Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bölge Ormancıları yangına hazır

Bölge Ormancıları yangına hazır

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınları ile mücadele için bütün güçleri ile hazır olduğu bildirildi.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınları ile mücadele için bütün güçleri ile hazır olduğu bildirildi.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, basına gönderdiği yazılı açıklamada, olası orman yangınlarına karşı tüm güçleri ile hazır olduklarını açıkladı.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Balıkesir ilinde, 653.591 Ha. ormanlık alan, 734.941 Ha açıklık alan olmak üzere toplam 1.388.892 Ha alan, Çanakkale ilinde, 521.032 Ha ormanlık alan, 405.020 Ha açıklık alan olmak üzere toplam 986.052 Ha  alan, genel olarak ise 1.174.983 Ha ormanlık alan, 1.199.961 Ha açıklık alan, olmak üzere toplamda 2.374.944 Ha alana sahip devasa olarak nitelendirebileceğimiz bir Bölge Müdürlüğü niteliğinde olduğu kaydedildi.
Ormanlık alanın % 62'sine tekabül eden 7.235.11 Ha'ı normal koru,  % 38'ine tekabül eden 452.472 Ha'ı ise bozuk koru niteliğindeki ormanlardan oluştuğu bildirilirken, bu ormanların sahip olduğu servet 93.079.000 m3 yıllık artımı ise 2.819.000 m3 olduğu dile getirildi.
Ormanların en büyük düşmanı yangınlar olarak belirtilirken, yangınların çıkış sebepleri % 59 ihmal ve dikkatsizlik,  % 20 nedeni bilinmeyen,  % 12 si kasıt,  % 12'nin ise yıldırımlardan oluştuğu işaret edildi.
Orman yangınları büyük oranda hava sıcaklıkları ve ekstra hava hallerinin olduğu, tabiatta yanıcı maddelerinin aşırı derecede bulunduğu yaz aylarında çıktığına vurgu yapılırken, Bu aylarda ormanla herhangi bir nedenle ilişkisi olan ve ilişki içine giren vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekmektedir. Orman içi ve civarı yaşayan vatandaşlarımız veya herhangi bir sebeple orman içi ve civarından geçen vatandaşlarımız ormanda yangına yol açabilecek davranışlardan uzak durmalı yangına sebebiyet vermekten kaçınmalıdır” denildi.
2014 yılı yangın sezonunun başlamasından dolayı Balıkesir Merkez de konuşlanan helikopter ve ekibi ile yer ekibini denetleyen Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, ‘'Bölge Müdürlüğü olarak gerek idari gerekse fiili her türlü tedbiri aldık. Ormanları yangın gözetleme kulelerimiz vasıtasıyla ormanları 24 saat gözetim altında tutuyoruz. Günün hangi saati olursa olsun herhangi bir dumanı gören kulelerdeki görevliler bunu hemen en yakın yangın ekibine ve amirine bildiriyor. Ekiplerimizi de alınan yangın ihbarına en geç 12 dakikada müdahale edecek şekilde konuşlandırdık. Günün hangi saatinde olursa olun ekiplerimiz verilen ihbara anında hareket ediyor.'' dedi.
Yalçın, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğümüzün orman yangınlarıyla mücadele de kullanılmak üzere kiralanmış, Balıkesir merkez, Edremit ve Çanakkale'de konuşlanan 3 helikopter, Edremit'te konuşlanan 1 uçak olmak üzere 4 araçlık hava gücüne sahip olduğunu, ayrıca Balıkesir ilinde 20 iş makinesi,  27 ilk müdahale aracı, 70 adet de su ikmal aracı ve arazöz mevcut olup başta orman yangınları olmak üzere diğer arazi yangınlarına da müdahale için 24 saat esasına göre her an hareket edecek şekilde hazır vaziyette bekletilmektedirler'' diye konuştu.
Mayıs-Kasım döneminin orman yangınları için tehlikeli bir dönem olduğuna dikkat çeken Yalçın, bu dönemde herkesin üzerine düşen görevi yerine getirerek orman yangınları konusunda dikkatli olması gerektiğini, görülen herhangi bir orman yangınının ücretsiz orman yangın ihbar hattı olan 177'nolu telefonu arayarak haber vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı