Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Bandırmada ithal hayvan gemisine tepki büyük

Bandırmada ithal hayvan gemisine tepki büyük

Bandırma Kent Konseyi, Çelebi Bandırma Limanına gelen büyükbaş hayvan ithal hayvan gemisine tepki gösterdi. Limanın önünde toplanan Kent Konseyi üyeleri ve vatandaşlar, ithal hayvanların, kentte yarattığı kokunun dayanılmaz duruma geldiğini..

"Eskiden ıhlamur, iğde ve poyraz rüzgârının getirdiği kokular, yerini hayvan gübresi ve idrar kokularına bıraktı"
Bandırma Kent Konseyi, Çelebi Bandırma Limanı`na gelen  büyükbaş hayvan ithal hayvan gemisine tepki gösterdi.
Limanın önünde toplanan Kent Konseyi üyeleri ve vatandaşlar, ithal hayvanların, kentte yarattığı kokunun dayanılmaz duruma geldiğini vurgulayarak, tepkilerini dile getirdiler.
Kent Konseyi Başkanı Dr. Selim Panç, eylem sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Bandırma`mız, Külefli Köyü`ndeki  büyükbaş çiftliğiyle, limana gelen hayvanların oluşturduğu kötü kokular nedeniyle nefes alamaz duruma gelmiştir. 
Geçmişte ıhlamur, iğde ve poyraz rüzgârının getirdiği güzel kokular, yerini hayvan gübresi ve idrar kokularına terk etmiştir. Kentimiz, sanayi ve liman kenti olarak gelişirken ve Bandırma`mıza ekonomik katkı sağladığına sevinirken, bu kötü kokular nedeniyle sevincimiz, kursağımızda kalmıştır. Bandırma, bu kötü kokular yüzünden yaşanması, beden ve ruh sağlığı açısından da riskli bir kent durumuna gelmiştir. Artık yeter!
Son yıllarda çevre bilinci gelişirken, insanların, bu konuda duyarlılığı daha da artarken, Bandırmalılar olarak bu çevre felâketine seyirci kalmayacağız. Yetkililer, neredesiniz? Sesimizi duymak zorundasınız. Artık yeter!
Bandırma`da yaşayan herkesin temiz havayı solumak hakkıdır. Bu çevre yasalarında da açıkça belirtilmiştir. Çevreyi kirletmenin bedelini insanlar, sağlıklarını kaybederek ödemektedirler. Bunun maddi karşılığı yoktur, olamaz. Artık yeter!
İzmir ve Tekirdağ limanlarında insan yerleşim yerlerine bu gemilerin yanaşmalarına izin verilmezken, neden Bandırma? Neden, Bandırma halkının sağlığı tehlikeye atılıyor? Artık yeter!
Dünya standartlarında hayvan yetiştiriciliği ve taşımacılığı, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde nasıl yapılıyorsa, ülkemizde de böyle olmalıdır. Bazı kesimlerin çıkarları gerçekleşsin diye Bandırma halkı, bu kötü kokulara mâruz kalmak zorunda değildir. Tüm kurumlar, tüm yetkililer, tüm ilgili şirketler, gereğini yapmalıdır.
Bandırma, sahipsiz değildir. Bandırma halkının dayanacak gücü kalmamıştır. Sabrı tükenmiştir. Bu kötü kokuyu yayanlarla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Geleceğimizi kirli ve kötü kokulara teslim etmeyeceğiz."
Çelebi Bandırma Limanı`nda hâlen, Brezilya ve Uruguay`dan 7500 adet büyükbaş hayvan getiren Panama bandıralı Almawashı isimli gemi, ithal hayvanların tahliye ve dağıtımını sürdürüyor. Gemi daha sonra Mersin limanına gidecek.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli