Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Çakıl Köyünün isyanı

Çakıl Köyünün isyanı

Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Çakıl Köylü balıkçıları dinledi

Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Çakıl Köylü balıkçıları dinledi
Bakanlar Kurulu`ndan çıkıp, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı`nın internet sitesinde yayınlanan 2012 yılı yeni av sirküleri, Erdek ilçesine bağlı Türkiye`nin en büyük balıkçı köyü Çakıl`daki balıkçıları isyan ettirdi.
Köylerini, CHP Erdek İlçe Başkanı Hüseyin Sarı ve İl Genel Meclisi Üyesi Ali Çetin Şahin ile birlikte ziyaret eden CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça`ya sorunlarını ve sirkülerden yakınmalarını anlatan gırgır motorlarında çalışanlar, Balıkçılık Kooperatifi Başkanları ve yöneticileri, şunları söylediler:
"Köyümüz, Türkiye`nin en çok büyük balıkçı teknesine sahip köyüdür. 120 dolayında büyük teknemiz var. Köyümüzün hemen hemen tamamı, geçimini balıkçılıktan sağlıyor. Amatör balıkçıların isteği sonucu yapılan yeni av sirküleri eğer uygulanırsa, köyümüzde balıkçılık tamamen biter. Çünkü bu sirkülere göre, karasularımızda gırgır ağlarıyla kıyıdan itibaren 24 metre, sığ sularda avcılık yapılması yasaklanıyor. Eski sirkülere göre ise 10 metre sularda balık avlayabiliyorduk. Yine bu 10 metrenin korunmasını istiyoruz. Ayrıca, sirkülerde, bizler için son derece olumsuz bulunan maddelerin de yeniden geçirilmesi gerekmektedir."
"Suyu bardakta görenlerin yaptığı sirküler bu kadar olur"
Ankara`da hazırlanan yeni av sirkülerinin, ülkemiz balıkçılığının gerçeklerinden uzak olduğunu öne sürerken, "Suyu bardakta gören kişilerin yaptıkları sirküler ancak bu kadar olur" değerlendirmesinde bulunan Çakıl Köylü balıkçılar, "Bizim idam fermanımız olan bu sirkülerin mutlaka değişmesi gerekir. Sirkülerin değişmesi için her çeşit çabayı harcayıp, tepkimizi de ortaya koyacağız" diye konuştular.
Konuyu çok önemsediğini vurgulayarak, 1 Eylül`de başlayacak yeni avlanma dönemi öncesi Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker`e şikâyetleri aktaracağın belirten CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise şu değerlendirmede bulundu:
"Ülkemizin tek iç denizi olan Marmara, balıkçılığın en büyük üretim merkezi ve hazinesidir. Çakıl Köy de, Türkiye balıkçılığının nabzının attığı yerdir. Bu konunun siyasetle de ilgisi yoktur. Çünkü Çakıl Köylü balıkçılar olarak siz, ekmeğinizin mücadelesini veriyorsunuz. Bu mücadelenizde sonuna dek yanınızdayım."
Havutça, konuyla ilgili olarak telefonla Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker`i aradıysa da, Bakan`ın, Diyarbakır`da bulunması nedeniyle kendisine ulaşamadı.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli