Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Başkan Aysan: kafelerin yıkılması zorunluydu

Başkan Aysan: kafelerin yıkılması zorunluydu

Erdek Kumlu Yalı Caddesinde, Milli Emlaktan Erdek Belediyesine yeşil alan olarak tahsis edilmiş arsalarda bulunan ve belediyenin vatandaşlara ihale ile işlettirdiği bar ve kafeler, özellikle yaz aylarında, oluşturduğu gürültü kirliği nedeni...

Erdek Kumlu Yalı Caddesi`nde, Milli Emlak`tan Erdek Belediyesi`ne yeşil alan olarak tahsis edilmiş arsalarda bulunan ve belediyenin vatandaşlara ihale ile işlettirdiği bar ve kafeler, özellikle yaz aylarında, oluşturduğu gürültü kirliği nedeni ile çevre sakinlerinden tepki alıyordu.
Kafe barların, çevrede yaşayan vatandaşların İçişleri Bakanlığı`na gönderdiği 500`e yakın imzanın yer aldığı şikâyet dilekçesi ile 2007 yılında geçmiş Belediye Başkanlığı zamanında yapılan usulsüz uygulamalardan oluşan yasal zorunluluktan dolayı yıkıldığı belirtildi.
Erdek Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü ile Fen işleri Müdürlüğü, kafe barların yıkılmasıyla ilgili  şu açıklamada bulundu:
"1984 yılında Hazine tarafından turistik yeşil alan olarak Erdek Belediyesi`ne tahsis edilmiştir. Tahsis sırasında Belediyeye arsanın % 5 oranından fazla olmamak şartı ile halka günü birlik kullanım amaçlı lokanta, kafe, spor alanı vb. tesisler için kullanım izni vermiştir. Tahsis sırasında da şart koşmuştur, kanuna aykırı farklı bir kullanımın tespit edilmesi halinde Hazine tahsis edilen arsayı geri alacağını belirtmiştir.
2007 yılında yani Eski Belediye Başkanı döneminde usulsüz kullanıma göz yumulmuş. Milli Emlak Teftiş Komisyonu tarafından yapılan tespit ile söz konusu alanda Açık ve Kapalı ticari yapılar olduğu ve bunlarında yasal oranın yani %5`in çok üzerinde olduğu, yapılan tespit sonucunda fazla kullanımın % 35 olduğu tutanaklara geçmiştir.  Erdek Belediyesi`ne bu konu ile ilgili olarak, bu arsadaki kullanımı yasal oranlara getirin uyarısı yapılmıştır. Yine 2007 yılında Eski Belediye Başkanı tarafından göstermelik bir yıkım gerçekleştirilmiş. Kaymakamlık tarafından da yıkımın gerçekleştiği ve tahsis amacına uygun hale getirildiği, Milli Emlak`a bildirilmiştir. Yıkımdan hemen sonra Eski Belediye Başkanı, Belediyeye gelen tüm uyarı ve yıkım kararlarına rağmen, aynı yerlere benzer yapılar inşa ederek, ihale ile vatandaşlara kiralamıştır. Konu ile ilgili yeniden harekete geçen Milli Emlak Teftiş Komisyonu tekrar bu yapıları tespit etmiş. Bu kez durum adli makamlara yansımış, Erdek Belediyesi`ne dava açılmıştır. Şu anda Erdek Belediyesi`ne tahsis edilen 5980 metrekare alan bu usulsüz uygulamalardan dolayı kaybedilmek üzeredir. Yasal süreci devam eden bu olaydan dolayı da arsalar üzerindeki yapıları yıkılmıştır."
Yıkım çalışmalarını yerinde denetleyen Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan yaptığı açıklamada "Malum başkan`ın yaptığı hesapsız işler ne bizim ne de Erdek`in yakasını bırakmıyor. 500 kişinin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok, devletin malını deyim yerinde ise gasp edecek. Erdek Belediyesi`ne Erdek`te yaşayan vatandaşlara verdiği zararlar bununla da sınırlı değil. Sırf bu umursamaz, çıkarcı, kural tanımayan tavrından dolayı Erdek`te yaşayan genç, yaşlı, çocuk herkesin kullanımına tahsis edilmiş, 5980 metrekare alanı kaybetmekle karşı karşıyız. Zaten Güzel Erdek`imizin eğlence mekânlarının azlığı konusunda sıkıntısı varken, birde elimizdekileri Malum Başkan yüzünden kaybetmek üzücü.  Bu konu ile ilgili koca dava dosyası adli makamlardadır. Amacımız söz konusu yerin tahsisini Erdek Belediyesi`nde tutmak ve daha sonrada aynı bölgeye, ancak kurallara ve kanuna uymak şartı ile daha kaliteli kafeler yapmak olacaktır. Bu şekilde çevre sakinleri hem görüntü olarak mutlu olacak, hem de eski gürültülü ortamdan kurtulacaklar. Bakalım bu hizmetimizden dolayı 500`e yakın şikayet imzası toplayan çevre sakinlerinden bize 500`e yakın teşekkür imzası da gelecek mi?" dedi

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu