Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bandırmadaki RO-RO davasında karar açıklandı

Bandırmadaki RO-RO davasında karar açıklandı

Bandırmada 14 Eylül 2008 gecesi batan ve 5 kişinin ölümüne neden olan Hayat-N isimli RO-RO gemisinin birinci kaptanı Mithat Altın ve ikinci kaptanı Uğur Kalkavan...

Bandırma`da 14 Eylül 2008 gecesi batan ve 5 kişinin ölümüne neden olan `Hayat-N` isimli RO-RO gemisinin birinci kaptanı Mithat Altın ve ikinci kaptanı Uğur Kalkavan, `taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak` suçundan 10`ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul-Bandırma deniz hattında taşımacılık yapan İstanbullines Şirketi`ne ait kaptan Mithat Altın yönetimindeki 118 metrelik `Hayat- N` adlı Ro- Ro gemisi, 14 Eylül 2008 gecesi, Bandırma Limanı`ndan ayrıldıktan kısa bir süre sonra, sabitlenmeyen kamyonların dalgaların etkisiyle kayması nedeniyle iskele tarafına yan yatan geminin hızla su almaya başlamasıyla 20 dakika sonra tamamen batmıştı.
Gemide 27`si mürettebat, 79`u şoför ve muavin olmak üzere 106 kişi ile 73 kamyon ve TIR ile personele ait 2 otomobil bulunuyordu. Gemide bulunan araçların şoförlerinden Özer Erdoğan, Necati Kalın, Murat Karaca, Şevki Gönüllü ve Yahya Özoğlu öldü. Paniğe kapılan 101 kişi ise kurtarıldı.
Olaydan sonra geminin birinci kaptanı 54 yaşındaki Mithat Altın ve İkinci Kaptan 33 yaşındaki Uğur Kalkavan, `Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme neden olmak` suçundan tutuklanırken, kaptan yardımcısı Hüseyin İncereis`in tutuksuz yargılanmasına karar verildi. 
Bandırma 1`inci Ağır Ceza Mahkemesi`nde devam eden yargılama sırasında 9 Nisan 2009 tarihinde birinci kaptan Mithat Altın ve ikinci kaptan Uğur Kalkavan`da tahliye edildi. Mahkeme geçen Perşembe günü yapılan son duruşmada kararını açıkladı. Mahkeme, birinci kaptan Mithat Altın ve ikinci kaptan Uğur Kalkavan hakkında `Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak` suçundan önce 12`şer yıl hapis cezası verdi. Ardından bu 2 sanığın duruşmadaki iyi halini göz önünde bulundurulup, cezayı 10`ar yıla indirdi. Mahkeme, ayrıca Mithat Altın ve Uğur Kalkavan`a 3 yıl kaptanlık yapmama kararı verip, yurt dışı çıkış yasağı koydu. Tutuksuz yargılanan kaptan yardımcısı Hüseyin İncereis ise beraat etti.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli