Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

BASKİ Erdek Sorumlusu Süzen, gelen tepkilere cevap verdi

BASKİ Erdek Sorumlusu Süzen, gelen tepkilere cevap verdi

Aşırı yağışların ardından Erdek´te birçok bölgenin sular altında kalması üzerine Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı ve vatandaşların sorumlu olarak gördükleri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BASKİ) hedef gösterilmişti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne bağlı bulunan (BASKİ) Erdek sorumlusu Oktay Süzen, sosyal paylaşım sitesinden konu ile ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamasında Erdek Belediyesi´ni suçlayan Süzen, şu görüşlere yer verdi: ?Yağmur suları, yerel (Erdek) Belediyesi´nin sorumluluğunda olup, yağmur sularının bertarafı için yetki istediğimizde kendileri halledeceklerini söylediler!
Şimdi Venedik´e dönen Erdek için hiç kimse Büyükşehir yada BASKİ´yi suçlamasın kimse kendini kandırmasın. Hiç bilmeyen de açsın Büyükşehir Kanunu´nu okusun!?
Aynı konuyla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi BASKİ´den de bir açıklama gelirken, sorumluluğun yasaya göre ilçe belediyelerinde olduğu öne sürüldü.

Bir süredir Balıkesir Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) ile ilçe belediyeleri arasında devam eden ?yağmur suyu hattı yapımı´ ile ilgili anlaşmazlık hakkında BASKİ´den bir açıklama geldi.
İlçe belediyelerinin, yağmur suyu hatlarının yapımından Büyükşehir Belediyesi´ne bağlı olan BASKİ´nin sorumlu olduğunu savunan açıklamasına karşın BASKİ Genel Müdürlüğü, yasaya göre bu hizmeti ilçe belediyelerinin yerine getirmesi gerektiği bilgisini aktardı.
Açıklamada, BASKİ´nin görev ve sorumluluğunun, İSKİ kurulurken konulan yasa hükmü olan; İSKİ Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri hakkındaki 2560 sayılı Kanunun EK 5´inci maddesinde ?Bu kanun diğer Büyükşehir Belediyelerinde de uygulanır? hükmünün BASKİ için de geçerli olduğu vurgulandı.
Açıklamada, ?Anılan 2560 sayılı kanunun yağmursularının uzaklaştırılması ile ilgili 25. Maddesinde ?Yağmursularının uzaklaştırılması ile ilgili tesislerin yapılması veya bu tip tesislerin işletilmesi, gerekli harcamalar ilgili Belediyelerce karşılanmak şartıyla İSKİ tarafından yerine getirilir. Bu tesislerin yapılması ve işletilmesine ilişkin harcamalar tarifelere dahil edilemez.´ hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda bir kısım ilçe belediyemiz bu görevin Büyükşehir Belediyesi´ne dolayısı ile BASKİ Genel Müdürlüğü´ne ait olduğundan bahisle sorumluluğun kendilerinde olmadığını ifade etmişlerdir. Bunun üzerine konu ile ilgili farklı değerlendirmelerin ortadan kaldırılması bakımından İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü´nden görüş istenmiş ve Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ??.. yağmur sularının uzaklaştırılması ile ilgili harcamaların ilçe belediyelerince karşılanmaması durumunda Su ve Kanalizasyon İdareleri tarafından bir çalışma yapılamayacağı?? hususunda görüş bildirmiş ve bu görüş ilgili Belediyelere de iletilmiştir.? denildi.
Açıklamada devamla yasa kesin olduğu halde ilçe belediyelerinin tutumunun üzücü olduğu belirtilirken, ?BASKİ olarak hukuken yağmur suları ile ilgili bir görev ve sorumluluğumuz bulunmadığı halde, yağışlı zamanlarda vatandaşlarımızın daha fazla mağdur olmaması açısından Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatları doğrultusunda ilgili ilçe belediyelerimize yardımcı olmak için bütün ekip ve ekipmanlarımızla gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Bütün bu hususlar dikkate alındığında, ilgili ilçe belediyelerimizin basına ve halka verdiği bilgi ve demeçlerin sorumlulukları değiştirmeyeceği ve görev, yetki ve sorumlulukların kanun çerçevesinde hukuken belli olduğu bilinmektedir.? denildi.
Haber : Mehmet Ertan



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli