Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Buğday ve arpa da bereket yaşanıyor

Buğday ve arpa da bereket yaşanıyor

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, bölgemizde ve Anadolu da buğday ve arpa bereketliliği yaşandığını söyledi.

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, bölgemizde ve Anadolu da buğday ve arpa bereketliliği yaşandığını söyledi.
Sezgin, Bandırma Ticaret Borsasında hasat döneminde 10 bin ton buğday satışının gerçekleştirildiğini açıkladı.
Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Bandırma ve çevresinde hasadın sona erdiğini belirterek, kalitenin, rekoltenin standart olmadığını değişken olduğunun altını çizdi.
Üreticilere göre kalite ve ürün farklılığı olduğuna dikkat çeken Sezgin, genelde ortalama verimin dönüm başına 300 kilo ile 600 kilo arasında değiştiğini, Bandırma´daki buğday kalitesini komşularımıza göre değerlendirdiğimiz zaman daha üst seviye bir kalite olduğu görüldüğünü işaret etti.
Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bu durum hem bölgemiz çiftçisinin daha bilinçli hale gelmesi bir şekilde de Allah´ın bir ikramı diyebiliriz. Türkiye geneline baktığımız zaman geçtiğimiz yıllara göre de çok yüksek rekolte bekleniyordu. Şu anda da hasat yapılan yerlere göre de gerçekten Anadolu da arpa, buğday bereketliliği yaşanıyor. Türkiye genelinde kaliteye gelince, standart buğday kalitesini maalesef göremedik. Bunu geliştirmemiz lazım. Buğday´ı çok üreten ülkelerle mukayese ettiğimiz zaman burada bir eksikliğimiz olduğunu söyleyebilirim. Bölgemizde Bandırma Ticaret Borsası satış salonu ile kendini çok iyi geliştirdi. Türkiye´de 113 Ticaret Borsası içersinde 10 satış salonu faaliyeti gerçekleştiren borsalar içersinde olmak ve elektronik satış yapan birkaç borsadan biri olmak bizim açımızdan önemli. İsteriz ki Türkiye´deki 113 borsanın tamamı satış salonu faaliyetine geçsin. Şu anda Bandırma Ticaret Borsası´ndaki satış salonunda bir ton buğdayın fiyatı 700 lira ile 880 lira arasında değişiyor. Bu ne demektir ne getirirsen getir 700 lira 880 lira değil. Hangi kalitede yetiştirdi isen o kalitenin gerçek değerini alıyorsun. Satış salonumuza aşağı yukarı 10 bin ton civarında buğday satışı yapıldı. Bu 10 bin tonun yanında da aşağı yukarı 30 bin tonu geçen miktarda da pazarlıkla satılan bir model var. Bizim satış salonunda oluşan fiyatlarımız aynı zamanda çevrede ikili görüşmelerle yapılan ürünlerinde bir şekilde belirleyicisi olmuş oluyor.?
Haber : Ahmet Pesen



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli