Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Büyükşehir, Baş Çeşme Mezarlığı’nı bayrama hazırladı

Büyükşehir, Baş Çeşme Mezarlığı’nı bayrama hazırladı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla Baş Çeşme Mezarlığı baştan aşağıya tarihi dokusuna uygun bir şekilde yenilendi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla Baş Çeşme Mezarlığı baştan aşağıya tarihi dokusuna uygun bir şekilde yenilendi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; 100 binin üzerinde defin bulunan Baş Çeşme Mezarlığı’nı, 6 ay gibi kısa bir sürede baştan aşağıya özenle yenileyerek maneviyatına uygun hale getirdi. Karesi Belediyesi ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen düzenlemelerin ardından Ramazan Bayramı öncesinde hizmete alınan Baş Çeşme Mezarlığı’ndaki program, Sultan Ahmet Camisi Baş Müezzini Nafiz Duman’ın dualarıyla başladı. Baş Çeşme Mezarlığı’nın tarihi dokusunun yenilenen yüzüyle daha da ortaya çıkarıldığı çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi. 

172 bin metrekare alana kurulan mezarlık; elektrikten su hatlarına, çeşmesinden taşına, morgundan aydınlatmasına, yolundan korkuluklarına kadar her detayıyla baştan aşağı yenilendi. İdari binası ve gasilhanesi yıkılıp günümüz koşullarında uygun halde yeniden inşa edilen Baş Çeşme Mezarlığı’nda giriş takı yıkılıp, tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapılarak mermerle kaplandı. Mezarlığı çevreleyen taş duvarların derzleri temizlenip, yenileme işlemleri yapılarak üzerine alüminyum döküm korkuluk imalatı gerçekleştirildi. Mezarlıkta bulunan tüm çeşmelerin pis su ve temiz su altyapıları yenileyen Büyükşehir, toplamda 4 bin 500 metre hat döşedi. Mevcut çeşmeler yıkılıp, yerine 135 adet tek tip döküm çeşme yapılarak hayrat sahiplerinin isimleri yazıldı. Vatandaşın defin yerlerini bulmasında kolaylık sağlayacak mezarlık bilgi sistemi kuruldu ve kiosk montaj işlemi tamamlandı. Peyzaj ve temizlik çalışmaları yapıldı. Mezarlık çevresi yol boyu asfalt ve kaldırım çalışmaları yapıldı. İki adet otobüs durağı montajı tamamlandı. 



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı