Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Başkan Gençer, deniz kirletiliyor iddialarını yalanladı

Başkan Gençer, deniz kirletiliyor iddialarını yalanladı

Ayvalık Belediyesi ile Kent Konseyi birlikte yaptıkları açıklamada, Ayvalık'la ilgili iddialar üzerine, Ayvalık'ta denize kirli hiçbir şeyin atılmadığı açıklaması yaptı.

Ayvalık Belediyesi ile Kent Konseyi birlikte yaptıkları açıklamada, Ayvalık’la ilgili iddialar üzerine, Ayvalık’ta denize kirli hiçbir şeyin atılmadığı açıklaması yaptı.
Ayvalık denizine ağır metaller atıldığı iddiaları düzenlenen bir basın toplantısında Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Ğzgeç ve her iki arıtma tesisi yetkililerince ağır bir dille yalanlandı.
“Bu asılsız haberler Ayvalık denizine, turizmine ve insanına zarar verir” diyen Gençer, bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Bazı yerel gazetelerde Ayvalık’ta denize ağır metalleri akıtıldığı yönünde çıkan haberler üzerine bir basın toplantısı düzenleyen belediye başkanı Rahmi Gençer, arıtma tesisinden alınan numune raporlarıyla bu haberlerin gerçek dışı olduğunu ortaya koydu.
Ayvalık ve Badavut Arıtma tesisleri sorumlularıyla birlikte açıklamalar yapan Ayvalık Belediye Başkanı Gençer, “Arıtma tesislerine ağır metal geldiği ispatlanmış değil. Arıtmaya gitmeden kullandığımız vidanjör bacalarına da ağır metal geldiğiyle ilgili kesin bir kanıt yok. Ancak bununla ilgili bir araştırma yapıyoruz, bir takip içindeyiz biz. Ayvalık’ın arıtmalarından denize hiçbir şekilde bırakın metali kirli bir su gitmiyor. Bununla ilgili bütün raporlar elimizde. Böyle bir şey söylemek tamamen Ayvalık’a yapılmış hainliktir” dedi.
Gençer “Ayvalık’ta çıkan iki gazetede Ayvalık denizine arıtmalardan ağır metal atılıyor diye yazılar var. Gazetenin bir tanesinde Ayvalık denizine ağır metal döküldüğü raporla kanıtlandı diyor ve raporu gösteriyor. Bu rapor burada elimizde, bu gazetede gösterilen bu rapor 21. 7. 2014 tarihli atık suyun giriş raporudur. Gazetede gösterilen rapor giriş suyu yani kirli su raporu. Çıkış raporlarına göre denize verilen su tertemiz ulaşmaktadır. Ayrıca bu değerler normal olarak evsel atıklarda olacak değerlerdir. Bu su geliyor arıtmaya giriyor temizleniyor ve denize verilen çıkış suyunun analiz raporu da burada. Raporlara baktığımızda denize verilen suyun değerlerin altında tertemiz bir su verilmektedir. 5 ayın raporlarında kirlilik yok. Arıtma tesislerimizden denize hiçbir zaman ağır metal verilmemiştir. Aynı şekilde de Ayvalık Sarımsaklı’da bulunan Badavut’ta ki arıtmadan da ağır metal gibi her hangi bir metalin yani denize kirliliğe sebep olacak bir madde verilmemiştir. Yani Ayvalık’ın suları hiçbir zaman kirli suyla buluşmamıştır. Bunların yanında Çevre bakanlığının da raporları var. Burada da bu işin standartları var. Bu standartların çok altındadır denize verilen suyun değerleri. Burada haberde gelen suyun raporu gösterilmekte, sanki denize veriliyormuş gibi. Bu kesinlikle yanlıştır, hatalıdır, bunun düzeltilmesi gerekir”
Ayvalık’ta endüstriyel olarak bazı bacalardan özellikle kara su denen zeytin suyu, aynı zamanda mandıraların peynir altı suyunun ve mezbahadan gelen endüstriyel atıkların atıldığının tespit edildiğini ifade eden başkan Gençer, “Bunlar arıtmalarımız tarafından arıtılarak hiçbir sorun olmadan denize atılıyor. Ama aslında bunların bizim bacalarımıza da atılmaması lazım. Bacalarımıza atılan atıklar arıtmalar tarafından arıtıldıktan sonra denize atılıyor. Bacaya atılan direk denize gitmiyor. Yani arıtmaya gelen atıklarda hiçbir metal tespit edilmemiştir ya da böyle bir ağır metal böyle bir iddia yoktur bu raporlarda. Bu arıtmalar akredite edilmiş raportör tarafından takip ediliyor. Denize hiçbir şekilde kirli su akıtılmıyor” diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli