Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Bölgemiz natif ürün için gün sayıyor: Soya fasulyesi

Bölgemiz natif ürün için gün sayıyor: Soya fasulyesi

Bandırma Ticaret Borsası'nın, bölgemiz çiftçisine natif ürün” yaratmak için yaşama geçirdiği soya fasulyesi ekim projesi” adım adım yürüyor. Borsa, bu amaçla 9 üreticiye, 12 farklı noktada soya fasulyesi ekmesi için Marmara Hayvancılık Araştır

Bandırma Ticaret Borsası'nın, bölgemiz çiftçisine alternatif ürün” yaratmak için yaşama geçirdiği soya fasulyesi ekim projesi” adım adım yürüyor. Borsa, bu amaçla 9 üreticiye, 12 farklı noktada soya fasulyesi ekmesi için Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü ve Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğiyle tohum, gübre ve eğitim desteği sağladı.
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Halit Sezgin, Borsa Yem Hammaddeleri Komisyon Başkanı ve TOBB Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Finans Erişim Grubu Başkanı Raif Ocak ve Borsa Yem Hammaddeleri Komisyon Üyesi Abdullah Güngör ile birlikte soya fasulyesi ekilen alanları gezerek, ürünün durumunu yerinde inceledi. Raif Ocak, Akçapınar, Yeni Ziraatli, Doğa, Manyas Kulak ve Beyköy'de bulunan toplam 50 dönümlük arazide, nisan ayında ekilen soya fasulyesinin hasadının 110-120 gün arasında gerçekleşeceğini vurgularken, şunları söyledi:
Bölgemizde, 1980'li yıllarda da soya fasulyesi ekimi denemesi olmuş ve iyi verim alınmasına karşın ürünün pazarı olmayınca başarı sağlanamamış. Borsa olarak başlattığımız bu proje kapsamında soya fasulyesi üreticilerinin ürünlerini Borsamız üyeleri satın almayı garanti etti. Borsamızın meslek komitesinin düşüncesi olarak ortaya çıkan soya fasulyesi üretimi projesinin başarılı olacağına inanıyoruz.”
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ise ülkemizin her yıl 1 milyon 200 bin ton soya fasulyesine ihtiyacı bulunduğunu, soya ve grubu ürünlerle birlikte bu ihtiyacın 3,5-4 milyon tonu bulduğuna dikkati çekerken, şöyle konuştu:
Bu kadar çok soya fasulyesi ihtiyacına karşın ülkemizin yıllık soya fasulyesi üretimi sadece 180 bin tondur. Bölgemiz çiftçileri yıllardır aynı ürünleri ekmeleri nedeniyle zaman zaman mağdur oluyorlar. Bu nedenle yeni ve alternatif ürünler yaratmak amacıyla soya fasulyesi ekimi projesine yönelerek, bu ekimi gerçekleştirecek çiftçilere destek kararı aldık. Kendilerine hem tohum ve gübre, hem de Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü ve Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile işbirliği gerçekleştirerek eğitim desteği sağladık. Bu üretim sırasında üreticilerin her çeşit sorununu çözmeye, bizi aşabilecek konuları ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne ileterek, çözüm bulmaya kararlıyız. Başarıya ulaşacağına inandığımız bu projeyle soya fasulyesini arazilerine eken ve tarafımızdan belirlenen çiftçilerin ise gelecek için ‘rol model' olacağını düşünüyorum. Çok çeşitli kullanım alanları bulunduğu gibi yem ve kanatlı sektörü için çok aranan bir ürün olan soya fasulyesine bölgemiz sanayicilerinin de ilgi göstereceğine inanıyorum.”
Haber : Önder balıkçı



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false