Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Başkan Uğur, Mimarlar Odası toplantısına katıldı

Başkan Uğur, Mimarlar Odası toplantısına katıldı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Mimarlar Odası'nın düzenlediği panelde, konuşmacılardan en son söz alan üniversite öğrencisinin mimarlık mesleği ve kentlerin geleceğine yönelik konuşma yapması beklenirken gezi olaylarını a

Balıkesir Mimarlar Odası, “IABA 2015 Antalya” 3. Uluslararası Mimarlık Bienali’ne hazırlık kapsamında, “Mimarlık Mesleğinin ve Kentlerin Geleceği” konulu bir etkinlik düzenledi. Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Toplantı Salonunda düzenlenen panel türündeki etkinliğe Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Hocaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Mehmet Birol Şahin, Mimarlar Odası Balıkesir şube başkanı Ali Özerk ve çok sayıda mimar katıldı. Moderatörlüğünü mimar ve eleştirmen Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’in yaptığı panelin konuşmacıları ise; “Gül Güven (serbest mimar), Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Aksu, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gaye Birol Özerk ve BAÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi öğrencisi Alican Yüceer oldu.
GEZİCİ PANELİST GERGİNLİĞE YOL AÇTI
Yaklaşık 2 saat süren paneldeki konuşmacıları başından sonuna kadar dikkatle dinleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, panelin son konuşmacısı olan öğrencinin konuyla hiç ilgisi olmadığı halde sarf ettiği Gezi olaylarını öven yorumlarla panelin seyrinden çıkarılmak istenmesine izin vermedi. Panelist Alican Yüceer’in ‘mimarlık mesleğinin geleceği ve sıkıntılarının’ dile getirildiği toplantıdaki konuşmasında Gezi Parkı olaylarını anlattığı sözleri;
“Biz karamsarlık dönemine girdiğimizi, hayalimizin kalmadığını düşünürken Gezi olayı yaşandı. Gezi olayı aslında mimarlık anlamında büyük bir önem taşıyor. Bunun sebebi, mimar olmayan kimseler orada (Gezi Parkı) kalabalıklaşma, nüfusa göre bir dolaşım oluşturmaya başladı. İhtiyaçlarını belirlediler. O dönemde eczane, revirlere ihtiyaç vardı bunları giriş kapılarına yakın yerlerde konumlandırdılar. İnsanın temel gereksinimi olan barınma ve korunma ihtiyaçları için kendileri orada yaptılar çadır şeklinde ve bunları şallarla, fularlarla kapatıp içinde yaşadılar. Kütüphaneler kurdular, gösteri yaptılar, gösteri yapabilmek için de Gezi Parkında bazı kentsel boşluklar meydana getirmeye başladılar. İşte aslında kent böyle olması gerekirken kent içindeki bir boşluk (Gezi Parkı) işte ağaç meselesiydi, yok AKM’nin durumu, yok Topçu Kışlası idi vs. konular ileri sürülerek mimarlıkla ilgili kentlinin ilk kez karar verebildiği belki otoriter, totaliter rejime karşı durabildiği bir durum söz konusu olmaya başladı. İnsanoğlu zaten gereksinimlerini karşılamak için bunu yapmak zorunda…”
BAŞKAN KONUŞMAYI PROTESTO ETTİ
Salondaki birçok dinleyici moderatörün paneli seyrinden çıkaracak bu sözlere müdahale etmesini beklerken bu gerçekleşmedi. Ancak konuşmaları başından beri dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, yerinden yaptığı müdahale konuşmacı genci sözlerinden dolayı protesto etti. Başkan Uğur, panelin amacına uygun gitmediğini, gündem dışına çıkılarak siyaset yapıldığını belirtip buna meydan verilmesine de tepki gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Sen gezi olaylarını anlatıyorsan ne mimarlığın geleceği, ne kentlerin geleceği konuşulmaz. Her şeye karşısınız. İlk boğaz köprüsüne de karşı çıkıldı. O zaman hiç boğaz köprüsü yapmayalım arabalı vapurlarla gidip gelelim. Ben onu yaşadım. Zapköy’de Hakkâri’de köprü yokken ‘Zenginlerin arabası geçecek diye İstanbul’a boğaz köprüsü yapılır mı?’ dendi. O zaman nakliyeciler 2 gün bekliyordu kuyrukta. Ben buraya Balıkesir’in geleceğiyle ilgili geldim, gelecek demek Balıkesir’in imarı demek, mimarı demek. Onlar konuşulacak diye geldim. Yoksa burada, ‘Biz köprüye de karşıyız, gezi olayları Türkiye’nin geleceği’. Hadi çıkın o zaman gezi olaylarını tekrarlayın. Diyorsun ki Gezi olayları çok yerinde bir hadise olmuştur, bunun sayesinde insanların ufku açılmıştır vs. Ne alakası var kentlerin geleceğiyle gezi olaylarının? Böyle bir şey olur mu? Siz mimarlıktan çok siyaset konuşuyorsunuz, ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Balıkesir’in geleceğini düşünüyorum. Ne yapabilirim diye. Böyle bir olay olabilir mi. Rica ederim, ben bu şekilde bir konuşmayı protesto ediyorum. Böyle bir şeyi kabullenemem” diye konuştu.
MİMARLIK MI, GEZİ Mİ?
Mimarlar Odası’nın paneli bir anda Gezi Parkı olaylarının savunulduğu programa dönüştü. Ancak, AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Gezi mimarlığına” soyunan konuşmacı ve moderatör ile destekleyenlere karşı yaptığı konuşmasında hepsine adeta ders verdi. Mimarların emrinde olduklarını kabul ettikleri kapitalizmi eleştirmeye kalkmalarından, Türkiye’de köprü (İstanbul 3. Köprü) ve havaalanı yapılmasına karşı olduklarını ifade eden söylemlerine cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Siz de mimarlar olarak kapitalizmin emrinde çalışıyorsunuz, teknoloji gelişiyor. Sürdürülebilirlik diyorsunuz. Teknoloji mimarlara yeni imkanlar sunuyor, siz de onları alıp uyguluyorsunuz. Fora kazık diyor 30 kat bina çıkıyorsun. Sonra da kapitalizm şöyle, onların emri vs. O zaman gidelim köye, hayvancılık yapalım, organik ürün yetiştirelim bakalım işimize. Olmaz böyle bir şey. Dünyadaki gelişmiş ülkeler nereye gidiyor; Türkiye’nin hedefi nedir? Havaalanı yapmayalım, TOKİ yapmayalım. Ama Balıkesir’de TOKİ’de yaşayanların geneli mutlu. Dar gelirli vatandaşlar oradan konut sahibi oluyor ve oturuyor. Bu toplantıya Balıkesir’in geleceğini konuşmaya geldik. Ama siz maşallah mimarlar çok dertlisiniz, geleceğinizden çok endişe ediyorsunuz ama biz kentle ilgili, Balıkesir ile ilgili hiçbir şey konuşmadık. Buraya mimarları önemsediğim için geldim. Beni belediyede şu anda en az 100 kişi bekliyor. Taksicisi bekliyor, minibüsçüsü bekliyor, kaymakamlar bekliyor. Burada ben siyaset dinlemeye gelmedim. Gündemin görüşülmesi lazım. Biz Gezi olaylarının bir tertip olduğunu düşünüyoruz. Bunun zaten 3-5 ağaç meselesi olmadığı da açıklandı. Yalova’da asırlık ağaçlar kesildi. Ne oldu? Kimsenin sesi çıkmadı. Gezi olaylarındakinin 100 katı ağaç kesildi” diye konuştu.
BAŞKAN UĞUR: “BEN AVM’LERE KARŞIYIM”
AVM’LER YERİNE ALIŞVERİŞ CADDESİ
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, paneldeki konuşmacıların sözlerinin içinde geçen AVM’lerle ilgili de fikrini söyledi. Balıkesir’de AVM yapılmasına karşı olduğunu açıklayan Başkan Uğur, “Alışveriş merkezlerine, AVM’ye karşıyım. Ben alışveriş caddesi olsun istiyorum, alışveriş açıkta olsun. Mağazalar açıkta olsun. 20 kişi geldi müracaat etti, yabancılar da geldi. ‘Biz AVM’ye karşıyız’ dedik ve izin vermedik. Herkes bilsin, AVM’ye karşıyım“ dedi.
MODERATÖR BAŞKAN UĞUR’A TEŞEKKÜR ETTİ
Balıkesir Mimarlar Odası’nın düzenlediği, “Mimarlık Mesleğinin ve Kentlerin Geleceği” konulu paneli yöneten moderatör Prof. Dr. C. Abdi Güzer, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un panele katılımının çok önemli ve değerli olduğunu belirterek Başkan Uğur’a teşekkür etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, moderatörün ısrarlarına rağmen programının yoğunluğu nedeniyle teşekkür edip iki saate yakın kaldığı panelden ayrılarak Büyükşehir Belediyesindeki yoğun mesaisine devam etti.



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli