Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Bandırma, Erdek ve Edincik tarihini kitaplaştırdı

Bandırma, Erdek ve Edincik tarihini kitaplaştırdı

Araştırmacı yazar Ferhat Kütüklü Bandırma,Erdek ve Edincikten oluşan tarihi araştırma envanrerini kitaplaştırdı. 352 şer sahifelik 6 ciltten oluşan Dev eserin basımı için kültür bakanlığının katkısı bekleniyor.

Araştırmacı yazar Ferhat Kütüklü Bandırma,Erdek ve Edincik`ten oluşan tarihi araştırma envanrerini kitaplaştırdı.
352 şer sahifelik 6 ciltten oluşan Dev eserin basımı için kültür bakanlığının katkısı bekleniyor.
Osmanlı arşiv belgelerinden yola çıkarak bölgemizin 15 yy dan günümüze uzanan belgeselini kitaplaştıran araştırmacı yazar Ferhat Kütüklü eserin kanıtsallaşması için kültür bakanlığının katkısını bekliyor.
Araştırmacı yazar Ferhat Kütüklü birinci bölümde Aydıncık`tan Bandırma ve Erdek`e  bölgenin Osmanlı idaresine katılması.
1530 tarihli Tahrir defterlerinin yanıtımı, Evliya çelebi`nin seyehatnamesindeki tanıtımlar ve ilk devlet  salnamesindeki Hüdavendigar Vilayeti yer almakta.
İkinci bölümde ise Aydıncık kazası(Edincik)`in emlak, arazi hayvanat ve temettuat defterleri.
Üçüncü bölümde ise Bandırma, Erdek ve Edincik ile ilgili Osmanlı arşiv belgeleri.
Dördüncü bölümde Bölge ve çevresinde işgaller, Vahşetler ve katliamlar.
Beşinci bölümde İşgaller, Vahşetler ve katliamlar karşısında İstanbul hükümetinin tavrı.
Altıncı bölümde ise Bandırma,Erdek ve Edincik`in günümüzdeki durumlarına yer veriliyor.
Araştırmacı yazar Ferhat Kütüklü  2004 yılında İstanbul Osmanlı arşivlerileri kaynaklı araştırmasını ummalı bir çalışma sonucu 6 bölümden oluşan dev bir eser haline getirmesi bölge belediye başkanları tarafından da takdirle karşılandı.
Kitabın önsözüne görüşlerini aktarak belediye başkanları son derece titiz bir çalışmanın devasa bir eser olarak kitaplaştırılmasının bölge tarihi açısından önemli bir döküman olduğunu belirterek yapılan çalışmanın son derece başarılı ve takdire şayan olduğu ifade edildi.
Daha önce "Ermenilerin İstanbul ayaklanması" adlı Araştırma kitabı bulunan yazar Ferhat Kütüklü Bandırma-Erden ve Edincik üçgenini konu alan tarihi döküman kaynaklı araştırma yazılarının bölgeye duyduğu hayranlık sonucu kitaplaştırıldığını, Ömrünün kalan bölümünü bu bölgede yaşamaya adadığı için gerçekleştirdiğini söyledi.
Osmanlı tarihinin makuz tarihinde 22 çeşit dil kullanıldığını söylüyen Kütüklü dil konusundaki merakının zamanla ihtisaslaşması nedeni ile arşinsel araştırmalarının çok ilginç belgelere tanık olmasına neden olduğunu söyledi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı