar önem verildiğini Bakanlığın Bütçe sunumundan anlayabiliyoruz. Sunumda bor ile ilgili sadece iki satır görüyoruz. Orada da; ham madde pazar payımızın arttırıldığını, diğer bir bakış açısıyla bor madenlerimizin sömürü oranının arttığı belirtilmiş. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü´nün Sayıştay Denetim raporuna baktığımıza ise 2016 ve 2017 yılında yatırım harcamalarının gerçekleşme oranlarının oldukça düşük olduğunu görüyoruz. 2016 yılında % 28, 2017 yılında % 41´dir. Bu oranlar gösteriyor ki, bu kurum yeterince çalıştırılmamış, atıl durumda kapasitesinin çok altında performans sergilemiş ve başarısızdır.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı