Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bu yasa çıkarsa borçlunun hapis cezası kalkacak

Bu yasa çıkarsa borçlunun hapis cezası kalkacak

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça İcralık olduktan sonra icra sırasında alacaklı tarafa borcu ödeyeceğine ilişkin taahhütte bulunan ancak herhangi bir nedenle ödemeyi yapamayanların

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça İcralık olduktan sonra icra sırasında alacaklı tarafa borcu ödeyeceğine ilişkin taahhütte bulunan ancak herhangi bir nedenle ödemeyi yapamayanların yaşadıkları hapis mağduriyeti ile ilgili hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu.
CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, icra nedeniyle taahhüt verip de borcunu bir nedenle ödeyemeyenlerden hapis cezası alanların sayısı giderek arttığına dikkat çekti.
Esnaf, memur, işçi, çiftçi ve hatta ev hanımlarının da mağdur olduğunu söyleyen Milletvekili Havutça, "Taahhüdü ihlalden hapis cezası almış birçok vatandaş hapis yatarken, büyük bir bölümü de yakalanmamak için işini, tarlasını, köyünü, evini terk etmiş durumdadır. Bu mağduriyeti yaşayanlar adeta kanunla borçlarından kaçmaya zorlanmaktadırlar. Çünkü bu mağduriyetle karşılaşanlar ya hapis cezasını çekerek ya da hapse girme endişesiyle kaçak durumuna düşerek işinden ve çalışma hayatından uzaklaşmakta, borçlarını ödemek için elde edecekleri gelirden de yoksun kalmaktadırlar. Bu tam bir çözümsüzlüktür. Oysa kanunlar halkın sorunlarına çözüm üretebilmelidir" dedi.
Havutça`nın kanun teklifi İcra ve İflas Kanunu`nun 340`ıncı maddesini yürürlükten kaldırılarak haklarında yakalama kararı çıkarılan veya cezaevlerinde bulunan kişilerin çalışma hayatlarındaki faaliyetlerine geri dönebilmelerini öngörüyor.
Havutça`nın sunduğu kanun teklifinin metni:
İcra ve İflas Kanunu`nda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi
MADDE 1-  9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 340 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli