Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Bu projeyle Balıkesirin 40 yıllık çöp sorunu çözülüyor

Bu projeyle Balıkesirin 40 yıllık çöp sorunu çözülüyor

Balıkesirin MHPli Belediye Başkanı İsmail Ok, Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapımı devam eden Geri Dönüşüm alanlarına teknik bir gezi düzenledi.

Balıkesir`in MHP`li Belediye Başkanı İsmail Ok, Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapımı devam eden Geri Dönüşüm alanlarına teknik bir gezi düzenledi.
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir`de başlattığı katı atık projesinde gelinen son noktayı görmek üzere bölgeyi ziyaret etti.
Belediye Başkanı Ok`un, inşaatın devam ettiği bölgeye yaptığı ziyarete, BAÇEYÖB Müdürü ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, Balıkesir Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Muammer Özkorkmaz, bazı mahalle muhtarları, daire müdürleri ve yüklenici firma yetkilileri ile yerel medya mensupları katıldı.
Başkan Ok: "Proje Mart ayında tamamlanacak"
Balıkesir-Savaştepe yolunun 1. kilometresinde yapımı devam eden proje inşaat alanında, ilk olarak, Katı Atık Ayrıştırma Tesisi ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi`nin bulunduğu alana gidildi. 
Başkan Ok, projenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün Balıkesir Belediyesi`ni ziyareti ile işlerlik kazandığını ve hızla devam eden proje kapsamında bu iki tesiste inşaatın % 80 oranında tamamlandığı bilgisi verdi.
Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi`nin, sterilizasyon cihazının monte edilmesinden sonra bir ay içinde faaliyete geçmiş olacağını belirten Başkan Ok, toplanan tıbbi atıkların sterilizasyon ünitesi olmadığı için halen Bursa`ya gönderildiğini, projenin hayata geçmesinden sonra ise, sadece Balıkesir ilinin değil, Kütahya, Çanakkale gibi tıbbi atık sterilizasyon tesisi olmayan illerin de tıbbi atıklarının Balıkesir`de toplanacağını dile getirdi. 
OK: "Bu projenin önü Cumhurbaşkanımızın sayesinde açıldı"
Ok, konuşmasına şöyle devam etti: "İşte böyle önemli bir eseri Balıkesir`e kazandırıyoruz. Bunlar, AB`nin, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın onayı ve teşviki ile yapılıyor. Bu proje engelleniyordu, Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde bu projenin önü açıldı. Her fırsatta söylüyorum, bu memleket bizim, bize kim yardım ediyorsa, bir minnet borcu olarak biz onu söyleriz. İnşaatlar % 80 oranında tamamlandı. Yüklenici firma yetkilileri, Mart ayı öncesinde projeyi tamamlayacaklarını söylüyorlar. Şu anda planlanan sürenin önünde gidiliyor. Esas olan bu inşaatlar değil, çöp sızıntı suyu arıtma sisteminin kurulmasıydı. Onu da büyük oranda tamamladılar. Artık o sistemle, dünyanın en tehlikeli kirleticisi olan çöp sızıntı suları arıtılarak derelere akıtılacak." 
Katı Atık Ayrıştırma Tesisi`nde ise, katı atıkların ayrıştırılıp geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacağını söyleyen Başkan Ok, tesislerde, çevre için büyük tehlike arz eden atık pillerin ve akülerin de doğaya zarar vermeyecek şekilde depolanacağını belirtti.
OK: "Balıkesir ve çevresinin 40 yıllık çöp sorunu kalmayacak"
Evsel Katı Atık Düzenli Depolama Sahası`na geçen Başkan Ok, "Lot 1" adı verilen bölgede yaptığı açıklamada, Balıkesir için hayati önemi haiz projenin çevrenin ve toplum sağlığının korunması bakımından büyük değer taşıdığını aktarıp, projenin hayata geçmesiyle merkez ilçeye 50 km çapındaki çevrenin proje kapsamında hizmet alacağını ve katı atıklara bağlı çevre kirliliğinin tamamen sona ereceğini belirtti. 
Projenin, Balıkesir`in belediyecilik tarihi boyunca yapmış olduğu en büyük proje olduğuna dikkat çeken İsmail Ok, projenin Avrupa Birliği`nden en yüksek oranda hibe alan proje olduğunu kaydetti. 
Proje tamamlandığında Balıkesir ve çevresinde 40 yıl boyunca çöp sorunu kalmayacağını öne süren Başkan Ok, proje kapsamında BAÇEYÖB`e bağlı ilçelerde yer alan vahşi depolama sahalarının da kapatılacağını belirtti.Proje kapsamında hangi tesisler yer alacak?
Kompost tesisi, Geri Kazanım tesisi, Sızıntı suyu arıtma tesisi, Gaz yakma ünitesi, Tıbbı Atık Sterilizasyon Ünitesi, Atık pil depolama ünitesi, Tekerlek yıkama ünitesi bulunacak. Ayrıca tesislerde, Yönetim binası, Sızıntı suyu toplama havuzu, Trafo ve jeneratör binası, su deposu da yer alacak.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli