Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Bandırma Festivali'nde, Erdek de konuşuldu

Bandırma Festivali

Panelde, Erdek Körfezi Dayanışma Platformu'ndan Dr. Kadir Dadan da konuştu

26. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında gerçekleşen Gezi direnişi, kent hakkı ve doğa hakkı mücadeleleri” konulu panelde Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Üyesi Dr. Kadir Dadan da düşüncelerini açıkladı. Hayâl Çay Bahçesi'nde, Avukat Can Atalay'ın moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak ayrıca İstanbul Mimarlar Odası Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Soma/Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın ve İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu Sözcüsü Meral Metin katıldı.
DADAN: MÜCADELEMİZ YILMADAN SÜRECEK”
Panelin ilk konuşmacısı olan Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Üyesi Dr. Kadir Dadan, 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda gündeme gelen, bölgede ağır sanayi tesislerinin kurulmak istenmesine tepki olarak bu platformu oluşturduklarını vurgu larken, şunları söyledi:
Bu plan açıklanmadan aylar önce bölgede kimya ve metal sanayi kuruluşlarının yatırımlar yapmak istediğini biliyorduk. Örneğin, 24 sanayici tarafından kurulan KEMPORT, bölgedeki 30 bin dönümlük arazinin alt yapısını devletin yapması, kendilerinin ise kiralaması gerektiğini söylüyordu. Bu bölge, Bezirci Köyü'nün kuzeyini kapsıyordu. Yine Marmara Ana Metal Sanayicileri Derneği de bölgeden 16 bin dönümlük alanı istiyordu.
Ülkemizde ilk kez böylesine büyük bir sanayici örgütlenmesi, ilk kez Erdek ve yöresi için ortaya çıkıyordu. Bu sanayiciler, Erdek ve yöresini, Marmara Bölgesi ve deniz kıyısı olması nedeniyle tercih ediyorlardı. Bu girişimlere karşısında hukuksal bir mücadele yerine, alınan kararın siyasiliğine dayanarak siyasi mücadeleyi düşündük. 

Çünkü seçimler yaklaşmıştı. Konunun, siyasal platforma tartışılmasının önünü açtık. Uygulandığı takdirde bölgemizde deniz ve hava kirliliği yaratmasının yanı sıra zeytincilik ve turizm ekonomisini de olumsuz etkileyecek bu sanayi tesisleri açısından, bölge adına bir başka risk ise deprem riskidir. Bu bölge, bugüne dek gerçekleşen üç depremle yok olmuştur. Ayrıca yöremize, Almanlar tarafından BAGFAŞ'ın ikinci fabrikası kurulmaktadır. Bunlar, çok risklidir.”
14 Şubat'ta, Erdek'te bir açık hava toplantısıyla tepkilerini gösterdiklerine işaret eden Dr. Dadan, şöyle konuştu:
Siyasi iktidar, daha sonra bölgemizdeki 48 bin dönümlük sanayi alanını 9 bin dönüme düşürdü. Tabii ki bu gelişme sevindiricidir. Ancak ağır metal sanayii kurmak için bölgeden yer alan sanayicilerin, bu isteklerinden vazgeçeceklerini düşünmüyoruz. Kimya tesisleri kurmak isteyenlerin de, iktidarla pazarlık içinde olduklarını biliyoruz. Ayrıca, sanayiciler, satın aldıkları 40 bin zeytin ağacının bulunduğu bölgede 3 bini aşkın zeytin ağacını budamışlardır. 7 Haziran 2015 seçiminin ardından, bu bölgede yeni, olumsuz gelişmeler yaşanabilir.”
Kendisine yöneltilen bir soruyu da yanıtlayan Dadan, Ne yazık ki, bu bölgede yaşayan ve topraklarını sanayicilere satan köylüler, bölgeye sanayinin gelmesine karşı değiller. Bizim girişimlerimizin, sattıkları arazilerin fiyatını düşürdüğünü öne sürerek, bize tepki gösteriyorlar. Erdek olarak bizim geçimimizin önemli bir bölümü turizmden geliyor. Bu tesisler kurulduğu takdirde Erdek Körfezi'nde denize girilmez. Biz, yaşam mücadelesi veriyoruz” dedi.
ENGÜDAR'IN AÇIKLAMASI
Bandırma ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mimar Şerafettin Engüdar da söz alarak, Sanayiciler, buraya bağımsız bir organize sanayi bölgesi kurmak istiyorlar. Eğer bunu gerçekleştirirlerse, bölgede kamulaştırmaların önü açılacağı gibi ruhsatları da kendileri verecektir. Böylece köylünün elinden arazilerini düşük fiyatlarla alacaklar, hatta köylülerin, bölgelerinde gezmelerini bile engelleyeceklerdir” diye konuştu.
MİRZA: ERDEK'İN YANINDAYIZ”
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da yaptığı açıklamada, çevreye sahip çıkma adına Erdek Körfezi Dayanışma Platformu'na destek verip Erdek ile birlikte hareket ettiklerine dikkati çekerken, Doğamızı, çevremizi, geleceğimizi kaybetmek istemiyoruz” dedi.
Dadan'ın ardından, Soma Yırca Köyü Muhtarı, Danıştay'ın olumsuz kararına karşın köylerinde, termik santral yapmak için 6600 zeytin ağacının kesildiğini belirterek, yaptıkları mücadeleyi, İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu Sözcüsü Meral Metin, kumsalı kurtarma çabalarını, İstanbul Mimarlar Odası Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ise Taksim ve Gezi Parkı dayanışmasını dile getirdi. Panelin ardından konuşmacılara plaket ve çiçekleri CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve Belediye Başkanı Dursun Mirza tarafından verilirken, Dr. Kadir Dadan'a plaketini festival düzenleme komitesi üüyesi Nüvit Erten verdi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli