Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bina yangınlarının 20sini baca yangınları oluşturuyor

Bina yangınlarının  20sini baca yangınları oluşturuyor

Erdek Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, ilçe halkını muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.

Erdek Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, ilçe halkını muhtemel baca yangınları ile karşılaşmamaları için baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.
Erdek Belediyesi İtfaiye Müdürü K. Sabri Konceli, tarafından yapılan açıklamada, kış mevsiminde yaşanan yangınların büyük bölümünün, temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı belirtilerek, muhtemel baca yangınlarının yaşanmaması için baca temizliği yaptırılmasının önemine dikkat çekildi.
Baca tıkanıklıkları ve ters esen rüzgarlardan dolayı bacaların çekmediğine temas edilen açıklamada, sobadan sızan gazlardan dolayı birçok vatandaşın hayatını kaybettiği ya da hastanelerde tedavi görmek zorunda kaldığı hatırlatıldı. 
Baca bakımı ve temizliğinin, yangından korunma tedbirleri arasında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Konceli, ülkemizde, her yıl bina yangınlarının % 20`sinin temizlenmeyen bacalardan çıktığını vurguladı.
Zamanında yapılacak baca temizliğinin, üzücü olayların önüne geçeceğini dile getiren K. Sabri Konceli, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumlar, baca yangınlarına neden olmakta, bu da, maddi kayıpların yanı sıra, can kayıplarına da yol açabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu tür üzücü sonuçlarla karşılaşmaması için konut bacalarını yılda en az iki kez, lokanta, fırın ve benzeri işyerlerine ait bacalarını ise, ayda en az bir kez olmak üzere temizlettirmeleri gerekmektedir. Bacalar temizlenmediği zaman yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve parçacıklar ise, bacaların tıkanmasına neden olmaktadır. Tıkalı baca da, sağlıklı çekiş yapamaz ve gazı geri teper. Bunun sonucunda karbonmonoksit gazı, ortama yayılır ve zehirlenmeler oluşur."
Baca temizliği yapılsa dahi lodoslu havalarda sobaların yakılmaması ve yanıyorsa söndürülmesi gerektiğini dile getiren Konceli, yapılan temizlik sonrasında, yakıtların daha verimli yandığını ve böylece tasarruf sağlandığını, soba ve kalorifer bacalarının düzenli olarak temizletilmesiyle de yılda %15-30 aralığında yakıt tasarrufu sağlanacağını söyledi. 
Bacaların temizliği kadar bakımlarının da önemli olduğunu kaydeden Konceli, iyi bir ısınma, sağlıklı bir baca ve sağlıklı bir çevre için kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmesi ve bacalarda oluşan çatlaklara karşı da kış gelmeden önlem alınması gerektiğini kaydetti. Baca temizliğinin uzman kişilere yaptırılmasının önemine de temas eden İtfaiye Müdürü K. Sabri Konceli, Erdek Belediyesi İtfaiyesinin bu konuda da hizmet verdiğini ve dileyen vatandaşların İtfaiye müdürlüklerine başvurarak her türlü bilgi ve desteği alabileceklerini bildirdi.
Konceli, vatandaşlardan şofbenlerinin temizliği hakkında da başvurular aldıklarını da belirterek, bu konuda itfaiye müdürlüğünün yetkili olmadığını, vatandaşların bununla ilgili olarak yetkili servislere başvurmasını istedi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli