Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

BTB Başkanı Halit Sezgin: Son yağışlar, buğday üretimine can verdi”

BTB Başkanı Halit Sezgin:  Son yağışlar, buğday üretimine can verdi”

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, tarım arazilerinin parçalanmamasını sağlayacak yasa tasarısının TBMM'den geçmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Borsa olarak yıllardır talep ettikleri bu yasanın meclisten geçmesinin Türk tarımın

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, tarım arazilerinin parçalanmamasını sağlayacak yasa tasarısının TBMM'den geçmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Borsa olarak yıllardır talep ettikleri bu yasanın meclisten geçmesinin Türk tarımına büyük yararlar sağlayacağına dikkati çeken Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
Tarım arazilerinin,  bundan sonra miras yoluyla bölünmeyecek olmasına paralel şekilde arazilerin toplulaştırılması, hem üretimi, hem de üretimde kaliteyi artıracaktır. Bu yasanın çıkmaması nedeniyle yıllardır tarımda önemli kayıplar yaşıyorduk. Çünkü tarım arazilerinin ve işletmelerin küçülmesine paralel şekilde rekolte ve kalite de düşmektedir. Miras hukuku yasasının çıkması nedeniyle üretimde rekolte ve kalitenin artacağına inanıyorum.”
PARANIN DARALMASI
Tüm dünyada paranın daralması” politikasına geçilmesiyle ilgili olarak da düşüncelerini açıklayan Sezgin, şunları söyledi:
Tüm dünyada daralması nedeniyle para artık çok daha değerli duruma geldi. Bu nedenle faizlerde iniş-çıkışlar yaşanıyor. Buna paralel şekilde rekabet artarken, kâr marjları da indi. Ülkemizdeki üniversitelerden her yıl 750 bin mezun veriliyor. Her yıl, yaklaşık 1 milyon kişiye iş bulmak zorundayız. Ancak o zaman refah ve huzur dolu bir ülke oluruz. Bu nedenle tüm dünyadaki bu para politikalarını çok iyi izleyerek, buna göre pozisyonlar almalıyız. Buna paralel şekilde de, girişimciliğe büyük önem vermeliyiz. Ülke olarak, girişimciliğe önem veren politikalar izlemeliyiz. Zaten Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle bunu da gerçekleştiriyoruz.”
YAĞIŞLARDAN MEMNUNUZ
Son yağışların, Bandırma ve yöresindeki hububat üretimine can verdiğine işaret eden Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, şöyle konuştu:
Ülkemiz düzeyinde yağışsız bir kış mevsimi yaşadık. Tabii ki bu durum, başta buğday olmak üzere hububat rekoltesini olumsuz etkileyecek gibi duruyor. Ancak Marmara ve Ege bölgeleri için son yağışlar tam zamanında oldu. Buna paralel şekilde buğday üretiminin artacağını, rekolte ve kalitenin, son dönemlerin en yükseği olacağını tahmin ediyoruz. Ülke genelindeki buğday üretiminde % 15-20 oranında düşüş yaşanırken, Bandırma ve yöresinde % 30-40'lık artış gerçekleşmesini, buna paralel şekilde, Borsamızda bu sezon yaklaşık 300 bin ton işlem yapılmasını bekliyoruz.”



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false