Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Bandırma’dan 28 ülkeye soğan tohumu ihraç ediliyor

Bandırma’dan 28 ülkeye soğan tohumu ihraç ediliyor

Merkezi Bandırma’ya bağlı Çepni Mahallesi’nde bulunan “ MTN Tohum”, 28 ülkeye soğan tohumu ihraç ediyor.

Merkezi Bandırma’ya bağlı Çepni Mahallesi’nde bulunan “ MTN Tohum”, 28 ülkeye soğan tohumu ihraç ediyor.
Şirketin yönetim kurulu başkanı Can Tan, vizyonlarının başarılı ve tercih edilen bir marka konumunda, yüksek kalitede soğan tohumlarını dünyanın her bölgesine ulaştırmak olduğunu açıkladı.
1984 yılında Mehmet Tan tarafından kurulup, yerli bir tohum firması olan şirket, 2004 yılından bu yana Tan’ın oğulları Can Tan ve Ata Tan tarafından yönetiliyor.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Tan, kuruldukları günden beri çiftçilerin soğan tohumu ihtiyaçlarına yanıt verebilmek amacıyla çaba harcadıklarını belirterek, 2007 yılında başlattıkları yurt dışı satışlar ile uluslararası pazarlarda yer almayı sürdürdüklerini vurguladı.
2005 yılında, “ Özel Araştırıcı Kuruluş Belgesi” alarak ilk ihracatlarını 2006 yılında Azerbaycan’a gerçekleştirdiklerini belirten Tan, şunları söyledi:
“Farklı iklim, toprak ve bölgelere uygun T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, tescilli 29 soğan çeşidine sahibiz. Tohumlarımızın yüzde 65’ini, 28 ülkede 3 farklı marka ile satıyoruz. Azerbaycan,Tacikistan, Kuzey Kıbrıs, Kazakistan, İran, Hollanda, Rusya, Libya ve Irak gibi ülkelerde distribütörlerimiz bulunuyor. MTN Tohum olarak, evrensel ortak çeşitler başta olmak üzere yerel Türk firmalara tedarik ediyoruz. Onlar da, tohumları tekrar paketleyerek, kendi markaları ile yurt içi ve yurt dışı pazarlara satıyorlar.”
Dünya çapında tanınmış firmalara fason üretim yaptıklarına işaret eden Tan, “Onlar bize stok tohumlarını gönderiyor, biz de bunların çeşitlerini çoğaltarak, yeniden onlara gönderiyoruz” dedi.
2020 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de yapılan soğan tohumu ihracaatının yüzde 51’ini karşılayan “ MTN Tohum”un yıllık 200 ton üretim kapasitesi bulunuyor. Yaklaşık 30 kayıtlı çeşidi ile satışlarını gerçekleştiren “MTN Tohum”, müşteri talepleri doğrultusunda, onların tercihlerine paralel şekilde tohum ıslahına da yön veriyor.
“MTN Tohum” un yerli hibrit soğan tohumunda öncü firma olduğunun altını çizen Tan, “ Erkencilik, hastalık dayanımı, depo ömrü, ince bilek yapısı, kabukirengi gibi niteliklere göre ARGE departlanlığımız yeni çeşit ıslahında hassasiyetle çalışıyorlar” diye konuştu.
“MTN Tohum”, Türkiye dışında standart tohumda, ot gruplarında (tere, roka, maydanoz, dereotu ve bezelye) üretimiyle yurt içi tohum ihtiyacına katkı da sağlıyor.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı