Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Canlı hayvan fiyatı düşünce kasaplığa dönüş yaptı

Canlı hayvan fiyatı düşünce kasaplığa dönüş yaptı

Düşen canlı hayvan fiyatları karşısında kuzularını değerinin altına satmak istemeyen yetiştirici, baba mesleği kasaplığa geri döndü.

Düşen canlı hayvan fiyatları karşısında kuzularını değerinin altına satmak istemeyen yetiştirici, baba mesleği kasaplığa geri döndü.
İzmir Seferihisar'da 20 yıldır koyun yetiştiriciliği yapan Hasan Gündüz, düşen hayvan fiyatlarından dolayı çareyi sektör içi meslek değişiminde buldu. Geçen yıla oranla yaklaşık % 25 düşen canlı hayvan fiyatlarından dolayı kuzularını değerinin altına satmak istemeyen yetiştirici, 500 başın üzerindeki sürüsünü açacağı kasap dükkanında değerlendirme kararı aldı.
‘‘Atalarımızın, ‘‘Kötü komşu ev sahibi yapar'' sözündeki gibi, olumsuz koşullar bizi de işyeri sahibi yaptı'' diyen 54 yaşındaki Gündüz, gençlik yıllarında babası ve dedesi ile yaklaşık 20 sene kasaplık yaptığını belirterek, özellikle yükselen yem fiyatlarının maliyetlerini büyük ölçüde arttırdığını söyledi.
Canlı hayvan 9 lira, kıyma 32 lira
Canlı hayvanın kilosunu geçen yıl 12, bu yıl ise 9 liradan sattıklarını karkas etin ise geçen yıl 20 bu yıl ise 17 TL ettiğini belirten Gündüz, fiyatların düşmesine rağmen bunun marketlerde etiketlere yansımadığı söyledi. ‘‘Ne üretici kazanabiliyor, ne de vatandaş ucuza et tüketebiliyor. Borsa da canlı hayvan fiyatı belli ama marketlerde belli değil. Bu kadar yüksek fiyat farkı olmaması gerekiyor. Aradaki fark celeplere kalıyor. Yem fiyatları aldı başını gidiyor, maliyetler yükseldi ama canlı hayvan fiyatları aşağıya doğru gidiyor. Üreticiler zor durumda olduğu için ucuz da olsa hayvanını satmak zorunda” şeklinde konuşan Gündüz, kendisinin buna razı olmadığı için kasaplığa geri dönme kararı aldığını belirtti.
Mezbahalarda kesim tırpanı yaşanıyor
Artan maliyetlerin yetiştirici için büyük yük oluşturduğuna dikkat çeken usta yetiştirici, celeplerden kesim ücreti alan mezbahaların ekonomik değeri yüksek olan kelle, ciğer ve diğer sakatatlarını da alarak hayvanını kestiren üreticiye tırpan vurduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllara oranla süt kuzu kesimi sonrası karkas etten elde edilen verimin % 55'ten, % 47'ye düştüğüne dikkat çeken Gündüz, bunun sebebini ise birçok mezbahanın kapanmasına, kalan mezbahaların ise yoğun talebe yetişmek için hızlı ve özensiz şekilde kesim yapmasına bağladı ve yetkilileri konu üzerine araştırmaya davet etti.
Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli