Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Bandırma sevdalısı Aysel Erçetin

Bandırma sevdalısı Aysel Erçetin

Bandırma’da 26 yıl İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Aysel Erçetin, yaz tatilini Erdek Ali Öztoprak Dinlenme Tesisleri’nde geçiriyor.

Bandırma’da 26 yıl İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Aysel Erçetin, yaz tatilini Erdek Ali Öztoprak Dinlenme Tesisleri’nde geçiriyor.
Kızı Gül ile birlikte tatil yapan Erçetin, Bandırma’da geçirdiği yılları anlattı.
BANDIRMA’NIN İSMİ GEÇİNCE BİLE HEYECANLANIYORUM
11 Eylül 1937’de, Ürgüp’te doğan Erçetin, şunları söyledi:
“Halen İstanbul’da yaşıyorum. Bandırma, her zaman burnumda tüter. Bandırma’nın ismi bile geçtiğinde heyecanlanıyorum. Gençlik yıllarım Bandırma’da geçti. Bandırma’da, büyük bir sevgiyle ve coşkuyla öğretmenlik yaptım. Bandırma hiç aklımdan çıkmadı. Bandırma’da çok değerli öğrenciler yetiştirdim. Bu öğrencilerim güzel mesleklerin sahibi oldu. Bunlardan biri de doktor olan Selim Panç’tır. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Bandırma’ya taşınmak istiyorum ama hem İstanbul’daki evim çok güzel hem de taşınacak gücüm yok. Yine de belli olmaz. Çünkü Bandırma her zaman rüyalarıma giriyor.”
ÜÇ KIZIMLA GURUR DUYUYORUM
Üç kız annesi, Aysel Erçetin. En büyük kızı Gönül Hanım, emekli İngilizce öğretmeni olup, Bodrum’da yaşıyor. Ortanca kızı Gül Hanım, Manisa ve İzmir belediyelerinde çalıştıktan sonra emekliye ayrıldı. İngilizce İşletme bölümü mezunu küçük kızı İlkay Hanım İstanbul’da yaşıyor ve ressamlık da yapıyor. Aysel Erçetin, “Onlar benim her şeyim. Üç kızımla gurur duyuyorum” dedi.
ÖĞRETMENLİK YAŞAMI
Aysel Erçetin, İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra Van Atatürk Lisesi’nde mesleğe başladı. 1959 yılında, Van’da, meslektaşı Hayrullah Erçetin ile yaşamını birleştirdi. Erçetin çifti, 3 yıl Van’da görev yaptıktan sonra Düzce Lisesi’ne atandılar. Daha sonra ise Bandırma’ya geldiler. Bandırma’da görev yaparken, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, İngiltere’ye, Oxford Üniversitesi’ne gönderilen Aysel Erçetin, burada üç ay eğitim aldı. Erçetin, Bandırma’da aralıksız 26 yıl çalıştıktan sonra eşi Hayrullah Erçetin’in ani rahatsızlığı nedeniyle ona daha çok zaman ayırabilmek için emekliye ayrıldı. Ancak emeklilik yaşamından sonra da bir teklif üzerine İstanbul Kadıköy’de, İmam Hatip Lisesi’nden Anadolu Lisesi’ne dönüşen okulda İngilizce bölüm başkanlığını üstlenerek, 7 yıl kadar bu okulda görev yürüttü.
ÖĞRETMENLİK TANRI MESLEĞİDİR
Çok sevdiği öğretmenlik mesleğine isteyerek girdiğinin altını çizen Aysel Erçetin, şöyle konuştu:
“Öğretmenliği çok severek, coşku ve heyecanla yaptım. Eşim hastalanmasa daha da yapmak, hatta tahta başında ders verirken ölmek isterdim. Öğretmenlik tanrı mesleğidir. İstemeden, sevmeden yapılan hiçbir meslekte başarılı olamazsınız. Ben öğretmenliği çok severek yaptım. Öğretmenliği tüm gençlere öneririm.”
ŞİİR KİTABI VAR
Halen çok sayıda kitap okuyan, el sanatları ile uğraşan ve şiir de yazan Aysel Erçetin’in, “Gökyüzü yine büyük mü?” isimli bir şiir kitabı da bulunuyor. Erçetin, “İstanbul’daki evim, bir müze gibidir” dedi.
EŞİM BENİ HİÇ KIRMADI
Bandırma’da uzun yıllar görev yapan ve yatılı Şehit Süleyman Bey Ortaokulu’nun da müdürlüğünü yürüten Türkçe öğretmeni Hayrullah Erçetin ile 26 yıllık evlilik yaşamının çok mutlu ve huzurlu geçtiğinin özellikle altını çiziyor, Aysel Erçetin. Eşini şöyle anlatıyor:
“26 yıllık evlilik yaşamım boyunca eşim beni bir gün olsun kırmadı. Mükemmel bir eş, harika bir babaydı. Çok adil ve dürüsttü. Öğrencilerini çok severdi. Ne yazık ki onu 30 Haziran 1999’da ani bir böbrek rahatsızlığı nedeniyle kaybettik ve Bolu’ya defnettik.”
“SEVGİLİ ÖĞRETMENİM” KİTABEVİ
Eşi Hayrullah Erçetin’in, o dönemde, Bandırma’da “Sevgili Öğretmenim” isimli bir kitabevi de açtığını, birçok tanınmış yazar ve sanatçıları “imza günü” için getirdiğini belirten Aysel Erçetin, “Kitabevinin ismini ise o zaman 5 yaşında bulunan küçük kızım İlkay bulmuştu” dedi.
HAYRULLAH BEY’İN SİYASİ YAŞAMI
Aysel Erçetin, eşi Hayrullah Erçetin’in emekliye ayrıldıktan sonra siyaset de yaparak, Bülent Ecevit’in genel başkanlığını yürüttüğü Demokratik Sol Parti’nin(DSP) Bandırma ilçe örgütünü kurduğunu vurguladı. O günlere ilişkin bir anısını da şöyle aktardı:
“Eşim, o dönemde, DSP’den Bandırma Belediye Başkan adayı da oldu. İşte o dönemde Bandırma’ya, CHP Genel Başkanı Erdal İnönü geldi. Gar Restoran’da bir yemeğe katıldı. O yemekte yanımıza gelen ve çok nazik bir insan olan Erdal Bey, eşim Hayrullah’a, ‘Bandırma’daki yerel seçimi kazanmamız gerekiyor. Eğer uygun görürseniz, DSP adaylığından feragat ederek, bizim adayımızı desteklemenizi rica ediyorum’ dedi. Seçime 5-6 gün kalmıştı ve biz, eşimle birlikte Bandırma’nın 24 köyünü ziyaret ederek çalışma yapmıştık. Buna rağmen eşim, büyük bir özveri göstererek adaylıktan çekildi ve CHP adayını destekledi. Böylece Bandırma Belediye Başkanlığını CHP adayı Sedat Pekel kazandı.”
ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Bandırma sevdalısı Aysel Erçetin
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı