Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Ceviz fidanında ihracat rotası: Afrika

Ceviz fidanında ihracat rotası: Afrika

Dünyanın ceviz fidanı ihtiyacının % 3’ünü, Türkiye’nin % 95’ini tek başına karşılayan Bandırma İlçesı kırsal Sahil Yeniceliler Avrupa ve Asya’dan sonra Afrika’ya ihracata başladı. İlk partide 80 bin Chandler cinsi ceviz fidanı Çad

Dünyanın ceviz fidanı ihtiyacının % 3’ünü, Türkiye’nin % 95’ini tek başına karşılayan Bandırma İlçesı kırsal Sahil Yeniceliler Avrupa ve Asya’dan sonra Afrika’ya ihracata başladı. İlk partide 80 bin Chandler cinsi ceviz fidanı Çad’a gönderildi. 
Yılda ortalama 10 milyon ceviz fidanının üretildiği kırsal Sahil Yenice Mahallesi’nde ihracat ağı genişliyor. Avrupa ve Asya kıtasının ardından Afrika kıtasına ihracat başladı. Sahil Yenice Mahallesi’nde faaliyet gösteren Varlık Fidancılık Firması, Çad’a 80 bin Chandler cinsi ceviz fidanı ihraç etti. Sahil Yenice’de ekonominin tamamen aşılı ceviz fidanı üzerine olduğunu ve 1982 yılından beri ceviz üretim yapıldığını belirten Varlık Fidancılık Firması sahibi aynı zamanda mahalle muhtarı Nuri Varlık, “Sahil Yenice aşılı ceviz fidanı üretiminde şu an Türkiye’de birinci, dünyada üçüncü sırada yer alıyor.” dedi. 
Ceviz fidanı üretiminde arazilerin yetersiz kaldığın, meraların ağaçlandırılması noktasında çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Varlık, yaklaşık 3 bin – 3 bin 500 dönüm arazinin ağaçlandırılarak Türkiye ekonomisine katkı sağlamasını amaçladıklarını belirtti. 
Bu arazilerin ağaçlandırılması durumunda 10 yıl sonra ağaç başına 1000 liradan yaklaşık 3000 ceviz fidanının ekonomiye ciddi katkı sağlayacağını işaret eden Varlık “Ülkemiz şu anda yiyeceği cevizi bile yurt dışından alıyor. Eğer planımızı gerçekleştirebilirsek ülkemiz cevizi dışarıdan almak zorunda kalmayacak ve kendi öz topraklarımızda ceviz meyvemizi de yetiştirmiş olacağız.” diye konuştu. 
Ceviz fidanı üretiminde Avrupa ile rekabet edebilmek, daha modern ve sağlıklı fidan üretimi yapabilmesi için Doku Kültürü’ne geçmesi gerektiğine değinen Muhtar Varlık, “Mahallemize kurulmasını istediğimiz Doku Kültürü Laboratuvarı ile Avrupa Birliği normlarında sağlıklı ve modern bir şekilde ceviz fidanı üretimi yapabileceğiz. Sahil Yenice’de yılda ortalama 10 milyon adet ceviz fidanı üretiliyor. Biz ceviz fidanında dünyada bir numara olmaya adayız. Bizim elimizden tutun. Doku Kültür Laboratuvarının kurulmasına katkı sağlayın.” dedi. 
Sahil Yenice’nin biyokimya iklimi sayesinde ceviz fidanı aşılamasında % 95 oranında tutturmanın mümkün olduğunu kaydeden Varlık, “Ceviz meyvesinde Hakkari birinci, Maraş ikinci, Denizli üçüncü sırada yer alıyor ama oralarda ceviz aşısı tutturmak isteseniz tutmuyor. Tutsa bile ancak % 30’u tutuyor o zaman maliyet yükseliyor. Ama burada aşıyı % 85 – 90 oranında tutturmak mümkün. Bu Allah’ın buraya verdiği ayrı bir özellik. Ceviz fidanı için en kaliteli aşı olan göz aşısı kullanılıyor. Sahil Yenice harici bölgelerde göz aşısı kullanılamıyor.” diyerek sözlerine ekledi. 
Susurluk Velhasıl



Anahtar Kelimeler: Ceviz fidanında ihracat rotası: Afrika
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı