Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bandırma´nın ?Ceviz ambarı? Sahil Yenice

Bandırma´nın ?Ceviz ambarı? Sahil Yenice

Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi´nden, 2017-2018 döneminde üretilen ceviz fidanı sayısının...

Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi´nden, 2017-2018 döneminde üretilen ceviz fidanı sayısının 5,5-6 milyon adedi bulması beklenirken, şu ana dek 2 milyon adet fidan ihraç edildi.
Türkiye´nin ?ceviz ambarı? olarak bilinen Sahil Yenice´nin dışında Ömerköy, Erikli ve Dutliman´da üretilen ceviz fidanları, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Özbekistan, Kazakistan ve Ukrayna´nın da aralarında bulunduğu 32 ülkede alıcı buluyor. Söz konusu bölgelerdeki ceviz fidanı üretim alanı, son 30 yılda yurt içi ve yurt dışı taleplerin artması sonucunda 300 dekardan bin 500 dekara yükseldi. Yetiştiricilerin yanı sıra yöredeki kırsal mahallelerden gelen, aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda işçi, ekmeğini fidan bağlama işinden çıkarıyor.
Sahil Yenice Mahallesi Muhtarı Nuri Varlık, bölgede fidancılığın önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
?Bandırma´nın doğusunda yer alan mahallemizde aşılı ve sertifikalı fidan üretimini profesyonelce yapıyoruz. Bu yılki üretimimiz 5,5-6 milyon adet. 32 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kooperatifimiz aracılığıyla şu ana dek yurt dışına 2 milyon adet fidan gönderdik. 0-2 bin rakım arasında yaptığımız üretime paralel şekilde ihracatımızdan ülke ekonomisine yıllık 25 milyon dolar katkı sağlıyoruz. Geri kalan ürünü ise yurt içinde satıyoruz. Bölge halkının yüzde 90´ı geçimini bu işten sağlıyor.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli