Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Başkanı Sedat Pekel, Eğitim Destek Evini kapattıranların yürekleri hiç yanmadı

Başkanı Sedat Pekel, Eğitim Destek Evini kapattıranların yürekleri hiç yanmadı

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, halka açık düzenlediği toplantıda, kapatılan Eğitim Destek Evi ile ilgili düşüncelerini açıkladı.

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, halka açık düzenlediği toplantıda, kapatılan "Eğitim Destek Evi" ile ilgili düşüncelerini açıkladı.
Pekel, belediye meclis salonunda düzenlediği toplantıda, ülkemizde, eğitim konusunda yaşanan en önemli sorunlar arasında yer aldığını öne sürdüğü fırsat eşitsizliğinin giderilmesi amacıyla, "Herkes İçin Eğitim" adıyla başlattıkları projeyi, elde edilen başarının kalıcı olması ve kurumsal yapıya kavuşturmak için, 2011 yılının eylül ayındaki meclis toplantısında kabul edilen yönetmelikle Eğitim Destek Evi`ne dönüştürdüklerine dikkati çekerken, şunları söyledi:
"İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü`ne göre belediyeler, dershane, gençlik merkezi ve öğrenci etüt merkezleri açabilir, buralarda öğretmen çalıştırabilir ve maaşlarını ödeyebilir. Bu karardan hareketle ve yönetmelik gereğince Eğitim Destek Evi`nde maaşları belediyemiz tarafından karşılanan, geçen yıl 4 ve bu yıl da 5 branş öğretmeni, öğrencilerimize hizmet verdi. Bu proje ile ekonomik sıkıntı içindeki ailelerimizin çocuklarına ücretsiz olarak eğitim olanağı sağladık. Sınavlara hazırlanmaları konusunda destek verdik. Evlerinde ders çalışabilme koşulları uygun olmayan öğrencilerimize, bu olanakları sağladık. Etüt çalışmalarına yardımcı olduk. Belediye internet evini son teknoloji ile yenileyerek, evlerinde bilgisayarı bulunmayan çocuklarımızın hizmetine sunduk. 
Test kitapları ve diğer kırtasiye gereksinmelerinin karşılanması konusunda hep onların yanındaydık. Ders çalışmanın dışında, öğrencilerimizin katıldığı sosyal etkinliklerle, onların kişilik gelişimlerine katkı sağladık. Onların sergiledikleri tiyatro oyunlarını ve diğer gösterilerini gururla izledik. Ailelerinin gereksinmelerinin karşılanması ve daha mutlu bir yaşam sürmelerine katkı sağlanması amacıyla yardımlarda bulunduk. Kısacası çocuklarımızın, sıkıntı çeken ailelerimizin, insanlarımızın ellerinden tuttuk. Onları sevgiyle kucakladık. Yüzlerinin gülmesine katkı sağlamaya çalıştık. Bu projede yer alan öğrencilerimiz, SBS`de çok başarılı oldular. Öğrencilerimiz, Anadolu Öğretmen Lisesi, Anadolu Liseleri ve isteklerine göre meslek liselerine yerleşti. Bahçeşehir Koleji`nde eğitim alma hakkını elde eden öğrencilerimiz oldu."
Bu başarıları ve insanların yüzlerinin gülmesinden bazı kişilerin rahatsızlık duyarak, bu sosyal projelerini siyasallaştırmak amacıyla kendi kendilerine yazıp, oynadıkları senaryolarla Eğitim Destek Evi`ni kapattırdıklarını vurgulayan Pekel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu oyunu oynarken yürekleri hiç yanmadı. Bu proje ile dünyaları değişen minik yüreklerdeki sevinç ve heyecanı hiç önemsemediler. İlk günden başlayarak başarılı bir biçimde ilerleyen bu proje, geçtiğimiz yıl, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen yarışmada ikincilik ödülünü alınca ön plâna çıktı. Bu ödül, bazılarının hoşuna gitmedi. Ve hiçbir zaman kanıtlayamadıkları, kendilerinin de sadece `iddia` diyebildiği bazı çirkin suçlamaları gündeme getirdiler. Bu konuda hiçbir kanıt ortaya koyamadıkları halde, `iddia ediliyor`, `öğrenildi`, `duyumlara göre` gibi ifadelerle kamuoyunu hep yanlış yönlendirmeye çalıştılar. Sonuçta da, siyasal güçlerini devreye sokup, bu asılsız iddialara sığınarak, projemizi Milli Eğitim Bakanlığı`na şikâyet ettiler. 
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 4 Ekim Perşembe günü mesainin bitmesine 5 dakika kala belediyemize gönderdiği yazıyla Eğitim Destek Evi`nin kapatıldığını bildirmiştir. 5 Ekim Cuma günü malum basın Eğitim Destek Evi`nde çalışma yapılıp yapılmadığını kontrol etmeye ve eğer yapılıyorsa fotoğraf çekmeye gelmiştir. Yasalara saygılı olan bizlerin davranışı nedeniyle fotoğraf çekemeden elleri boş olarak dönmüşlerdir.
Bu konuyla ilgili bildirim yazısı bize 24 Eylül Pazartesi günü gelmesine karşın, malum yayın organlarının internet sitelerinde ve gazetelerinde 20 Eylül Perşembe günü haber olarak yer almıştır. Bu yazı muhataplarından önce yerel basına kimler tarafından hangi amaçla servis ediliyor bunu iyi düşünün. Karanlık amaçlarına ulaşabilmek için her yola başvuruyorlar. Kapatma olayını bile yanlış yönlendiriyorlar. Hem de şöyle bir ifadeyle: "Taciz iddiaları ile gündeme gelen Bandırma Belediyesi Eğitim Destek Evi Savcılık ve Mülkiye Müfettişleri tarafından kapatıldı"
Oysa kendileri de çok iyi biliyorlar ki; Bandırma Belediyesi Eğitim Destek Evi, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından, belediyelerin dershanecilik yapamayacağı gerekçesiyle kapatılmıştır. Haberlerindeki "taciz iddialarının" kapatma kararıyla hiçbir ilgisi yoktur. 
Taciz iddiaları ile ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla ben de şikayette bulunmak istedim. Fakat aynı konuyla ilgili daha önce bir soruşturma başlatıldığı belirtilerek benim şikayetime gerek olmadığı söylendi. Bu konuyla ilgili kimseyi zan altında bırakmadan, kamuoyunu yanlış yönlendirmeden yüce adaletin kararını beklemek gerekiyor. 
Eğitim Destek Evi ile ilgili AKP`nin yayın organı gibi çalışan malum yayın organlarına öyle bilgi akışı sağlandı ki; konuyla ilgili her türlü gelişme gününden önce gazetelerde haber yapıldı. Aslında bilgi akışı sadece bu olayla da sınırlı kalmadı. Otel inşaatı ile ilgili şikayetler için gelecek müfettişlerin ne zaman geleceği, kaç kişi olduğuna varıncaya kadar tüm ayrıntılar gazete sayfalarında yayınlandı. Eğitim Destek Evi ile ilgili ise malum kişi ve AKP`nin sözcüsü ve avukatı gibi çalışanlar tarafından kamuoyu yanlış yönlendirildi. Sanki bir yerlerden kumanda edilen bir süreç vardı. Bazı basın organları da bu sürecin en önde gelen aktörleriydi.
Milli Eğitim Bakanlığı`ndan gelen yazıyı incelediğimizde "Bir başka ilimizde açılmış olan Eğitim Destek Evleri`nden hareketle İl Cumhuriyet Başsavcılığı`nca hazırlanan iddianame ve İç İşleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği`nce hazırlanan raporda açıklanan nedenlerle belediyelerin kurs açabilmesinin söz konusu olamayacağı vurgulanmakta ve valilikçe durumun bu şekilde değerlendirilmesi rica edilmektedir. 
Yazıda bahsedilen bu il Batman İli`dir. Batman Valisi`nin yaptığı açıklama, "16 yaşındaki liseye giden bir öğrenci dağa çıkıyor.17 yaşında cenazesi geliyor. Eğitim Destek Evi` ne giden bazı öğrenci velilerinin Eğitim Destek Evi`nde kanun dışı bazı örgütsel faaliyetlerin yapıldığı yönünde yazılı ve sözlü olarak valiliğe şikayetlerde bulunuyor"  şeklindedir. Bu yazılar internetten alınmıştır. İsteyen daha fazla bilgiyi internette bulabilir.
Bandırma Belediyesi Eğitim Destek Evi çalışmalarını "dersanecilik" hizmeti olarak değerlendirmek mümkün değildir. Burada yapılan; evlerindeki zorlu koşullar nedeniyle ders çalışmak için uygun ortam bulamayan ve bu nedenle derslerinde geri kalan ailelerimizin çocuklarına, ders çalışabilecekleri rahat bir ortam hazırlayarak onları geleceğe hazırlamaktır. Aynı zamanda buradaki görevli öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimize rehberlik hizmeti de verilmektedir.
Ama, aynı kapsamda değişik adlar altında pek çok belediyenin çalışmaları olmasına karşın, özel bir çaba sonucu Bandırma Belediyesi Eğitim Destek Evi kapatılıyor.
Bakın size çarpıcı bir örnek. Bandırma Belediyesi Eğitim Destek Evi, belediyelerin dershanecilik yapamayacağı gerekçesiyle kapatılıyor. 14 Ekim Pazar günü gazetelere yansıyan Anadolu Ajansı kaynaklı bir haberin başlığı şöyle: "Ağrı`da Belediye Dershanesi Eğitime Başladı"
Bunun değerlendirmesini sizlere bırakıyorum. Tahmin ettiğiniz gibi Ağrı Belediyesi AKP`li bir belediye.
Kimin neyi amaçladığının küçük bir örneği.
Bizler yasalara saygılıyız. Hakkımızı aramak için İdari Mahkeme` de dava açıyoruz. Bu konuda Hukuk İşleri Müdürlüğümüze gerekli talimatı verdim. Bu ülkede yargının bağımsız olduğunu ve bunu bilen hakimlerin var olduğunu düşünüyor ve yargıya güveniyoruz.
Öğrencilerimizin daha fazla mağdur olmaması için Milli Eğitim ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bu çocuklarımızın kendi okullarında veya en uygun başka bir okulda kursa devam etmelerini sağladık. Özel dershaneye gitmek isteyen öğrencilere de yardımcı olmaya çalışacağız.
Ülkemizin birçok yerinde Eğitim Destek Evi, Etüt Merkezi ve Gençlik Merkezi adı altında bu hizmeti özellikle sosyal demokrat belediyeler yapmaktadır. Ama ilçemizde bunun yapılmaması için özel gayret gösterilmektedir. 
Biz belediye olarak bu konudaki mücadelemize devam edeceğiz. Uygun bir yerde yönetmeliklerin istediği tüm şartları karşılayan bir Etüt Merkezi açmak için çalışmalarımıza başladık. Her türlü engeli aşarak çocuklarımıza yardımcı olacağız. Bu engelleri hep birlikte aşacağız."
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli