Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Binalarda ?Enerji Kimlik Belgesi? zorunluluğu 2020´ye ertelendi

Binalarda ?Enerji Kimlik Belgesi? zorunluluğu 2020´ye ertelendi

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, binalarda, ?Enerji Kimlik Belgesi? zorunluluğunun 2020 yılına kadar ertelenmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, binalarda, ?Enerji Kimlik Belgesi? zorunluluğunun 2020 yılına kadar ertelenmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.
Akın, açıklamasında şunları kaydetti: ?Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik yaparak dün Resmi Gazete´de yayınladı. Yapılan değişikliğe göre binaların enerji kimlik belgesi almaları için 2 Mayıs 2017 dolan süre 1.1.2020´ye ertelenmiştir. Bu erteleme yapılmamış olsaydı 2 Mayıs 2017 den sonra mevcut binaların alım, satım ve kiraya verme ile ilgili işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olma şartı aranacaktı. Yapılan değişiklikle bu şart 2020 yılı başına kadar ertelenmiştir. Enerji verimliliği, enerjide % 75 oranında dışarıya bağımlı olan ülkemiz için çok önemli bir kaynaktır. Bina sektöründe % 30 enerji tasarruf potansiyelimiz olduğu bilinmektedir. 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu, 2008 yılında da ilgili yönetmelik yayınlanmış ancak bugüne kadar enerji verimliliği alanında görünür bir ilerleme sağlanamamıştır. Mevzuatı çıkarmak yeterli olmuyor. Önemli olan onu amaca uygun bir şekilde uygulamaktır. AKP iktidarı kendi çıkardığı kanun ve yönetmeliğin gereğini yapmadığı, gerekli denetim ve yaptırımı uygulamadığı için mevzuatın öngördüğü süre ertelenmek zorunda kalınmıştır. Bu sürenin 2020 yılında yeniden ertelenmeyeceğinin garantisi yoktur.?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´ye geçtiğimiz aylarda binalarda enerji kimlik belgesi konusunu soru önergesiyle sorduğunu dile getiren Akın, bakanlıktan gelen cevaba göre ?Ülkemizdeki toplam yapı sayısının 9.152.635 olduğu, mevcut binalardan sadece 50 bin adedinin enerji kimlik belgesi aldığı, 2011 yılı sonrası yapıların tüm binaların mevzuat gereği bu belgeleri aldığı bildirilmiştir.?
9 milyonu aşan bina varlığımızın sadece 50 bininin mevzuat şartlarını yerine getirdiğini özetleyen Akın, ?Bu da binde beşe tekabül etmektedir. Bakanlığı konuyu daha ciddi ele almaya ve % 30 tasarruf potansiyelimiz olduğunu bildiğimiz bina sektöründe enerji verimliliği çalışmalarını bir an önce tamamlamaya davet ediyorum.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı