Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bandırmalı çiftçi zor günler yaşıyor

Bandırmalı çiftçi zor günler yaşıyor

Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi üreticileri, çiftçilerin artık ayakta kalmakta çok zorlandıklarını belirttiler.

Bandırma´ya bağlı Sahil Yenice Mahallesi üreticileri, çiftçilerin artık ayakta kalmakta çok zorlandıklarını belirttiler.
Eski köy, şimdi Bandırma´nın yeni kırsal mahallesi Sahil Yeniceli üretici Mustafa Karaman, ?Eski yıllarda mahallemizde her çeşit ürün yetiştirilirdi. Şimdi maliyetler çok yüksek. Mazot çok pahalı. Devlet, balıkçıya verdiği ucuz mazotu çiftçiden esirgiyor. Çiftçi, ürettiğinin karşılığını alamayınca üretimden vazgeçiyor. Tarlalarını icara veriyor. Birçok üretici de bankaya borçlarını ödemek için tarla satmak zorunda kalıyor. Çiftçi, her yıl zararda. Küçük çiftçi öldü. Mahallemizin tümü artık ceviz fidanı yetiştiriciliğine döndü. Bu duruma çiftçiye sahip çıkması gereken Ziraat Odası da seyirci kalıyor. Biz, çiftçinin sorunlarına sahip çıkan Samsun Ziraat Odası´nın esini televizyonlardan duyunca mutlu oluyoruz.?
Başta buğday olmak üzere hububat ekiminin yanı sıra bahçe ürünlerinin de para getirmemesi nedeniyle ekim yapılmadığına işaret eden Karaman, ?İşte karpuz. Üreticinin elinde kaldı. Yöremizdeki üretici karpuzun tanesini 1 liradan satıyor, alan yok? dedi.
Üreticilerden Necdet Öz de yaptığı açıklamada, hububat başta olmak üzere bahçe ürünlerinin de üreticiye kazanç getirmediğini vurgularken, şöyle konuştu:
?Ürününü halde satmaya kalkan üreticinin kazanmak için hiç şansı yok. Bu nedenle üretici, ürününü pazarlarda satmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde para etmeyen patlıcan ürünümü dökmek zorunda kaldım. Bu yıl karpuz, kavun da para etmedi. Bizim köy, ceviz fidanı yetiştiriciliğiyle kendini kurtardı ama yöremizdeki çiftçiler perişan.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli