Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Buğdaya verilen fiyata tepki var

Buğdaya verilen fiyata tepki var

MHP Balıkesir Milletvekili Bulut, açıklanan buğday fiyatlarını yetersiz olduğunu söyleyip, konuyu meclise getirdi.

MHP Balıkesir Milletvekili Bulut, açıklanan buğday fiyatlarını yetersiz olduğunu söyleyip, konuyu meclise getirdi.
MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan Buğday fiyatlarını TBMM gündemine taşıyarak konu ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına yazılı olarak cevaplaması üzerine soru önergesi verdi.
Bulut, "Toprak Mahsulleri Ofisi´nin (TMO) 2012 yılında uygulayacağı alım, politika ve müdahale fiyatlarının açıklandığını , Buna göre, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın ton başına müdahale alım fiyatının 665 TL olarak belirlendiğini ifade edip alım fiyatı makarnalık buğday için ise ton başına 705 TL olmuştur" dedi. 
2011 yılında arpa, çavdar, yulaf için verilen ton başına 40 TL´lik prim desteğinin ise 2012 yılında buğdayda olduğu gibi ton başına 50 TL´ye yükseldiğini belirten Bulut; Piyasa girdileriyle, hububat alım fiyatları arasında gözle görülür bir fark olduğunu ve alım fiyatlarının % 10`luk  bir artış gösterdiğini ancak girdilere bakıldığında, tohum, mazot ve ilaç artışlarıyla kıyasladığımızda farkın fazla olduğunu belirtti.
Girdi fiyatları % 80 artış gösterirken, açıklanan fiyatlarda yüzde 10`luk bir artış olması çiftçilerimizi mağdur edeceğini vurgulayan Bulut, alım fiyatlarının girdilerle orantılı olarak artırılması gerektiğini belirtti.
Bulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına aşağıdaki soruları sordu: 
1. TMO tarafından açıklanan fiyatlar çiftçimizi sıkıntıya sokacaktır. Alım fiyatlarının girdilerle orantılı olarak artırılması konusunda çalışmalarınız olacak mıdır?
2. 2011 yılında arpa, çavdar, yulaf için verilen ton başına 40 TL´lik prim desteği ise 2012 yılında buğdayda olduğu gibi ton başına 50 TL´ye yükselmiştir.10 TL `lik prim desteğini yeterli buluyor musunuz? Bu oranların artırılması konusunda çalışmalarınız var mıdır?


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false