Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Besici ve süt üreticileri AKPyi Havutçaya şikayet etti

Besici ve süt üreticileri AKPyi Havutçaya şikayet etti

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Gönende halkın, esnafın, çiftçinin, köylünün sorunlarını dinledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Gönen`de halkın, esnafın, çiftçinin, köylünün sorunlarını dinledi. 
Gönen`i karış karış gezen Havutça, gün boyunca Gönen`de, belde ve köylerde halkı dinledi, onlarla dertleşti.
Gönen`de Kapalı Pazar Yeri`ni ziyaret ederek pazarcı esnafıyla görüşen Havutça, beraberinde CHP Gönen İlçe Başkanı Bülent Birgül ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Gönen`de pazarcı esnafının yoğun ilgisi ile karşılandı. 
Gönen ve çevre ilçelerin köylerinden pazara el emeği ürünlerini satmaya gelen AKP hükümetini eleştiren kadınları dinleyen Havutça, "Gönen pazarında el emeği oyaları ile ekmeğini kazanan, çocuk okutan, sıcak yuvasında sıcak aşa kaşık sallamak için kışın ayazında pazardaki kadınlar, bizim kadınlarımız. Analarımız, kardeşlerimiz, emekçi kadınlarımız. AKP iktidarına, Başbakana, Maliye Bakanına sesleniyorlar: `El emeğimizin karşılığını, alın terimizin, göz nurumuzun karşılığını alamıyoruz` diyorlar. Halk emeğinin karşılığını alamıyor. Kuru simidin yanına ayranı katık edemeyen kadınlarımız AKP iktidarının bu zulmüne gereken yanıtı sandıkta verecektir" dedi.
AKP sayesinde besiciler borç batağında
Gönen Kırmızı Et Üreticileri Birliği`ni ziyaret ederek Birlik Başkanı Tuncer Yıldız  ile görüşen Havutça, Yıldız`dan bilgi aldı. 
Yıldız, Gönen Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak birlik üyelerine 2012`nin yaklaşık 1 milyon 600 bin lira dağıttıklarını söyledi. Yıldız, hayvancılık sektörünün önemli bir kriz yaşadığına dikkat çekerek, besicilerin besleme maliyetlerinin üreticiyi mağdur ettiğini öne sürdü.
CHP Milletvekili Havutça, besicilerin mağduriyetlerini TBMM`de sık sık dile getirdiğini, AKP hükümetinin 10 yıllık iktidarı süresince politika ve uygulamalarıyla hayvancılığı bitirdiğini söyledi. Havutça, "2002 yılında canlı hayvan ihracatı 31.1 milyon dolar ithalat ise 15.9 milyon dolar. Bugüne geldiğimizde canlı hayvan ihracatı 8.1 milyon dolar. İthalat ise 852 milyon dolar. AKP, İMF ile borç defterini kapattık diye övüne dursun, besiciye borç batağında eziyet etmektedir" diye konuştu.
Havutça, bölgenin önemli süt üreticilerinden TEKSÜT`ü ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık ile görüştü.
1 lt süt 90 kuruş, 1 kg yem 1 lira
Havutça, daha sonra Gönen Süt Üreticileri Birliği`nde Yönetim Kurulu Başkanı Engin Aslan ve süt üreticileri ile bir araya geldi. Aslan`ın süt üreticilerinin sorunları ile ilgili verdiği bilgileri değerlendiren Havutça, "1 litre süt 90 kuruş yem ise 1 lira. Sadece yem maliyetinden 10 kuruş zarar ediyor üretici. Samanı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ithal eden AKP hükümeti sayesinde diğer girdi maliyetleri de hesabın içine girdiğinde süt üreticisinin de besici gibi mağdur olduğunu görüyoruz. Tarım ve hayvancılığın başkenti Balıkesir`in markası Gönen AKP`nin zulmünden en çok zarar gören ilçelerimizden biri" dedi.
Gönen Ziraat Odası`nda CHP heyeti ile birlikte Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt ile bir araya gelen Havutça, TBMM`deki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gönen Ovası`ndaki çeltik üreticilerinin sorunları ile çiftçinin tarım girdi maliyetleri ile ilgili TBMM`de bir araştırma komisyonu kurulması için araştırma önergesi verdiğini anlattı. Havutça, mazot ve gübre gibi girdi maliyetleri çok yüksek olan bir dönemde yeterli desteği alamayan Gönen`de çeltik ve beraberinde tüm üreticilerin sulama hizmetinden yararlanma maliyetinin düşürülmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Havutça Sarıköy Beldesinde
Burada esnafı gezen Havutça daha sonra Gönen köyleri Ulukır, Kınalar, Çifteçeşmeler, Hafız Hüseyin Bey Köyü ve Dereler`de halkla sohbet etti. Havutça, buralarda yaptığı konuşmalarda, AKP hükümetinin köylünün haklarını gasp ettiğini anlattı. Havutça, şunları söyledi: "Büyükşehir Kanunu diye allayıp pullayıp Bütünşehir Kanunu getirdiler. Köy tüzel kişiliğini kaldırıp, köylünün malını elinden almaya, köylüye yeni ve yüksek vergiler getirmek için ellerinden geleni yapıyor. Biz, AKP hükümetine `köy tüzel kişiliklerine dokunmayın, Balıkesir Büyükşehir olsun, beldeleri, köyleri, il genel meclislerini kapatmayın` dedikçe onlar kulaklarını tıkadılar. Köylünün çekeceği azabı görmezden geliyorlar. Köy, bir ulusun temelidir. Köyü yok etmek bir ulusun temelini dinamitlemektir. Köy bitip mahalle olunca, asfalt olacak, su şebekesi gelecek, elektrik gelecek, imar gelecek, köylünün refahı mutluluğu artacak, her yer güllük gülistanlık olacak diye diye halkı kandırıyorlar. Bütün bunları, köyleri yok ederek yapmaya ne hakları var ne bu işin mantığı. AKP`nin bütün kaygısı rant ve oy! AKP`nin kurnaz oyunlarına köylümüz izin vermeyecektir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli