Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Bandırma’da duygulu 100. yıl mübadil anması

Bandırma’da duygulu 100. yıl mübadil anması

Bandırma’da, mübadillerin gelişinin 100. yılı anısına tören düzenlendi.

Bandırma’da, mübadillerin gelişinin 100. yılı anısına tören düzenlendi.

Bandırma’ya, 1924 yılının 9 Mart sabahı “Akdeniz” isimli gemiyle Yunanistan’ın Selanik kentinden gelerek iskeleye inen mübadillerin torunları, atalarının anısına denize karanfil bıraktılar.

Etkinliğin düzenlenmesi için organizasyonu yapan İstanbul Lozan Mübadilleri Derneği Vakıf Üyesi, mübadil konusunda araştırmalar yapan Alper Yapan, şunları söyledi:

“Mübadelenin 100. yılını anıyoruz. Bandırma iskelesi, mübadillerin ülkemize getirildiği üçüncü büyük iskele. 9 Mart 1924’te, Akdeniz isimli gemi buraya 782 mübadili indirdi. Mübadiller önce Edincik ve Aşağı Yapıcı köylerine gönderildiler. Karantinalarının ardından mübadillerin iskanları çıkarıldı. Yunanistan’ın Kavala kentine bağlı Kokola köyünden gelenler, Erdek’e bağlı olup, eski ismi ‘Kocaburgaz’ olan bugünün Ballıpınar köyünün yanı sıra Yukarı Yapıcı köyüne, Korita’dan gelenler ise Bandırma’nın Gölyaka ve Bereketli köylerine yerleştirildi.”

Yapan, mübadele anlaşmasıyla ülkemizden Yunanistan’a 1,5 milyon kişinin gittiğini, Yunanistan’dan ise 630 bin Müslüman mübadilin Anadolu’ya geldiğini belirtti.

Anma programına Erdek Girit ve Rumeli Mübadilleri Başkan Yardımcısı Hüseyin Sunay ve derneğin yönetim kurulu üyesi Türkân Akdağ da katıldı.

ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Bandırma’ duygulu . mübadil anması
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı