Bugün, 19 Mart 2024 Salı

BAŞKAN GENÇER, ?BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA HİÇBİR YER İYİ YÖNETİLEMİYOR?

BAŞKAN GENÇER, ?BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA HİÇBİR YER İYİ YÖNETİLEMİYOR?

Ayvalık´ın CHP´li Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Büyükşehir Yasası ile hiçbir yerin iyi yönetilemediğini öne sürdü.

Cumhuriyet Meydanı´nda düzenlenen Gaziler günü töreninin ardından bir gazi yakınının ulaşımla ilgili sorununu dinleyen Başkan Gençer, meclis oturumları ve görüşmelerde defalarca gündeme getirdiği sorunun çözülmediğini belirterek büyükşehir belediyesine serzenişte bulundu.
Meydanda, ?Artık yeter´ mesajı veren Başkan Gençer, ?Yetkisiz sorumluyuz biz. Bu kadar popüler bir şehir, bu kadar insan geliyor ama belediyesi fakir. Büyükşehir yasasıyla hiçbir yer iyi yönetilemiyor.? dedi.
Ayvalık toplu taşıma sisteminde, engelliler, 65 yaş üstü ve basın mensupları ile birlikte ?ücretsiz´ ve ?İndirimli´ haklarını uzun süredir kullanamadıklarını belirten bir gazi yakının dinleyen Gençer, ?Gazilere ücretsiz ulaşım hakkı istiyorum. Bu kartlar bir tek Ayvalık´ta geçmiyor. Bu esaret yeter tek başıma savaşıyorum.? dedi.
Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başkan Gençer, ?Büyükşehir yasasıyla Burhaniye iyi yönetilemiyor, Havran iyi yönetilemiyor. Gömeç´te iyi yönetilemiyor. Sadece Ayvalık değil, hiçbir yer yönetilemiyor. Bu yasa garip bir yasa. Sen yetkilerini al belediyenin sonra biz kalkalım iş yapmaya çalışalım. Gelirler gitmiş, yetkiler gitmiş sorumluluğumuz çok büyük. Yetkisiz sorumluyuz biz. Muhtar arkadaşların bir basamak üstündeki bir pozisyondayız hiçbir yetkimiz yok. Bir tek mühür basıyoruz bize ruhsat geldiği zaman. Yapacak bir şey bırakmadılar. Bu yasa değişmeli. Bizim gelirlerimizi eski sorumluluklarımızı geri vermeliler. Büyükşehri alt yapı koordine etmekle ilgili bir yapıya dönüştürebilirler. Bu kadar uzak, 135 km ilerden burası idare edilebilir mi? Ayvalık´ın yazın nüfusu 600 bin oluyor. Bizi idare eden Balıkesir´in nüfusu 250 bin. Nasıl olacak bu iş? Bu şekilde biz nasıl idare edeceğiz? İller Bankası payımız yüzde 40, bir belediyenin su geliri yüzde 50. Bu gelir gitti. Abone başına 12 lira alıyoruz. Sadece 12 lira, bunun da su kullanan abonelerden alıyoruz. Kullanmayan abonelerden alınmıyor. Biz senede 14 milyon lira para veriyoruz Ayvalık´ı temizlemek için. 200 kişi ve 25 araçla. Kanun diyor ki, su parasında kişi başına masraf bölünür, çevre vergisi içinden çıkar, gerisi abone başına bölünür ve toplanan su parası ilçe belediyelerine verilir ama Büyükşehir belediyesi ne diyor, ?ben sadece su kullanan abonelerden alırım´ diyor. Sadece Ayvalık´ta yaşayanlardan alıyor. Yazın gelen misafirlerimizden 2-2.5 ay alıyor diğer aylar almıyoruz. Böyle bir mantık yok çünkü ben belediye olarak en ücradaki yazlık yere, 2 kişi yaşıyor olsa bile çöpünü almaya gidiyorum. Oranın temizliğini yapmak zorundayım, yolunu yapmak zorundayım. Bize 14 milyon lira yerine yılda 2- 2,5 milyon lira para geliyor. Gerisini başka işlerden kazandığımızla temizliğe sübvanse ediyoruz. Kanunu uygulatmıyorlar bize.?
Haber Merkezi



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli