Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Çek sorgu risk merkezi kurulmasını istedi

Çek sorgu risk merkezi kurulmasını istedi

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı Ahmet Kula, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Kula, açıklamasında çeklerin sorgulanacağı bir risk merkezi oluşturulmasını istedi.

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı Ahmet Kula, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Kula, açıklamasında çeklerin sorgulanacağı bir risk merkezi oluşturulmasını istedi.
Ekonomide 2012 yılında iç ve dış dinamiklere bağlı olarak artan belirsizlik ve azalan güvenin etkisiyle tüketim, üretim ve yatırımlarda frene basılması sonucu yaşanan yavaşlama, bankacılık sektörü kredilerinde reel baz da daralma ile kendini gösterdiğini belirten Kula, "Enflasyonla indirgendiğinde de kredi stokunun reel bazda küçüldüğü görülmüştür.Yılın ilk sekiz ayında net kredi kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azalmıştır. Bu da ekonomiyi yönetenlerin ekonomide soğutma tedbirleri aldığının göstergesidir" dedi.
Son günlerde Merkez Bankasının gösterge faizlerini 1,5 puan düşürmesinin piyasalara yansımasının henüz görülmediğini işaret eden Kula,"Reel baz da faizler hala yüksek seviyelerde gitmektedir. Finansman maliyetlerinin yüksekliği şirketlerimizde karlarımızın düşmesine sebebiyet vermektedir. Kâr edemeyen işletme yatırım yapamaz, istihdam yaratamaz dolayısıyla Türkiye büyüme oranlarında artış yakalayamaz. Nitekim 2012 iki çeyrekte büyümede yavaşlama olmuştur. Dördüncü çeyrekte büyüme % 5 olsa bile yıllık büyüme % 3 - 3,5 seviyelerinde kalacaktır. Bundan dolayı hükümetimiz OVP`da büyümeyi % 3,2 olarak tekrar revize etmiştir" görüşlerine yer verdi.
Protestolu senet ve karşılıksız çeklerde 2011`e göre % 50 artış var
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Kula, devamında şöyle konuştu: "Türkiye`nin potansiyel büyüme oranı % 5-6 arasındadır. % 7 üzerinde büyüme, cari açığımızı arttırıyor, makro ekonomik göstergelerde, finansal istikrarda tehlike yaratıyor. % 4`ün altında büyüme ise bütçe ve istihdamda negatif etki yaratıyor. Her yıl genç nüfustan 700 bin kişi istihdama katılıyor. Genç nüfusa istihdam yaratmak içinde büyümeyi mutlaka gerçekleştirmemiz gerekir. Bir başka açıdan protestolu senetler ve karşılıksız çeklerde 2011`e göre % 50 seviyelerinde artış olmuştur. Çek te  hapis cezasının kaldırılmasıyla ticaret hayatı her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu sorunu aşmak için çeklerin sorgulanacağı bir risk merkezi oluşturulmalıdır. Bu merkezde TOBB, Bankalar Birliği ve BDDK`nın öncülüğünde devreye sokulmalıdır." 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli