Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Çakıl´da kiraz ve kestanenin tadı kaçtı!

Çakıl´da kiraz ve kestanenin tadı kaçtı!

Bandırma´ya bağlı Çakıl Mahallesi, bu yıl üretimde umduğunu bulamadı.

2001 yılında kurulan 36 ortaklı Çakılköyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Tütüncü, şu bilgiyi verdi:
?Mahallemiz için kiraz sezonu bu yıl umduğumuz gibi geçmedi. Çeşitli kirazların üretimi 10 Mayıs-20 Haziran tarihleri arasındaki sezonda 50-60 tonda kaldı. Bunun en önemli nedeni, ?sirke sineği´nin kirazı vurmasıydı. Aslında kiraz, sezonun ilk döneminde iyiydi. Ancak son dönem olgun durumdaki kirazı ?sirke sineği´ çok etkiledi.?
Mahallerinde, yaklaşık 10 çeşit kirazı üreten 3 bin ağaç bulunduğunu vurgulayan Tütüncü, kirazı genellikle iç pazara sattıklarını, ayrıca ihracat da yaptıklarını belirtti.
Geçen yılki kestane üretimlerinin 125 ton dolayında gerçekleştiğini vurgulayan Tütüncü, şunları söyledi:
?Kestanemizin sezonu 15 Eylül´de başlayıp Ekim ayı sonunda bitiyor. Geçen yıl, 125 ton üretim gerçekleştirmiştik. Bu yıl, bunun yarısı kadar üretim bekliyoruz. Çünkü ?Gal Arısı´ denilen zararlı, kestanenin döl tutmasını engelledi. Bu nedenle kestanemizin fiyatının bu yıl biraz daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Kestanemizi genellikle İstanbul, Ankara, Bursa ve Aydın´a satıyoruz. Bu arada başta İtalya olmak üzere ihracatımız da var.

Ülkemizde ilk turfanda kestaneyi bir çıkarıyoruz.?
GEZGİNCİ ARICILARDAN ŞİKAYET
Çakıl´da arıcılık da yapıldığını belirten Tütüncü, şöyle konuştu:
?Köyümüzün etrafında arıcılık için çok değişik çiçekler var. Bizler, gezginci arıcı değiliz. Ancak mahallemize gelen gezginci arıcılardan şikayetçiyiz. Çünkü bu kişiler, hem bölgemizdeki verimi düşürüyor, hem de arılarımıza hastalık bulaştırıyor. Mahallemizde, ıhlamur-kestane karışımı yılda 6-7 ton bal üretiliyor. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin, bölgemize gelen gezginci arıcılara engel olmasını istiyoruz. Çünkü bal üreticileri olarak mağduruz.?

Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı