Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Belediyeden, ?ekmeğimize sahip çıkalım? kampanyası

Belediyeden, ?ekmeğimize sahip çıkalım? kampanyası

Erdek Belediyesi, ?Ekmeğimize sahip çıkalım? kampanyası başlattı.

 Belediyenin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından hazırlanıp vatandaşlara dağıtılan broşürlerde, ülkemizde bir yılda çöpe atılan 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değerinin 1,5 milyar TL olduğuna dikkat çekildi. Broşür ve afişlerde, ?Tüketebileceğin kadar al, çöpe gitmesin? denilirken, ülkemizde, bir yılda çöpe atılan ekmekle 542 bin ton buğdayı israf ettiğimize işaret edildi.
Broşürde, şu bilgilere yer verildi:
?Ekmeğinizi kesinlikle açıkta bırakmayınız. Sıcak ekmekleri soğuduktan sonra naylon torba içinde saklayabilirsiniz.

Ekmek, yeterince soğumadan bırakılırsa buhar nedeniyle küflendiğini bilmeliyiz. Ekmek, bir öğünde tüketilecek kadar dilimlenmeli, kalanı bütün olarak korunmalıdır. Soğuk ekmek, kesinlikle bayat ekmek değildir. Bir gün sonra bile ısıtıldığında tekrar yumuşak ve lezzetli bir hal aldığı için kolaylıkla yenebilir. Ekmeği bozulmadan buzdolabında saklayabilirsiniz. Böylece küflenmesini önlemiş oluruz. Ancak tazeliği doğal olarak azalacaktır. Bu ekmekler yine kızartılarak veya ısıtılarak rahatlıkla yenebilir. Eğer derin dondurucumuz varsa ekmeği 21 derecede taze olarak uzun süre saklayabiliriz. Bayat ekmekte yapılacak en basit ve en kolay değişim, kuruyan ekmekleri ufalayarak galeta ununa çevirmek ve köfte harcı, kızartma kaplayıcı madde olarak kullanmaktır. Ekmeğin korunduğu poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi durumunda poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek, temiz bir havluya sarılarak saklanmalıdır. Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ayda bir tüketilmesi gerekir. Alındığı gün tüketilmeyecekse ambalajlı ekmek tercih edilmeli, ambalajsız alınması durumunda saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli, ayrı bir poşette ve alınan diğer ürünlerin üzerine konarak taşınmalıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın izniyle üretilmiş ekmekler alınmalıdır. Ekmek almadan önce, tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek miktarı dikkate alınarak, ne kadar ekmeğe ihtiyaç duyulduğu belirlenmelidir.?
Broşürde ayrıca ekmekte kuzu kebabı, küçük pizzalar, bayat ekmek mantısı, bayat ekmekle patates köftesi, fındıklı bayat ekmek tatlısı ve cevizli kaymaklı ekmek tatlısının nasıl yapılacağı hakkında da bilgiler verildi.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false