Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Çevresel sorunlar ADDnin gündeminde

Çevresel sorunlar ADDnin gündeminde

ADD Erdek Şube Başkanlığında, bölgemizin çevresel sorunları tartışıldı. ADD Erdek Şube Başkanlığında, yöneticiler ile bir araya gelen GÜMÇED Bandırma Bölge Birim Başkanı Engin Arıcan, katılımcıları ekolojik sorunlar hakkında bilgilendirdi.

ADD Erdek Şube Başkanlığında, bölgemizin çevresel sorunları tartışıldı.
ADD Erdek Şube Başkanlığında, yöneticiler ile bir araya gelen GÜMÇED Bandırma Bölge Birim Başkanı Engin Arıcan, katılımcıları ekolojik sorunlar hakkında bilgilendirdi.
Kısa adı GÜMÇED olan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Bandırma Birimi ile ADD yönetim kurulu bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat devam eden toplantıda GÜMÇED Bandırma Bölge Birimi Başkanı Arıcan, , çevresel sorunlar ile Kapıdağın genel korunmasına yönelik görüşlerini anlattı.
Konumuz çevresel sorunlar diyerek konuşmasına başlayan Arıcan, Kapıdağ`da çevresel sorun var ancak ne yazık ki bu soruna sahiplenilmiyor. Kapıdağ insanı çevresel sorunlarla ilgili kendi coğrafyasına yeteri kadar sahip değil diyerek genel manada milliyetçiliğin doğal yaşama da sahiplenilmekten geçtiğine yer verdi.
Geçtiğimiz aylarda Bandırma`da kentin öncelikle sorunu nedir? başlıklı anket düzenlendiğini, çıkan sonuçtan halkın öncelikli sorunu, çevre sorunu olarak işaret ettiğini söyleyen Arıcan, Bandırma`da kanser ve solunum yolu hastalıklarında patlama yaşandığını belirtti.
Ekolojik sorunlar çok derinde, bu sorunların siyasi değil insani boyutu var. Bizler yurttaş olarak sorunlara sahip olmalıyız, sorunlar toplumsal dert olarak ele alınmalı sahip çıkılmalı şeklinde konuşan Arıcan, konuşması için söz verdiği GÜMÇED eski Başkanı Sedat Kutbek`in Sabancı`nın Erdek`in Şirinçavuş Köy sahiline yaptığı santraldan dolayı deniz suyunun + 4 derece ısındığını, bu ısının deniz dibinin bitmesi demek olduğunu hatırlatıp, şu an o bölgede deniz dibine dalan dalgıçların, deniz dibinde hiçbir canlının kalmadığını kendisine aktardığını açıklaması toplantıda hazır bulunanları şaşkına çevirdi.
Kutbek`ten sonra yine konuşmasına devam eden Arıcan, çevresel felaketlere davetiye çıkaracak tesislerin Bandırma`ya yapımını nasıl önlediklerini anlattı.
Bandırma Ayyıldız Tepeye çimento fabrikası yapımını önledik, Erdek`i kurtardık. Ülkenin ceviz ihtiyacını karşılayan doğa harikası Sahil Yenice`ye Unakıtan`ın fosfat fabrikası kurmasını önledik. Fosfat olmayınca bu kez termik santral kurulması istenen bu bölgeye santralin kurulmasını önledik ve başardık. Bu konularda gerçekten çok ciddi mücadeleler verildi. Burada, siyasi partilerimizin hepsi, dik duruş sergiledi, bizlerle birlikte hareket etti, yerel yöneticiler, yurttaşların tepkisi, köylülerin tepkisi başarıyı beraberinde getirdi şeklinde konuşan Arıcan, daha sonra bir röportaj için bir araya geldiği Maliye eski bakanı Unakıtan`la, görüşmesinde bu konuların gündeme geldiğini, bakanın istemiyorsanız, bizde kurmayız dediğini anlattı.
Erdek`in antik tarihini yıllar önce kitaplaştıran Erdek eski Kaymakamı M. Reşit Ertüzün hiç ciddiye alınmamış, rahmetli Ertüzün`ün Erdek`e küskün gittiğini biliyormusunuz? Ertüzün, Erdek`e açık hava müzesini kuran kişidir. Hiç olmazsa buraya ismi verilsin, veya Atatürk İlköğretim Okulu eski binası müze mi olacak? Hiç olmazsa oraya ismi verilsin. Bu konuda ilçe kaymakamı ve belediye başkanından olur yanıtı aldık açıklamasını sürdüren Arıcan, devamında şunları kaydetti: "Bölgemizin iki ciğeri var, biri Kapıdağ diğeri Karadağ`dır. Amacımız, ciğerimizden birini kurtarabilmektir. Ciğer gidiyor, ciğerin tümüne bakıyorum muhteşem zenginlik var, bizde ne yapalım dedik? Kapıdağ`ı Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Sahasına alınması mücadelesi verilmesini gündemimize aldık. Erdek Kaymakamlığı 2005 yılında Kapıdağ`ı, Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Sahasına alınması talebinde bulunmuş, bizler bu isteğin gerçekleşebilmesi için toplayacağımız 5000`i aşkın imzalarla destek verelim. Gümçed bağımsız organizasyonu desteklesin, ADD bu organizasyonu beslesin, beklentimiz Erdek`lilerin bu sürecin içine girmesidir. Erdek`te, 1- Kapıdağ Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Sahası içine alınması, 2- İlçenin arıtma sorununun çözülmesi, 3- Zeytinliada`nın Türkiye`nin ilk arkeopark alanı yapılması, 4- Atatürk İlköğretim Okulu eski binasının müze yapılması, 5- Erdek Kültür Merkezi inşaatının bir an önce tamamlanıp hizmete girmesi."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli