Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Bel-İş Sendikası taşeron sisteminin kalkmasını istedi

Bel-İş Sendikası taşeron sisteminin kalkmasını istedi

Belediye-İş Sendikası Balıkesir İl Şube Başkanı Yüksel Özden kıdem tazminatı hakkında görüşlerini paylaştı.

Belediye-İş Sendikası Balıkesir İl Şube Başkanı Yüksel Özden kıdem tazminatı hakkında görüşlerini paylaştı.
Başkan Özden, hükümetin kıdem tazminatını fona devrini sağlayacağını ve ardından da tamamen ortadan kaldıracağını kaydetti.
Taşeron işçilerine haklar verme iddiasıyla taşeronluğun önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmanın taşeronluğu daha da yaygınlaştırmak anlamına geldiğini öne süren Özden, istihdam büroları aracılığı ile işçilerin alınıp satılabilen bir köleye dönüştürülmesini yasal hale getirmesinin sağlanacağını ifade etti.
Hükümet çevreleri tarafından ifade edilen "işçi işveren mutabakatı olmazsa olmaz", "Kıdem fonu Bireysel emeklilikte değerlendirilirse devlet katkısı veririz" ve "kimse kıdem tazminatını kaldırmak istemiyor" gibi açıklamaların hepsi seçimler öncesi emekçilerin tepkisini çekmemek ve onları rehavete sürüklemeye yönelik açıklamalar olduğunu söyleyen Özden "Kıdem Tazminatı, işçi sınıfının yıllar önce edindiği ve kullandığı bir haktır. Hükümet, kıdem tazminatının iş güvencesi boyutunu etkisizleştirmek, toplu sözleşme ile kıdem tazminatı arasındaki ilişkiyi kopararak emekçilerin kazanılmış haklarını yok etmek istemektedir. Hükümet yetkilileri bu amaçlarına ulaşmak için bireysel emeklilikte devlet katkısı sağlayacağız diyerek rüşvete başvurmaktan çekinmemektedir. Asıl amaç, kıdem tazminatı hakkının önce fona devredilerek yarı yarıya azaltılması, ardından da tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Örgütlü emekçilerin tepki vermesini engellemek için de "kazanılmış haklara dokunmayacağız" yalanını söylemektedirler. Belediye-İş Sendikası, kıdem tazminatı hakkının gaspı ya da zayıflatılmasına yönelik girişimler karşısında, Türk-İş Genel Kurul kararları doğrultusunda, genel grev ve genel direniş dâhil, sonuç alınıncaya kadar her türlü meşru yolu kullanmakta kararlıdır." dedi.
Özden, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hükümet, taşeron sistemini gerçekten çözmek istiyorsa, bu sistemi ortadan kaldırarak, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) nun 94 Sayılı sözleşmesinin gereği olan, kamudaki taşeron işçilerin, asıl işverenin işçilerinin ücret, hak ve çalışma koşullarına sahip olmasını sağlayacak yasal düzenleme yapmalıdır. Belediye-İş Sendikası, tüm sendika ve konfederasyonları, her türlü pazarlıkçı tutumdan uzak durmaya, emekçilerin kırmızı çizgisi olan kıdem tazminatını savunmaya, taşeron sisteminin kaldırılması için ortak ve kararlı bir tavır sergilemeye davet etmektedir."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu