Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Bandırma´da deniz sektörü çalıştayı

Bandırma´da deniz sektörü çalıştayı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen ?Bandırma ve Çevresi Deniz Sektör Çalıştayı? gerçekleştirildi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen ?Bandırma ve Çevresi Deniz Sektör Çalıştayı? gerçekleştirildi. Üniversite konferans salonunda yapılan çalıştaya Erdek Kaymakamı Hasan Erkal, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, daire müdürleri, iş adamları sivil toplum örgütleri temsilcileri ve diğer konuklar katıldı.                         

Çalıştayda ilk açış konuşmasını yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma denince akla deniz ve denizciliğin geldiğine dikkat çekerken şunları söyledi:
?Denizcilik Fakültesi, Bandırma için çok önemli. Deniz yoksa, hayat da olmaz. Bugün, dünya oksijeninin yüzde 70´i okyanuslardan sağlanıyor. Deniz olmazsa uygarlık da olmaz. Önemli keşifler, denizler aracılığıyla gerçekleşmiştir. Amerika kıtası, deniz yoluyla keşfedilmese, bulunması belki de 100 yıl sonra gerçekleşecekti. Deniz yoksa, tüketim ve üretim de yoktur. Son yıllarda havacılık taşımacılığı çok gelişmesine karşın tüm dünyada yük taşıma ticaretinin, oranı zaman zaman değişerek yüzde 80-95´i deniz yoluyla oluyor. Deniz taşımacılığı, diğer taşımacılığa göre 6-20 kat daha ucuzdur. İnanç ve tarih turizmi de deniz kıyılarında gerçekleşmiştir. Bunların başlarında Erdek sınırları içindeki Kyzikos, Efes ve Troya geliyor. Deniz, tüm uygarlıklara eşlik etmiştir. Bu gerçeklerin ışığında biz, fakülte olarak yalnız gemi adamı yetiştirmekten başka da sorumluluklar üstenmeyi hedefliyoruz. Ana hedefimiz, denizi tüm boyutlarıyla anlamak ve anlatmaktır.?
Prof. Dr. Sarı, dünya ticaretinin yüzde 85´inin deniz yoluyla gerçekleştiğini, bu nedenle deniz ticaretini düzenlemek için yeni politikalar oluşturulduğunu, deniz taşımacılığında dünyada Yunanistan´ın ilk sırada bulunduğunu, Türkiye´nin ise büyük potansiyeline karşın son sıralarda yer aldığını belirtti.
REKTÖR ÖZDEMİR KÜRSÜDE
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de konuşmasında, ülkemizdeki toplam 174 üniversitede yaklaşık 4-5 civarında denizcilik fakültesi olduğuna dikkat çekerken, ?Üniversitemizdeki bu fakülteyi çok önemsiyorum. Bu fakültemizi öne çıkarıp iddialı olabiliriz? dedi. Özdemir, deniz olmadığı takdirde hiçbir ülkenin, bugünkü gelişmişlik düzeyine ulaşamayacağına dikkat çekerken, ?Yük taşımacılığında da deniz son derece önemli. Havacılık sektörü çok gelişmesine karşın denizle rekabet edemiyor. Bu nedenle deniz çok önemli. Eğer pazarlara ulaşamıyorsanız, üretimin de anlamı yok? diye konuştu.
BAŞKAN MİRZA KONUŞUYOR
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da konuşmasında, Denizcilik Fakültesi´nin Bandırma için önemini vurgularken, denizlerin kirletilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bandırma´nın, gelişmeye açık bir potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Mirza, ?Denizimiz de bu potansiyelin başlarında yer alıyor? dedi.
Açış konuşmalarının ardından çalıştaydaki konuşmalara geçildi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli