Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Çevre Düzeni Planıyla Erdek Körfezi yok olur

Çevre Düzeni Planıyla Erdek Körfezi yok olur

CHP, Balıkesir ve Çanakkale Çevre Düzeni Planını düzenlenen Çalıştayda görüşüp, planın halkın değil rantın planı olduğu öne sürüldü.

CHP, Balıkesir ve Çanakkale Çevre Düzeni Planını düzenlenen Çalıştayda görüşüp, planın halkın değil rantın planı olduğu öne sürüldü.
CHP Balıkesir ve Çanakkale Milletvekilleri, TBMM Çevre Komisyonu, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görev yapan CHP milletvekillerinden oluşan heyet, 3 gün sürecek çalıştayın ilk gününde Manyas, Bandırma ve Erdek`te toplantılar düzenledi.
Toplantılarda söz alan milletvekilleri, "1/100.000`lik Çevre Düzeni Planının hazırlama sürecinde katılımcı bir sürecin işletilmediği, plan kararlarının bölgede yaşayanların görüş ve önerilerinin alınmadığı, sivil toplum örgütlerli, sendikalar, kurum ve kuruluşlar ile ilgili meslek odaları ile tartışılmadan onaylandığı, çevre ve kalkınmanın birlikte ve sürdürülebilir olarak yönetilmesi, önemli yatırım ve idari kararlarda bireyin ve toplumun çevre hakkını gözeten önlemleri almadığı, doğaya saygılı olmayan tarım-sanayi-hizmetler sektörü uygulamalarının doğal kaynakların kirlenmesine ve tükenmesine yol açabileceği, çevre, insan, hayvan, doğal kaynaklar koruma – kullanma dengesini gözetmediği, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir enerji, sanayi ve insan sağlığı hedeflerini dikkate almadığı" konularına dikkat çekti.
Havutça: “Erdek Körfezi yok olur”
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Ankara`dan geliş nedenlerini anlattı.
Balıkesir ve Çanakkale illerini içine alan 1/100.000`lik planın geniş bir bölgeyi kapsadığını ve çok ciddi etkileri olacağını söyledi. Bandırma ilçesinin batısında, çevre yolu ile kıyı kesimi arasında yaklaşık 4 bin 800 hektarlık bir sanayi alanı önerildiğini, bu büyüklükte bir sanayi alanı ülke genelinde eşine az rastlanır bir durum olduğunu belirten Havutça, "Bu büyüklükte bir sanayi alanı, sadece Bandırma ilçesini değil, tüm bölgeyi birçok açıdan değiştirebilecek niteliktedir. Başta bölgenin doğal alanları üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler olmak üzere, nüfus baskısı ve ulaşım bağlantıları ile birlikte tüm bölgenin çehresini değiştirecektir. Biz bölgemizde sanayileşmeye karşı değiliz. Ancak, sadece bir örnek verecek olursak, İzmit, Mudanya, Bandırma körfezlerinden sonra Erdek Körfezi`nin yok olması ile karşı karşıyayız" dedi.
Sarıbaş: “Çiftçi kalmadı”
CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Boğazı`na yapılması planlanan ikinci köprü ile ortaya çıkan sorunlara dikkat çekti.
Sarıbaş, “Gelibolu Yarımadası, Lapseki küçük bir yer. Bir tane arazi kalmadı. Hepsi kapatıldı. Üçüncü el değişiyor. Çiftçi falan kalmadı. İstanbul`dan hepsi kapattı" diye konuştu
Akova: “Halkın değil rantın planı”
CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, planda termik santral ve madenler bulunduğuna dikkat çekip, Balıkesir`in bir deprem bölgesi olduğunu anımsattı.
Akova, "Bizim üzerinde en önemli durmamız gereken konulardan biridir. Depremin diri fay hatları Balıkesir`dedir. Aktif fay hatları plana işlenmemiş. Plan genel anlamda bölgeyi tarımdan uzaklaştırıyor. Burada gördüğümüz kadarıyla halkın değil, bazı rant çevrelerinin menfaatleri doğrultusunda planlama ile karşı karşıyayız" dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, CHP Çanakkale Milletvekili Sserdar Soydan, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan’da konuşmalarında, doğaya saygılı olmayan tarım-sanayi-hizmetler sektörü uygulamalarının doğal kaynakların kirlenmesine ve tükenmesine yol açabilecek tarım, sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir enerji, sanayi ve insan sağlığı hedeflerini dikkate almadığına vurgu yaptılar.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli