Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

BTO Başkanı Kılkışlı ekonomik işbirliği toplantısına katıldı

BTO Başkanı Kılkışlı ekonomik işbirliği toplantısına katıldı

Bandırma Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mehmet Kılkışlı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECOCCI) 20. Yürütme Kurulu ve 14. Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Bandırma Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mehmet Kılkışlı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECOCCI) 20. Yürütme Kurulu ve 14. Genel Kurul Toplantısına katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde 21-23 Aralık 2015 tarihlerinde Ankara´da gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası´nın 20. yürütme kurulu ve 14. genel kurul toplantısına Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılkışlı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Komitesi Başkanı olarak katıldı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında dünya ekonomisinde güneşin yeniden doğudan doğmaya başladığını kaydederek, ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla başarının geleceğini anlattı ve Türkiye örneğini verdi.
Hisarcıklıoğlu Türkiye´nin yılda 25 milyar dolar yabancı sermaye çektiğini hatırlatarak, ECO Bölgesi içerisinde de ECOTA anlaşmasının yürürlüğe girmesini istediklerini dile getirdi. ECO Bölgesi´nin önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen dünya ticaretinden aldığı payın düşük olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu özellikle bölge ülkelerinin birbiriyle ticaretinin azlığından yakındı.
Gümrüklerin modernizasyonunun büyük önem taşıdığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ?İki komşu ülkenin gümrüklerinin çalışma saatleri bile uyumlu değil. Gümrük idarelerinde standartların aynı olması lazım? diye konuştu.
E-TIR uygulaması hakkında da bilgi veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda İran´la birlikte pilot uygulamayı başlattıklarını anlattı.
Üye ülkeler Türkiye, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan´ın yetkililerinin katılımlarıyla yapılan genel kurul öncesinde ulaştırma, ticareti kolaylaştırma, sanayi ve yatırım, turizm, tahkim komiteleri ve kadın girişimciler konseyinin toplantıları yapıldı.
Ulaştırma Konseyi Başkanı Mehmet Kılkışlı ise yaptığı konuşmada, İran ile Türkiye arasında TIR karnelerinin elektronik ortamda kullanılması amacıyla e-tır pilot projesine başlandığını bildirdi.
?Böylelikle küresel ticarette bütün dünyaya örnek olacak bir projeyi coğrafyamızda biz ürettik ve uyguluyoruz.? diye konuşan Kılkışlı, ?Bunun yanı sıra hazar geçişinin aktifleştirilmesiyle hem ipek yolunun yeniden canlanması, hem de bu güzergahtaki taşıma maliyetlerinin düşmesine ciddi katkı sağlamaya başlamıştır. Bölgemizde taşımacılığı kolaylaştıracak ve yaşanan birçok sorunu ortadan kaldıracak önemli bir çalışma olan transit taşımacılık çerçeve anlaşması ile coğrafi olarak transit taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlıyor ve tüm üye ülkelerde hayata geçirilmesini bekliyoruz. Özellikle vizelerde kolaylık, eşya ve yolcu taşımacılığının kolaylaştırılması, transit taşımacılığın kolaylaştırılması ve standartlaştırılmasının sağlanması gibi çok temel unsurun hayata geçirilmesi planlanmaktadır.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli