Bugün, 19 Mart 2024 Salı

CHP Milletvekili Akın, un stoklarını sorguladı

CHP Milletvekili Akın, un stoklarını sorguladı

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, halkın temel gıdası ekmeğin hammaddesi unda dövizdeki artışları fırsata çeviren stokçuların başta un sanayicilerine, fırıncılara ve tüketicilere zarar verdiğini söyledi.

Akın, ?Halkın temel gıda maddesi ekmek. Ekmeğin hammaddesi un. Un fiyatını iki katına çıkaran stokçular unu karaborsaya düşürerek un sanayicimize, fırıncılara ve gariban vatandaşımıza zarar veriyor. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Üretici ne yapsın, un sanayicisi ne yapsın vatandaş ne yapsın? Devlet sübvanse edici tedbirler almalı? dedi.
Akın, Türkiye´nin kendi kendini besleyebilen bir tarım ülkesiyken son 16 yılda bir çok tarımsal ürünü ithal eder duruma getirildiğini söyledi. Buğday gibi stratejik bir ürünün 2018 yılının ilk yarısında 3 milyon ton ithalatının yapıldığını vurgulayan Ahmet Akın, şu bilgileri verdi: ?2018´in ilk yarısında 3 milyon ton buğday ithal edildi. Sadece bu ithal edilen buğdaya yaklaşık 600 milyon Dolar para ödendi. Hala dünyadan buğday ithal etmeye çalışılan bir politika uygulanıyor. Ayrıca bir tarım ülkesi olmamıza rağmen Türkiye´de 50 milyon dönüm arazi ekilmiyor, bunun yerine ithalat tercih ediliyor. 15 Ağustos 2018 tarihli Cumhurbaşkanı kararnamesi ile buğday için 750 bin ton, arpa ve mısır için 700´er bin ton, pirinç için 100 bin ton tarife kontenjanı açıldı. Bu kapsamda yapılacak ithalatta gümrük vergisi alınmayacak. Yani ülkemiz çiftçisinin ürettiği ve temel gıda maddesi niteliği taşıyan bu ürünler ithal edilecek.?
?Bu milletin ekmeğine, ununa göz diktiler? diyen Akın, milletin ekonomik krizin etkisinde evine götüreceği ekmeğin kuruşu kuruşuna hesabını yaptığını ifade etti. Akın, ?İşine geldiğinde her türlü desteği veren AKP iktidarı, burada un sanayicimizi, fırıncılarımız ve tüketicileri koruyacak desteklemeler yapmalı. Devlet ne vatandaşa ne de un sanayicimize zarar ettirmemeli. Gariban vatandaşa, un üreticimize, sahip çıkılmalı? diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı´na soru önergesi veren Akın, önergesinde ?Dövize bağlı olarak un fiyatları tırmandığı, unun karaborsaya düştüğü ile ilgili iddialar kamuoyunda endişeyle takip edilirken, vatandaşlarımızı aydınlatacak açıklama neden yapılmamaktadır? Bu açıklama ne zaman yapılacaktır? Un stoklarımız ne durumdadır? Un sanayicilerimize de büyük sıkıntılar yaşatan stokçuluk yapanlara karşı hangi önlemleri aldınız? Un üreten sanayicimizi destekleyecek hangi çalışmaları yapacaksınız?? sorularına yer verdi. Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli