Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Başkan Sarı, festivale Bursalıları davet etti

Başkan Sarı, festivale Bursalıları davet etti

Festival programı açıklandı

Tam bugünlerde, on altı yıl aradan sonra Erdek, konuklarını ağırlamak, tüm güzelliklerini paylaşmak için ERDEK ZAMANI FESTİVALİ´ne hazırlanıyor?
Erdek 50´lerde, henüz Türkiye´de bir Turizm Bakanlığı bile kurulmamışken, Türkiye´nin ilk turizm destinasyonuydu. Zamanla güney bölgelere ulaşımın kolaylaşması, özellikle 80´lerdeki Dünya Bankası tarafından ?her şey dahil? sisteminin geçerli olduğu dev turizm tesislerinin teşvik edilmesi kitle turizminin odağını Türkiye´nin güneyine kaydırdı.
Zaman bize ?her şey dahil? dev tesislerin, yereli kucaklamayan, yüksek duvarların arkasında yürütülen ruhsuz turizm faaliyetlerinin ne kadar sürdürülemez olduğunu gösterdi. Krizlere, uluslararası ilişkilerdeki dalgalanmalara karşı savunmasız bir turizm sektörüne teslim oldu, Türkiye. Oysa Erdek, butik otelleri, bakir koyları ve bozulmamış köyleriyle zamanını bekliyordu.
Tam bugünlerde, on altı yıl aradan sonra Erdek konuklarını ağırlamak, tüm güzelliklerini paylaşmak için 22 ? 27 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivale hazırlanıyor.
Erdek´in CHP´li Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, festival tanıtımı için Bursa´da basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Başkan Sarı, dünyada turizmin, sadece deniz, kum, güneş anlayışından uzakta olduğunu, turistlerin daha fazla beklentisi bulunduğunu belirtti. Marmara Bölgesi´nin bu beklentiyi karşılayacak en önemli nokta olduğuna dikkat çeken Sarı, ?Türkiye´de turizmden en çok pay alan bölge Marmara. Çünkü Türkiye´ye gelen turistin tamamına yakını İstanbul´u tercih ediyor. Turizmde, destinasyon dediğimiz günübirlik ulaşım ağı içinde birçok alternatif yaşayabilecek bir bölge oluşturmalıyız. Bunu da dünyaya tanıtmak zorundayız. Biz bu kapsamda uzun bir aradan sonra Erdek de bir adım atmak istedi. Dünyanın en zengini destinasyonu olduğuna inandığım Marmara Bölgesi, bu iş için çok önemli. Bu coğrafyada turizm adına her şey bulunuyor? diye konuştu.
Sarı, sözlerini şöyle tamamladı:
?Belediye olarak biz bu festivalin hamisi, destekçisiyiz. Festivalden en fazla yararı sağlayacak olan turizm sektörü festivali, her geçen yıl artan bir destekle sahiplenmeli. Bu yıl festivale katkıda liderliği sivil toplum kuruluşları yaptı. Yerelde festivale ilgi çok üst düzeyde. Şimdi sıra Bursalı konuklarımızda? Festival süresince gerçekleştirilecek olan birbirinden güzel etkinliklerde Bursalı konuklarımızı ağırlamaktan mutluluk duyacağız. 22 -27 Ağustos Erdek zamanı??
Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği Başkanı Arzu Kutucu Özenen ise Erdek turizm stratejisinin ilk adımının ?Erdek Zamanı Festivali´ olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
?Erdek Belediyesi ile ilk çalışmaya başladığımızda bir Bursalı olarak bu kadar büyük bir tarihi ve doğal zenginliğe bir saat mesafede yaşadığımın farkına vardım. İstanbul´da yaptığımız anketlerde de insanların ne ulaşım kolaylığı ile ne de Erdek´te yapabilecekleri hafta sonu aktiviteleri ile ilgili yeterli düşünceleri olmadığını anladık. Erdek´in tanıtımı, Erdek´teki turizm sektörüne motivasyon sağlamak, alternatif turizm modelleri oluşturmak ve sezonu uzatmak bu problemin üstesinden gelebilmek için planladığımız stratejinin parçaları. İşte bu nedenle, Erdek´in tüm doğal ve tarihi güzelliklerini bir arada sunabileceğimiz bir festival düzenleme kararı aldık.?
ERDEK ZAMANI FESTİVALİ PAYDAŞLARLA DAHA GÜÇLÜ
2016 yılının başından beri toplum temelli, sorumlu bir turizm stratejisi geliştirmek için çalışmalar yürüten Erdek Belediyesi, Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği koordinasyonunda bir festival düzenleme kararı alınca çok mutlu olduk..
Hazırlık çalışmalarının ilk aşamasından itibaren katılımcı, tüm toplum kesimlerinin dahil edildiği bir süreç yürütülen festival, şimdiden Belediyenin festivali olmaktan çıkıp sivil toplum tarafından sahiplenildi bile. Erdek Ticaret Odası, Bereketli Eller Kadın Kooperatifi, Bandırma Bisiklet Grubu, Bandırma Dağcılık Doğa Sporları İhtisas Kulübü, Bizim Çocuklarımız Sanat Kültür ve Doğa Derneği, Engelli ve Engelli Aileleri Derneği Erdek Temsilciliği, 911 Arama Kurtarma festivale destek veren sivil toplum örgütleri.
Rengarenk, cıvıl cıvıl programın her aktivitesi bir sivil toplum kuruluşunun güzel gönüllü üyeleriyle yürütülüyor. Dernekler, inisiyatifler kapasitelerini geliştirirken beraber çalışma kültürünü de benimsiyor. Kısacası hazırlanma aşaması bile çok eğlenceli bir festival geliyor.
ERDEK ZAMANI FESTİVALİNDE BİR İLK
Erdek Zamanı ile tüm Türkiye´nin yaşayacağı bir ilk de var. Telefonlara indirilebilecek bir mobil uygulamayla yönetilecek ilk festival olacak Erdek Zamanı. Bu uygulama festivalin ziyaretçi memnuniyetini en üst düzeyde sağlayacak şekilde yönetilmesini sağlayacağı kadar, Erdek Belediyesinin festivalin yerele getirdiği ekonomik katkıyı da rakamsal olarak ifade edebilmesini sağlayacak. ?Festival nasıl geçti?´ sorusunun belgeli, raporlu bir yanıtı olacak artık!
ERDEK ZAMANININ ÇEVRE POLİTİKASI
Festivalin çevre politikasından söz etmeden geçmek haksızlık olur. Erdek Zamanı´nın kendinden sonraki etkinliklere örnek olabilecek bir çevre politikası var çünkü. Festivalde çıkacak tüm atıklar Erdek Belediyesi´nin bu festivalle birlikte faaliyete geçireceği Solucan Gübresi Tesisinde gübreye dönüştürülecek. Festivalin en küçük çalışanları solucanlar kısacası.
RENKLİ AKTİVİTELER, UNUTULMAZ ERDEK KLASİKLERİ
FESTİVALİN 1.GÜNÜ 22 Ağustos 2017 Salı
Zeytinliada Gezisi: Zeytinliada Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk eşliğinde ?Antik Dönemlerin En Güzel Kilisesi´ni gezeceğiz. Evliya Çelebi Zeytinliada için neler demiş, Ortodoks inancı yerleşmeden önce hangi amaçla kullanılmış, şifalı suları hangi hastalıklara iyi gelirmiş? Tüm bunlar ve daha fazlası Zeytinliada´da.
Panel ?Erdek´in Tüm Dönemleri´: 2500 yıllık antik uygarlık Kyzikos, Erdek´e bir taş atımı uzaklıkta yüzyıllardır sırlarını korumuş Zeytinliada, Mübadele ile birbirinden ayrılmış insanlar? Erdek´in anlatacak o kadar çok hikayesi var ki? Tüm dönemleri en iyi bilenlerinden dinlemek için Zeytinliada´da buluşalım. (Arkeolojik Kazı Alanının taşıma kapasitesi dikkate alınarak sınırlı sayıda davetlinin kabul edileceği panel, Cumhuriyet Meydanındaki dev ekrandan canlı olarak yayınlanacaktır.
İlber Oltaylı Söyleşisi: Müthiş bilgisine, keskin zekasına ve sözünü esirgemeyen entelektüel tavrına hayran olduğumuz İlber Oltaylı Mübadele ve Girit ile ilgili bizleri aydınlatacak.
FESTİVALİN 2.GÜNÜ 23 Ağustos 2017 Çarşamba
Kirazlı Manastırı Ortodoks Ayini: 1895´te 99 odalı olarak inşa edilen binadan bugüne sadece yüksek duvarlar ve bazı kalıntıların ulaştığı manastır, Ortodoks Aleminde iyileştirici mucizeleri ile tanınan çok önemli bir ibadet merkezi. Ormanın huzuru içinde saklı kalmış bu etkileyici binadan kalan duvarlar bile halen her sene Manastır için kutsal bir gün olan 23 Ağustos´ta yüzlerce Ortodoks´u Erdek´e çekmeye yetiyor. Fener Rum Patrik´i Bartholomeos tarafından yönetilecek olan Ayin, yüzyıllarca bu topraklarda yaşamış bir kültürü tanımak için harika bir fırsat.
Sunum ?Narlı Kilisesinin Tarihçesi´: Erdek Belediyesi tarafından yapılan Projesi 2016 Yapex Uluslararası Yapı Yenileme ve Restorasyon Fuarı´nda Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasında projeler alanında ödüle layık görülen Narlı Aziz Demetrios Kilisesinin tarihi ile ilgili merak edilen her şey Narlı´da düzenlenecek bu sunumda.
FESTİVALİN 3.GÜNÜ 24 Ağustos 2017 Perşembe
Panel ?Bizim Denizimiz´: Erdek Körfezi henüz keşfedilmemiş bir hazine. Su altı tutkunlarının yeni adresi olmaya aday Erdek´in gizli cenneti ile ilgili yepyeni bilgiler almak istemez misiniz?
Kitap Lansmanı ?Sualtından Erdek´ ve Sualtı Fotoğrafları Sergisi Açılışı: Dünyaca ünlü su altı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan´ın Erdek Belediyesi ve Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği için hazırlamış olduğu kitabın hikayesini ünlü fotoğrafçının ağzından dinleyebilecek, en güzel fotoğraflardan oluşan sergiyi gezme fırsatı bulacaksınız.
Zeytin Güzeli Yarışması: Bir Ocaklar klasiği? Ocaklar´da tatil yapanların kaçırmamak için tatillerini uzattıkları, gönüllü bir çabayla 1984´ten 2001 senesine kadar hiç aralıksız düzenlenen yarışma tüm Ocaklar sevdalılarının akıllarında dün yapılmış gibi taze hala. 16 yıl sonra yeniden Zeytin Güzeli karşınızda! Hala ne duruyorsunuz, katılsanıza!
FESTİVALİN 4.GÜNÜ 25 Ağustos 2017 Cuma
Hikaye Anlatıcılığı Atölyesi: Erdek´in anlatacak o kadar çok hikayesi var ki? Neden anlatan siz olmayasınız? Deneyimli eğitmenler eşliğinde hikaye anlatıcılığının sırlarını keşfedecek, ilhamınızı sizi çevreleyen doğal ve tarihi zenginliklerden alacaksınız. Atölyelerden çıkacak hikayeler arasından festival sonrasında yapılacak değerlendirmede seçilecek olanlar ise ödüllendirilerek yayınlanacaktır. Erdek hikayelerini anlatmanızı bekliyor!
Roman Düğünü: Atatürk Mahallesi, Erdek´i ziyaret edenlerin uğramayı düşündüğü bir yer değil. Yoğun olarak Romanların yaşadığı, müziğin ve eğlencenin hiç eksik olmadığı, cıvıl cıvıl bir mahalle. Festivalde yer almasa olmaz bir zenginlik kısacası. İçeriğine Atatürk Mahallesinin sakinleriyle beraber karar verdiğimiz programda Kobra Murat bizimle olacak. Evlendirme programı ile ünlü olan Solmaz ve Kaan çiftinin de sahne alacağı programda siz dahil oynamayan kimsenin kalmayacağı tahmin edilmektedir.
Kapıdağ Bisiklet Turu: Banbis (Bandırma Bisiklet Grubu) ile düzenlemiş olduğumuz ve tüm Kapıdağ Yarımadasını dolaşacak olan bisiklet turu, Türkiye´nin en güzel bisiklet rotalarından biri olmaya aday. 26 Ağustos Cumartesi sabahı Bandırma´da başlayacak olan tur, 27 Ağustos Pazar günü saat 15:00´te Erdek Merkezdeki Kapıdağ Köy Pazarında sona erecek. 26 Ağustos gecesi ilk etabın arkasından hala enerjik olan katılımcılar, kamp kuracakları Ballıpınar Köyünde atlı şelale gezisi veya orman yürüyüşü ile harekete devam edebilecekler. Köy kadınlarının hazırladığı enfes yemeğin ardından ateş başında ?Hikaye Anlatıcılığı Atölyesi´nin tadını çıkartacak olan katılımcılardan dileyenler Erdek Belediyesi´nin servis araçlarıyla Kaya Rock Disko´daki Emre Aydın konserini izlemeye gidebilecekler. Biz anlatırken yorulduk ama biliyoruz ki bisikletçiler asla yorulmaz!
Dindimon Tepesi Argonotlar Turu: Festivalimizin en özel, efsanevi rotası. Bandak (Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Derneği) ile ortak olarak düzenlediğimiz gecelemeli tur, MÖ 3. yüzyılda Argonotların Tanrıça Kibele´ye adak adamak için Dindimon Tepesi´ne yaptıkları yürüyüşün ta kendisi. Argonotlardan tam 2500 yıl sonra biz de Dindimon Tepesindeki harika manzaraya hayran olacak, akşam Erdek Körfezi üzerinden batan güneşin sabah Bandırma Körfezi üzerinden doğuşunun mucizesini Kapıdağ´a hakim en yüksek noktadan izleyecek ve yenileneceğiz. Efsanenin tamamını dinlemeyi yıldızların altında, ateşin başında oturduğunuz zamana bırakıyoruz. İddia ediyoruz, bu mucizevi geceden sonra asla aynı olmayacaksınız!
?Bir Günlüğüne Arkeolog´ ve ?Kyzikos´ta Bir Gün´ etkinlikleri: Kyzikos Antik Şehrine yapacağını sizi binlerce yıllık bir medeniyetle tanıştıracak. Öğrendiğimiz, benimsediğimiz her kültürel değer gibi Kyzikos´un da koruyucuları yapacak sizi. En çok da küçüklerimizi. Bandırma Müzesi ile ortak olarak düzenlediğimiz ?Bir Günlüğüne Arkeolog´ ve ?Kyzikos´ta Bir Gün´ etkinlikleri çocuklarımızın bu şehri yaşamasını, tarihin hazzını kavramalarını sağlayacak.

Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false