Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

?Baz? izni vatandaşa geçiyor

?Baz? izni vatandaşa geçiyor

1 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen ve taslağının Başbakanlığa gönderildiği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği´ndeki baz istasyonlarını ilgilendiren madde tartışma yarattı.

1 Temmuz 2017 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen ve taslağının Başbakanlığa gönderildiği Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği´ndeki baz istasyonlarını ilgilendiren madde tartışma yarattı. Mobil iletişim operatörlerinin, belediyelerden ruhsat almasına gerek kalmadan baz istasyonu kurmasını sağlaması beklenen yönetmelik, sektör temsilcilerini sevindirdi. Ancak taslakta yer alan 63´üncü maddenin 2´inci bendindeki baz istasyonu kurumları için kat maliklerinden muvafakat alma(izin) zorunluğu mobil iletişim operatörü yetkililerinde hayal kırıklığı yarattı. Şirket yetkilileri, daha önce baz istasyonu kurumları için belediyelerle karşı karşıya geldiklerini hatırlatarak, ?Yeni dönemde artık belediyelerle karşı karşıya kalmayacağız. Ancak söz konusu taslak olan yönetmeliğin bu şekilde geçmesi durumunda kat malikleriyle sorun yaşayacağız. Bir apartmandaki tek bir malikin bile iznini almazsak baz istasyonu kuramayacağız. Bu da yeni sorunlarla karşılaşacağımızın habercisi. Bunun yerine apartmanlarda çoğunluğun izninin alınması gerekiyor? dediler.
Yetkililer, ayrıca, 4.5G yatırımlarının sürdüğüne ve önümüzdeki dönemin teknolojisi olan 5G yatırımlarının başlanacağına dikkat çekerek, şunları söylediler:
?Yaklaşık 8 yıldan beri baz istasyonları konusunda belediyelerle sorun yaşıyoruz. Bazı belediyeler, baz istasyonlarını mühürleyerek iletişimi durdurma noktasına kadar gitti. Yatırımların hızla sürdüğü dönemde baz istasyonu kurumlarının kolaylıkla devam etmesi gerekiyor.?
Baz istasyonu krizi, 2009´da Anayasa Mahkemesi´nin baz istasyonlarının kurulumu için ruhsat kullanım izinlerini İmar Kanunu kapsamından çıkarılma kararını bozmasıyla başladı. Bu kararın ardından operatörler, baz istasyonu kurmak için ruhsat ve kullanım izinlerini belediyelerden almak zorunda kaldı.
TASLAKTAKİ 63´ÜNCÜ MADDENİN 2. BENDİ NE DİYOR
Özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, kanunun proje, fenni sorumluluk ve cezai hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu´nun uygun görüşü ile 5 yılda bir yenilenmek, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu´na göre kat maliklerinin muvafakatı alınmak, bina estetiğini, görünümünü ve silueti olumsuz etkilememek ve bina cephelerine 3.00 metreden fazla yaklaşmamak şartıyla yer seçim belgesi ile ayrıca ruhsat alınmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilir.
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: izni vatandaşa geçiyor
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli