Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Bandırmalı usta gazeteci yazar Bedii Faik´i kaybettik

Bandırmalı usta gazeteci yazar Bedii Faik´i kaybettik

Bandırmalı yazar Bedii Faik Akın´ı (94) kaybettik.

Bandırmalı yazar Bedii Faik Akın´ı (94) kaybettik.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin (TGC) ilk genel sekreteri, usta gazeteci-yazar Bedii Faik Akın, İstanbul´da yaşamını yitirdi. Faik´in cenazesi, bugün öğle namazının ardından Teşvikiye Camii´nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı´nda toprağa verilecek.
1921 yılında Bandırma´da doğan Bedii Faik, 1945´te, Tasvir Gazetesi´nde fıkra yazarlığına başladı. Tan, Milliyet, Yeni İstanbul, Ulus, Dünya, Son Havadis ve Hürriyet gazetelerinde yazdı. 1952 yılında kurduğu Dünya Gazetesi´ni, 1975´te sattı. Fıkra ve sohbet türündeki yazılarıyla ün kazanmıştı. 27 Mayıs Devrimi´nde önce zamanın iktidarına karşı sert muhalefeti nedeniyle tutuklanmış, gazetesi birkaç kez kapatılmıştı.
YAPITLARI
Fıkra derlemesi: "Efendime Söyleyeyim"-1951, "Rüzgâr Eken"-1969
Gezi notları: "Sam Amca´nın Evinde"-1954, "Bir Garip Ada"-1957, "Rusya´dan"-1968
Cezaevi anıları: "O Biçim"-1958
Röportajlar: "İhtilalciler Arasında Bir Gazeteci"-1967
Romanları: "Yalancı", "Pablo´nun Günlüğü"
TGC BAŞKANI OLCAYTO: "BASIN CAMİAMIZ İÇİN BÜYÜK KAYIP"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Bedii Faik´in kaybı nedeniyle gazetemize yaptığı özel açıklamada, şu değerlendirmede bulundu:
"Bedii Faik´in aramızdan ayrılması, basın camiamız adına büyük kayıptır. Faik, geçkin yaşına karşın hâlâ pırıl pırıl bir zeka ve belleğe sahipti ve ondan çok şeyleri öğrenmeyi sürdürüyorduk. Usta bir yazar ve gazeteciydi. Özellikle kısa fıkraları keyifle okunurdu. Eski yıllarda, İstanbul Radyosu´nda yayınlanan sohbetleri de dinleyenlerin büyük ilgisini çekerdi. Keşke, bu radyo sohbetlerinin kayıtlarına ulaşabilsek! Genç gazetecilerin, Bedii Faik´ten öğreneceği çok şeyler vardı. Son dönemlerde basın tarihimizle ilgili 4 ciltlik kitabı da yayınlanmıştı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin ilk genel sekreteri olması da bizim için ayrı bir önem taşıyordu. Bedii Faik´in kaybı nedeniyle çok üzgünüz."



Anahtar Kelimeler:
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli