Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bandırmaspor'un eski kaptanı Evrens Tarhan: Bugünkü sahaları gördüğümde imreniyorum”

Bandırmaspor

Bandırmaspor'un eski kaptanlarından Evrens Tarhan, Dünyaya erken gelmişim.

Bandırmaspor'un eski kaptanlarından Evrens Tarhan, Dünyaya erken gelmişim. Şimdi futbolcu olup, böylesine güzel çim sahalarda top koşturmak vardı. Bugünün sahalarına imreniyorum” dedi. 28.1.1954'te Bandırma'da doğup, futbola Muhittin Kapçak'ın antrenörlüğündeki Bandırmaspor'un Jünyörler” takımında, daha 12 yaşındayken başladığını, 13 yaşında ise Ergin Turumtay'ın çalıştırdığı Bandırmaspor Amatör Takımı'na geçtiğini vurgulayan Tarhan, şunları söyledi:
1969-1970 sezonunda, teknik direktörlüğünü Erdoğan Tokol'un yaptığı Bandırmaspor'un profesyonel takımı kadrosuna amatör statüde katıldım. Çok değerli bir antrenör olan Erdoğan Hoca'ya çok şey borçluyum. Beni piyasaya O çıkarmıştır. Bandırmaspor'un profesyonel takımına geldiğimde henüz 15 yaşındaydım. O dönemde Futbol Federasyonu, 15 yaşındaki gençlerin, 16 yaşından önce gençlerin, profesyonel olarak forma giymesine izin verilmiyordu. Bu nedenle Bandırmasporlu yöneticiler, yaşımı büyüttüler. Futbol yaşamım boyunca tam beş kez nüfus kağıdım bu yüzden yenilendi. O yıllarda annem, futbol oynamamı hiç istemiyor, ‘Koskoca adamların bulunduğu yerde senin ne işin var?' diyerek, tepki gösteriyordu. Eski futbolcu olan babam ise beni destekliyordu. Buna rağmen, o dönemde evden 3 ay uzaklaşarak, dedemin yanında kalarak, annemin yatışmasını bekledim. Bandırmaspor'un profesyonel takımının formasını amatör statüde giyerken, Federasyon Karması ve Genç Milli Takım'da da görev yaptım. Doğan Andaç ve Gündüz Tekin Onay hocaların çalıştırdığı dönemde 3 yıl Genç Milli Takım'da görev alıp, kaptanlık görevini üstlendim. Federasyon ve Genç Milli Takım kamplarında, o yıllarda Adana Demirspor forması altında mücadele veren, şu andaki Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim'le aynı odayı paylaştık. 1972-1973 sezonunda, Bandırmaspor Kulübü'yle profesyonel sözleşme imzaladım. Sanıyorum, Türkiye'de, belki de dünyada, 15 yaşında profesyonel bir takımda oynayan tek futbolcuyum. Bu da bana gurur veriyor.”
HİÇ KIRMIZI KART GÖRMEDİ
23 yıllık futbolculuk yaşamı boyunca hiç kırmızı kart görmediğini belirten bordo-beyazlı takımın eski kaptanı Evrens Tarhan, hemen hemen Türkiye'nin her kentinde maça çıktığına dikkati çekerken, şöyle konuştu:
Bandırma'nın Cinçukuru sahası önce kömür tozu kaplıydı. Düştüğümüzde her yanımız sıyrılır, yara olurdu. Daha sonra bu sahanın zeminine deniz kumu döktüler. Hiç unutmam, Bandırmaspor kalecisi Ali Öktem ile antrenmanlarda, bu kumdan çıkan minareleri toplayıp, ipe dizerek, boynumuza gerdanlık yapardık. Futbolculuk yaşamım boyunca, kalecilik dışında her mevkide bir joker gibi oynadım. Futbol sahalarında unutulmaz anılarım vardır. Bunlardan biri sanıyorum, 1980-1981 sezonunda yaşandı. O sezon, Bandırma Cinçukuru sahasında, Karşıyaka'yı konuk ettik. Karşıyaka, maçı kazanırsa şampiyon olarak İzmir'e dönecekti. Bu maçta puan kaybetmesi durumunda ise yine İzmir takımı Göztepe, şampiyonluğunu ilan ederek o zaman, bugünün Süper Ligi olan 1. Türkiye Ligi'ne yükselecekti. Bu maça santrafor başladım, ancak savunma oyuncumuzun Hasan'ın sakatlanarak, oyun dışında kalması nedeniyle savunmaya geçerek, maçı burada tamamladım. Büyük bir çekişmeye sahne olan karşılaşma golsüz bitince Karşıyaka, Bandırma'ya geleni taraftarlarıyla birlikte yıkıldı, Göztepe şampiyon oldu. Bu maç için Göztepe'den gelen 200 bin liralık teşvik primini malzemeci dahil tüm kadro paylaştık. Ertesi yıl, İzmir'de Karşıyaka ile oynadığımız maçta ise bu takımın taraftarlarından yediğim küfrün haddi- hesabı yoktu. Tabii ki, bu ortamda maçı kaybettik. Bugün bile yolum ne zaman İzmir'e düşse tedirgin olurum ve Karşıyaka bölgesine gezmeye bile gitmem.”
Futbol oynadığı yıllarda Bandırma'daki gençlerin, mahalle aralarından yetiştiğinin altını çizen Evrens Tarhan, Örneğin, Bentbaşı ile Paşabayır mahalle takımları arasındaki maçlarda inanılmaz bir çekişme yaşanırdı. Her maçta kavga çıkardı. Benim gibi Özer Umdu, Vahdettin Yılmaz gibi oyuncular da bu mahalle aralarından yetiştiler” değerlendirmesinde bulundu. Bandırmaspor'dan ayrıldıktan sonra üç yıl da, 3. Türkiye Ligi takımlarından Erdekspor'da forma giyerek, futbola veda eden Tarhan, bugünün Türk futbolu ile dünya futbolunu kıyaslarken, Türk futbolcusu çok duygusal. Zaman zaman bu duygusal patlamalar sonucunda büyük başarılar yakalayabiliyor. Ancak Avrupa ve dünya futbolu öyle değil. Onlarda duygusallığa yer yok. Disiplinli ve sistemli biçimde çalışarak başarıyı yakalıyorlar” dedi. Fanatik bir Beşiktaş taraftarı olduğuna işaret eden Evrens Tarhan, Hiçbir maçta heyecanlanmam. Ancak Beşiktaş maçlarını izlerken tansiyonum yükseldiğinden, çok sevdiğim siyah-beyazlı takımın birçok maçını izleyemiyorum” diye konuştu.
Tarhan, hâlen sağlık için spor yaptığını, genellikle dağlarda yürüyüş sporunu tercih ettiğini sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



Ata Seyhunlu
6.11.2019 22:50:08
Utanmaz adam, utanmadan arlanmadan 200.000 lira teşfik aldığını itiraf etmiş.Göztepe gibi adi kulübe bu yakışır, sizin gibi utanmazlara da onların yolladığı parayı paylaşmak yakışır.Karşıyakanın hakkı çıksın bi yerlerinizden.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı