Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Burhaniye Adramytteion kazılarına hazır

Burhaniye Adramytteion kazılarına hazır

Burhaniye ilçesinde, Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgenin nezaretinde, Balıkesir Kuva-yı Milliye Müzesi tarafından, Burhaniye Belediyesi Sponsorluğunda sürdürülen Adramytteion (Ören) Kazılarının bu seneki ayağı 10 Temmuzda başlıyor.

Burhaniye ilçesinde, Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen`in nezaretinde, Balıkesir Kuva-yı Milliye Müzesi tarafından, Burhaniye Belediyesi Sponsorluğunda sürdürülen Adramytteion (Ören) Kazılarının bu seneki ayağı 10 Temmuz`da başlıyor. 
10 Temmuz-15 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan kazı çalışmaları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi başta olmak üzere, İstanbul Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi öğretim üye ve elemanları ile 8 farklı üniversiteden 75 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. 
Kazılar, Klasik Arkeoloji, Sanat Tarihi, Sualtı Arkeolojisinin yanı sıra, Mimarlık ve Enformatik gibi birçok destekleyici uzmanların katılımı ile bir çalışma olarak sürdürülecek. Arazi kampanyaları neticesinde kış aylarında da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde devam ettirilmiş olan çalışmalarla ulaşılan farklı malzeme grupları ve dönem eserlerini içeren veriler, kentin tarihi topografyası ile birlikte yayına hazırlanmakta, elde edilen bulgular, çeşitli sunumlarla tanıtılıyor.
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen, "Adramytteion Antik Kenti`nin korunması, sürdürülebilir yönetimi ve gelişiminin sağlanması amacına dönük yapılandırılan protokolün, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürlüğü ve Burhaniye Belediyesi taraflarınca imzalanması, uzun vadeli hedeflenen ve yapılanmakta olan Adramytteion Kazıları için olumlu bir gelişme olmuştur. Kalkolitik Dönem`e dek uzanan bir süreklilikte açığa çıkarılan değerlerin, bölge ve ülkemizin tarihi için önemi düşünüldüğünde uzun süreli, sürekli ve sistemli bir kazı projesinin vakit kaybetmeksizin gerçekleştirilmesi sevindirici olmuştur. Bilimsel hedeflerin yanı sıra Ören`in kültür anlamında bir cazibe merkezi haline gelebileceği algısının yerel halk tarafından benimsendiğini görmek ve bu heyecanı gözlemlemek de bize ayrı bir şevk kazandırmaktadır" dedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı