Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Binaların "Enerji Kimlik Belgesi? 2020´ye ertelendi

Binaların

Bina satacaklar ya da binasını kiraya vereceklerin ´Enerji Verimliliği Belgesi´ ibraz etme zorunluluğu bir kez daha ertelendi.

Bina satacaklar ya da binasını kiraya vereceklerin ´Enerji Verimliliği Belgesi´ ibraz etme zorunluluğu bir kez daha ertelendi.
2 Mayıs 2017´de başlaması gereken ibraz zorunluluğu, 1 Ocak 2020´ye ertelendi.
Binalarda enerjinin etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsatlandırılan tüm binalara enerji kimlik belgesi (EKB) alma zorunluluğu getirilmişti. 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacak zorunluluk, ´henüz uyum sağlayamadık´ itirazları nedeniyle önce 1 Ocak 2011´e, ardından da 2 Mayıs 2017´ye ertelenmişti.
2 Mayıs´ta başlayacak zorunluluk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın dünkü Resmi Gazete´de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle 4.kez ertelendi. Böylece 2011 yılından önce ruhsatlandırılan binaların satımında veya kiralanmasında Enerji Verimliliği ibraz etme zorunluluğu 1 Ocak 2020´den itibaren başlayacak.
Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıflandırmasını, yalıtım özelliklerini, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir enerji sınıfına göre sınıflandırılıp; A verimli binayı, G ise verimsiz binayı tanımlıyor.
Oteller, hastaneler, yurtlar, spor merkezlerinde ise zorunlu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde radikal bir değişiklik yaptı. Buna göre büyüklüğü bin metrekarenin üzerinde olan otel, hastane, yurt ve spor merkezlerine ´güneş enerjisi´ ile ısıtılan merkezi sıcak su sistemi kurma şartı getirildi.
Mevcut yönetmelikte 1000 M2 üzerinde olan otel, hastane, spor merkezi ve yurtlara merkezi sıcak su ısıtma sistemi kurma zorunluluğu bulunuyordu. Yeni yapılan yönetmelik değişikliğiyle bin metrekarenin üzerindeki tüm otel, hastane, spor merkezi ve yurtlar güneş enerjisiyle desteklenen merkezi su ısıtma sistemi kuracaklar. Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli