Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

BESOB Başkanlar Kurulu Antalyada Toplandı

BESOB Başkanlar Kurulu Antalyada Toplandı

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı bu yıl Antalyada yapıldı. BESOB Yönetimi ve oda başkanlarının katıldığı toplantıya Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası 2. başkanı Atilla Cebecide katıldı.

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı bu yıl Antalya`da yapıldı.
BESOB Yönetimi ve oda başkanlarının katıldığı toplantıya Erdek Esnaf ve Sanatkarlar Odası 2. başkanı Atilla Cebeci`de katıldı.
Toplantıda birlik yönetiminin bir yılı değerlendirildi. BESOB Başkanı Mesut Aşanel toplantıda yaptığı konuşmada BESOB`un Balıkesir`in 43.100 üyeli en büyük sivil toplum örgütü olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"16 Mayıs 2010 tarihinde sizlerin oyları ile güven tazeleyerek görev verdiğiniz Birlik Yönetim Kurulumuz, Balıkesir İlimizin  43,100  üyeli en büyük Sivil Toplum Örgütü olarak tüm gücü ile esnaf ve sanatkarlarımıza hizmet vermek için çalışmalarını sürdürmüş, Balıkesir esnaf teşkilatımızın, odalarımızın  sorunları ile yakından ilgilenerek onlara bundan evvelki yıllarda olduğu gibi bu son dört yıllık dönem içerisinde de faydalı olmaya çalışmış, Kanunlar çerçevesinde tüm yasal haklarını kullanarak çözümler aramıştır. Baştarafı Sahife 1'de
"ÇÖZÜM İÇİN TAKİPÇİ OLDUK"
Balıkesir ilimizin ve esnaf sanatkarımızın sorunlarının çözümleri için gerek basın kanalıyla, Başta sayın Valimiz, Millet Vekillerimiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Daire Müdürlerimiz nezdinde daima takipçisi olduk. Esnaf ve Sanatkarlarımızın içinde bulunduğu sorunları gerektiğinde Ankara`ya taşıdık. İlgililere duyurmaya çalıştık.
"ESNAF İSTİHDAMA KATKI VERİYOR"
Esnaf - sanatkâr ve küçük işletmeler, özellikle işletme sayılarının çokluğu, ülke çapında istihdama sağladıkları büyük katkı, sosyo ekonomik dengelerin kurulması, tarımsal ve sanayi ürünlerin tüketiciye ulaştırılması ve üretimde azımsanmayacak bir paya sahip olmaları nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir toplumsal kesimdir. Devletin yakasına, "bana iş ve aş ver" diye yapışmayan, tersine yarattığı istihdamla birlikte, dolaylı ve dolaysız devlete katkı sağlayan esnaf ve sanatkârlarımız, ülkemizde reel sektörün de önemli ve vazgeçilmez bir bölümünü oluşturmaktadır.
"4 YILDIR BÜYÜK MÜCADELE İÇİNDEYİZ"
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği olarak, bizler Esnafımızın çaba sarf ettiği, vergi, finansman, sosyal güvenlik, mevzuat ve mesleki eğitim alanlarındaki sorunlarını araştırarak, bunlara ilişkin çözüm önerilerimizi sürekli gündemde tutarak millet vekillerimize ve kamu yöneticilerine ileterek, Odalarımız ile birlikte her platformda dile getirmek suretiyle esnafımızın ve odalarımızın sorunlarını biran önce gidermek için dört yıldır çok büyük  mücadele vermekteyiz.
Geçen seneki Başkanlar Kurulumuzdan bugüne kadar Birliğimizin yaptığı çalışmalara değinmek istiyorum.
"GMKA (Güney Marmara Kalkınma Ajansı) İLE 2 TOPLANTI YAPTIK"
Bu yıl içerisinde GMKA ile 2 farklı toplantı yapılarak Proje ve finansman konularında İş Birliği güç birliği çalışmaları yapıldı. GMKA`nın Birliğimizi ziyaretinde Oda başkanlarımızda çağrılarak destekler birinci ağızdan anlatıldı. Merkez Madeni işler Odamız ise bu toplantılar neticesinde Üyeleri ile İş Birliği Güç birliği Kapsamında Proje Geliştirme toplantıları yaptı. 
Birliğimiz GMKA - KOSGEB ve Avrupa Birliği Projelerinde Genel sekreterlerimizi 2 defa eğitime alıp,  Proje Döngü eğitimi ve Matris eğitimleri vererek Odalarımızın Genel Sekreterlerini bilgilendirdi.
"BÜYÜKŞEHİR HAYALİ YENİ DEĞİL"
Balıkesir´in büyükşehir olma hayali yeni değil. 
Yıllar önce il merkezinin büyükşehir belediyesi olması yönünde bazı çalışmalar yapıldı. Konuyla ilgili iki kez TBMM´ye öneri sunuldu, ancak o günün kriterlerine göre Balıkesir´in büyükşehir olamayacağı anlaşıldı. 
Başbakan Recep Tayip Erdoğan´ın nüfusu 750 binin üzerindeki illerin büyükşehir belediyesi yapılacağına ilişkin açıklaması, Balıkesir´de heyecan yarattı.
 Balıkesir´in il nüfusu 1 milyon 200 binden fazla; merkez nüfusu ise neredeyse 300 bine ulaşmış durumda olduğundan.
On Üç İlde, Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 6 Aralık 2012 tarih 28489 sayılı Resmi Gazete`de yayımlandı ve Balıkesir Büyükşehir oldu.
İlimizin Büyükşehir olması ile birlikte hem esnaf ve sanatkarlar olarak, hem de Balıkesir il sınırı içinde yaşayan bireyler olarak büyükşehir olmanın bizleri nasıl etkileyeceği ve neler getireceği konusunda birçok soru ve yorumla karşılaştık.
14.12.2012 tarihinde Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Odamızın Toplantı salonunda Birliğimiz, 86 Oda Başkanımız ve  Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekilimiz Sayın Ahmet Edip Uğur`la Balıkesir İlini ve bu güzel coğrafyada yaşayan bireylerin büyükşehir kanunundan nasıl etkileneceği , Balıkesir`in ve Balıkesir`linin kazançları ve geleceği hakkında birinci ağızdan bilgilenmek için toplantı düzenledik. 
 "GIDA HİJYENİ EĞİTİMLERİ VERDİK"
Hijyen Eğitim startı 19.12.2012 tarihinde Balya ilçemizde düzenlenen ilk seminerle başladı ve Gömeç, Bigadiç, Sındırgı, Havran, Manyas, Edremit (3 kez), Ayvalık, Marmara Adası, Dursunbey, Kepsut, Savaştepe, Burhaniye, Susurluk, Altınova ve Balıkesir Merkezde 2 kez olmak üzere 19 eğitim vererek 2.800 Esnafımızın eğitimlerini tamamladık. 
"GİRİŞİMCİLİK KURSU BAŞARI ORANI %27, TÜRKİYE ORTALAMASI İSE %5"
Balıkesir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünce düzenlenen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri Hizmet alımı ihalesine Birliğimiz ve 7 farklı firma katıldı. İhale sonucu Eğitimleri Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği yapmaya hak kazandı.
Yapılan Protokol  neticesinde, Balıkesir Merkez (4 Grup), Bandırma (2 Grup), Gönen, Edremit, Ayvalık, Savaştepe, Gömeç, Bigadiç, Susurluk ve Dursunbey`de 1`er grup olarak Toplam 14 Girişimcilik eğitimi verilerek 350 Girişimcimiz eğitimlere katıldı.
Son Girişimci Grubumuz 05 Temmuz 2013 de mezun oldular. Aslında Bu kursların başarı oranları ve istatistikleri kurs bitiminden  bir yıl sonra netleşmesi gerekir iken  bizim kurs bitiminde yaptığımız incelemelere göre başarı oranı şimdiden % 27 lere ulaşmıştır.  83 Kursiyerimiz iş yerlerini açmışlardır ve bu işyerlerinde çalışan 149 kişiye daha iş imkanı sunulmuştur. Bir yıl sonra bu ortalamanın % 40a ulaşacağından da eminiz.
Girişimcilik Kurslarının Dünyadaki başarı ortalaması % 3, Türkiye deki başarı ortalaması %5 iken bizim kurslarımızın başarı oranı yani açılan işletme oranı % 27 olması, teşkilatımızın ne kadar güçlü ve olaya hakim olduğunun bir kanıtıdır.
Buradan sizlerin huzurunda Girişimcilik Kurslarımızda bizlere destek veren ve ilçelerinde bu kursların başarıları için çalışan  Bandırma, Gönen, Edremit, Ayvalık, Savaştepe, Gömeç, Bigadiç, Susurluk ve Dursunbey`deki oda başkanlarımıza teşekkür ederim.
Kurslarımızın tamamlanmasıyla Birliğimizin toplantı salonunda Valimizin, İşkur Müdürümüzün, KOSGEB Müdürümüzün ve Merkez Oda Başkanlarımızın katılımı ile bir mezuniyet töreni gerçekleştirerek bu verileri basın ile paylaştık ve Valimize başarı istatistiklerini bir dosya halinde sunduk.
Bu başarı neticesinde İŞKUR Müdürlüğü ihaleye çıkmadan Birliğimiz ile 4 Girişimcilik kursu daha açmak için müracaatta bulundu ve toplam 100 kişilik yeni gurubu belirleyerek yeni eğitimlerimize başladık. Bu eğitimlerimizde başarı ile devam ediyor.
BESOB olarak bizler tüm kursiyerlerimizin yanında olmaya ve onlara destek vermeye devam edeceğiz. Vergi açılışında, Sicil - Oda Kaydı işlemlerinde, İş yeri seçiminde, mal tedarikinde, personel alımında ve karşılaşacakları her türlü zorlukta bizlerden destek almaları için ücretsiz danışmanlık yapmaya devam edeceğiz.
"2013 YILINDA 2.764 YENİ KAYIT, 1.215 İSE KAYIT SİLME İŞLEMİ YAPILDI"
Esnaf sicil birimimizde 2012 yılında 3.741 kişi esnaf sicile kayıt işlemi yaptırmış olup, 1.275 kişi ise kaydını sildirmiştir.2013 yılı içerisinde ise 2.764 esnaf yeni kayıt işlemi yaptırarak işe başlamış 1.215 kişi ise kaydını sildirmiştir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünün ESBİS sistemini değiştirmesi sonucunda 46.000 üyenin mesleki bilgilerinin hatalı olduğu ve bunların düzeltilmesi gerektiği bildirilmiştir. Odalarımızın basit usul işlemleri döneminde olduğu için bu işlemler odalarımızı bildirilmeden Birliğimiz tarafından 46.000 veri düzeltilmiştir.
 "ODA SEÇİMLERİ ZAMANINDA YAPILACAK"
5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarları Kanunun değişeceği ve Üye sayıları ile ilgili birçok söz ve rivayetler sizlerinde bildiği gibi kulaktan kulağa dolaşmaktadır.
Sizlere bu konuda biraz bilgi vermek istiyorum.
Birlik Başkanları ve Birlik Genel Sekreterlerinin Katıldığı  Şura çalıştayı Ankara Kızılcıhamamda 3 günlük değerlendirme toplantısı yapıldı ve bu çalıştay sonucunda  yeni kanunun yazımı için İzmir, İstanbul ve Balıkesir Birlik  yeni 5362 nin Arge - inivasyon  ve finansman bölümünü yazmak için seçildiler.
Birliğimiz Gümrük ve Ticaret Bakanlığında Yeni Kanun çalışmalarının içinde yer almakta ve  Kasım ayına yapılacak Esnaf Şurasına hazırlanmaktadır.
Bu güne kadar yapılan  çalışmalar ve görüşmelerde üye sayıları ve seçimler ile ilgili herhangi bir değişiklikten söz edilmemiştir %90  aynı kanun ve aynı üye sayısı ile 2014 seçimleri yapılacaktır.
2014 Oda seçimleri için ise Kasım ayında yapılacak Esnaf Şurasından sonra  Oda Genel sekreterlerimize Genel Kurullara Hazırlık semineri verilecektir.
Odalarımızın Faaliyet Raporları, Bütçeleri, Hazirun Listeleri Örneklerle anlatılıp, Elektronik ortamda  örnek dosya olarak verilerek Odalarımızın Olağan Genel Kurullarının sorunsuz bir şekilde atlatılması sağlanacaktır.
"BASİT USUL UYGULAMASI DEVAM EDECEK"
14.12.2012 tarihinde Balıkesir Şoförler ve Otomobilciler Odamızın Toplantı salonunda Birliğimiz, 86 Oda Başkanımız ve  Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekilimiz sayın Ahmet Edip Uğur ile yapılan toplantıda Balıkesir in büyükşehir olduğunda Basit usul Vergilendirmenin 5 yıl süre geçerli olacağı ve 5 yılın sonunda kalkacağı söylenmişti.
Birliğimiz 05.11.2004 tarih 25634 sayılı resmi gazeteyi örnek göstererek Erzurum, Diyarbakır ve Sakarya`nın büyük şehir kapsamına girerken bu uygulamadan muaf tutulduğunu ve Balıkesir`in de bu tebliğe göre değerlendirilip muaf tutulmasını yoksa esnafın yükünün çok artacağını Millet vekiliz Sayın Edip Uğur`a iletti.
Bunun neticesi olarak; Maliye Bakanlığı ile gerekli görüşmeler yapılmış olup, bu görüşmeler neticesinde hazırlanan 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapan 2013/5080 sayılı Karar, 06.08.2013 tarihli ve 28730 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı ve Basit Usulün devamına karar verildi.
Esnaf ve Sanatkarımız Büyük Bir vergi Yükünden kurtarıldı. İnşallah sorunlarınızın kökünden çözüleceği günler yakındır ve biz bunun ısrarla takipçisi olacağız"
"25 YILINI DOLDURANLARA PLAKET VERİLDİ"
Başkanlar Kurulu toplantısının ardından oda başkanlığında 25 yılını dolduran oda başkanlarına plaket verildi. 
Balıkesir Celepciler Odası Başkanı Ahmet Kopuk, Edremit Berberler Odası Başkanı Erdoğan Güder, Bandırma Berberler Odası Başkanı Hasan Gündoğan, Edremit Bahçıvanlar Odası Başkanı Zekai Uluğlu, Bandırma Terziler Odası Başkanı Niyazi Güler, Göbel Esnaf Odası Başkanı Kamil İçen, Edremit Şoförler Odası Başkanı Ahmet Dut, Balıkesir İnşaatçılar Odası Başkanı Hayrettin Demirbaş, Balıkesir Tuhafiyeciler Odası Başkanı İsa Erol 25 yılını dolduran oda başkanları olarak plaketlerini aldılar. 
             


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli