Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

CHP Balıkesir Milletvekili Akın, Marmara mermerine dikkat çekti

CHP Balıkesir Milletvekili Akın, Marmara  mermerine dikkat çekti

?Yerli mermerimiz yerine neden ithal granit kullanılıyor??

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın mermer sektörünü TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım´ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Akın, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ?Balıkesir´de bulunan Marmara adamız, Türkiye´deki en büyük mermer rezervine sahiptir.               

Marmara adamızdan çıkan mermerlerimizin dünyanın ve ülkemizin pek çok prestijli binalarında beğeni ile kullanıldığını biliyoruz. Yine Marmara adamızdan çıkan ve başta Ayasofya olmak üzere saray ve camilerde kullanılmış olan mermerler yüzlerce yıldan sonra günümüzde bile hâlâ güzelliklerini ve dayanıklılıklarını korumaktadır. Bütün bunlara rağmen son yıllarda kamu yapılarında sağlıkla ilgili etkileri de tartışılan ithal granit kullanılmasının tercih edilmesini anlayamıyorum. Örneğin, Beştepe Sarayı´nda, şehir hastanelerinde, üçüncü havalimanında yerli mermerimiz yerine ithal granit kullanılması gerçekten anlaşılması güç bir durumdur. Her fırsatta yerli ve millilik vurgusu yapan bir iktidarın, uygulamada tam aksine davranmasını, 250.000 kişiye istihdam sağlayan ulusal mermer sektörümüzü yok saymasını kabul etmiyor, AKP´yi lafta değil özde milli ve yerli olmaya davet ediyorum.? dedi.
Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın´ın verdiği soru önergesi şöyle:
?Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre dünya doğal taş rezervinin %40´ına ülkemiz sahiptir. Ülkemizde 650´ye varan renk ve dokuda mermer çeşidinin bulunduğu yine aynı verilerde yer almaktadır. Yine Türkiye doğal taş ve mermer üretiminde dünyada üçüncü, ihracatında ise beşinci sıradadır. Mermer sektörü bu yapısı ile 250.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu konuyla ilgili olarak soruyorum:
1- Ülkemizde gelişmiş bir mermer sektörü olmasına ve çok zengin yerli kaynaklarımızın bulunmasına rağmen kamuya ait yapılarda sağlıkla ilgili riskler taşıdığı da tartışılan ithal granit kullanılmasının nedeni nedir?
2- Beştepe´de yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayında kullanılan mermerler hangi ülke ya da ülkelerden ithal edilmiştir? İthalatına ödenen miktarın toplamı nedir? Yerli mermerlerimiz burada neden kullanılmamıştır?
3- İstanbul´da yapımı süren 3. Havalimanında ithal granit kullanıldığı ya da kullanılacağı iddiaları doğru mudur?
4- Yapımı tamamlanan ya da sürmekte olan şehir hastane-lerinde kullanılan mermerler ithalat yoluyla mı yoksa yerli kaynaklarımızdan mı temin edilmiştir? Buralarda da ithal granit kullanıldığı iddiaları doğru mudur?
5- Kamu yapılarında kullanılacak mermerlerin yerli kaynaklarımızdan temin edilmesi yönünde hükümetinizin bir çalışması olacak mıdır??
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli